Hunkar

Jodå, de finns överallt. De finns bland rockmusiker, bland popsångare, bland fotbollsspelare och ishokeyspelare. De finns bland politiker och bland mäklare, bland dansare och bland bartenders. De finns överallt, de finns bland operasångare. Jag pratar förståss om hunkarna.

Trodde du att operasångare är lika med feta, korta, svettiga och äckliga män? Då har du fel. Det finns snygga, stiliga, ståtliga, manliga, muskulösa och om man har tur - svettiga. Det finns the bad guy, det finns the good guy. Det finns han med de fantastiska ögonen och så finns det han med den oemotståndliga kroppen. Det finns han med den otroliga närvaron, han med den snygga häcken, han med det där leendet och han med de vackra dragen. Och vet du vad det bästa är?! Det de alla (eller i alla fall de flesta av dem) har gemensamt är att de över allt detta även är sjönsjungande! Här är några av operans ledande hunkar:


Jonas Kaufmann (tenor) - Den mystiska?


Erwin Schott (baryton) - Den medvetna?


Simon Keensleyside (Baryton) - The bad guy?


Jussi Björling var kankse ingen hunk, men sjunga kunde han. Tro nu inte att svenska sångare idag ser ut såhär, det är några riktigt heta män påväg uppåt i operakarriären, men det får bli ett annat inlägg...


Någon som vill ha mer?

Nu är jag hemma igen. Härlig, frisk promenad på Djurgården. Det blev mycket snack om vad som gör att vissa når ända fram och vissa liksom fastnar i ett läge (när det handlar om sång såklart). Det är utrålning, personlighet, bra sångteknik, bra röst från grunden och en jävla vilja. Men vad är viktigast?

Det går väl knappast att säga vilken av dessa faktorer som är viktigast för en lyckad karriär, allt måste stämma, men viktigt är att man har något i sion röst och i sin person som man vill ha mer av.




I jämförelse med Wagner...

Nu ska jag bege mig mot Djurgården. Jag har lyssnat på dagens instuderingslektion och lyssnat massor på Wagner. När jag nu åter sätter på min lektion från idag, tycks det inte alls lika bra som jag tyckte innan...haha!

Anledningen till att jag lyssnat på en massa Wagner är för att jag håller på att göra en Wagner-lista på Spotify åt min vän som jag så gärna vill frälsa till Wagners fantastiska musik. Det gäller då att välja det bästa man kan hitta. Det blir mycket Birgit Nilsson...


Vilken underbar sångdag det är idag! Det b...

foto0756 (MMS)

Vilken underbar sångdag det är idag! Det blir verkligen bara bättre och bättre för varje dag, som visan ju förtäljer. Jag har just haft Instudering och väntar på bussen i solskenet. Senare idag blir det promenix. Grattis, gott folk, det är torsdag! :-)


Alldeles, alldeles...


Har precis avnjutit en lugn och härlig frukost med InStyle och Morgonpasset i P3. Tänk vad frukost är viktigt för att få en bra dag. Nu känner jag mig redo för dagens utmaningar...som kanske kommer. Jag ska om några minuter till skolan för att sjunga upp. Vid 11.10 ska jag nämligen ha instudering. Jippie!

En riktigt, riktigt god nyhet är att min Mp3 spelare likt ett mirakel har vaknat upp igen. Jag visste väl att det ännu inte riktigt var dags. Nej, jag äger ingen Iphone, ingen Ipad och ingen Ipod, men jag har en Mp3 spelare som fungerar alldeles, alldeles utmärkt...för det mesta...

 


Dessa val... Det börjar med vad jag ska hi...

foto0755 (MMS)

Dessa val... Det börjar med vad jag ska hitta på på min lediga onsdagseftermiddag. Promenera? Läsa? Gå på opera? Träffa vän? Det blev ingenting. Andra beslutet handlade mest om jag skulle på don Pasquale eller inte. Det blev ingen med det heller. Nu är frågan, vilken av dessa operor vill jag se ikväll? Lulu? Salome? Turandot? Eller don carlo? Tänk att man kan ha så många valmöjligheter. Det är lyx!


Opera eller inte opera, är det frågan?

Opera eller inte opera. Don Pasquale eller inte Don Pasquale. Ola Eliasson eller inte Ola Eliasson. Susanna Stern eller inte Susanna Stern. Svaret på dessa frågor är givetvis - Opera, Don Pasquale, Ola Eliasson och Susanna Stern, men den verkliga frågan är - är detta rätt kväll?


Susanna Stern (Foto Hans Nilsson)


Ola Eliasson (Foto Hans Nilsson)


Återhämtning?

Hemma efter en bra dag i skolan. Jag har haft en givande pianolektion och fick reda på att det inte alls var någon teori som jag trodde. Därför blev det häng, efter häng, efter biblioteket till lite häng igen. Där fick hänget ta slut och nu är jag hemma för lite återhämtning (från? Häng?). Kanske blir det opera ikväll trots allt. Kanske blir det mer häng eller så blir det promenad med efterföljande tidigt i säng. Framtiden får utvisa.

Imorgon väntar instudering. Kul, kul!

På plats, on time. En halvtimmes panikövni...

foto0754 (MMS)

På plats, on time. En halvtimmes panikövning innan Pianolektionen. Det är en äkta vårdag och jag anar succé i luften. Onsdag, here i come!


Sånglektion och reflektion

Det händer verkligen något för varje vecka. Det är så kul och det är väl inte konstigt man går runt och är i ett ständigt lyckorus när sången känns på rätt väg?! Idag fick jag en aha-upplevelse angående mina konsonanter. Det ska jobbas vidare på, imorgon till exempel.

Förutom att öva imorgon ska jag också ha pianolektion och teori. Imorgon går också Don Pasquale av Donizetti på operan. Kanske ett alternativ för kvällsaktivitet om orken finns där.


När kommer bakslaget?

Trots snö, trots kyla. Trots vind och regnblask och trots tidig morgon och sen middag. Trots all är jag lycklig. Vad har hänt med mig?! Jag nämnde idag, för min sångpedagog, att allting liksom bara flyter på både med sång och humöret. När kommer bakslaget?! Men, vem säger att ett bakslag alltid måste komma?

Direkt när jag kom hem bytte jag om och for ut på promenad. Det blåste och snöade, men jag skuttade fram lätt och glad i hågen. Jag älskar min nya attityd, min nya sångpedagog, min nya utbilding och mitt nyta liv!


Det är en inte solsken i västerås idag...p...

Det är en inte solsken i västerås idag...på utsidan. På insidan däremot strålar västerås starkt och fantastiskt. Snart väntar lite uppsjungning och sedan sånglektion. Det må snöa men inte dör vi väl av lite snö! :-)


Åh, du härliga kväll

Igår var verkligen en fantastisk kväll. Jag promenerade till Gamla stan där jag mötte upp Jenny. Vi åt pizza på Vapiano och pratade och pratade. Middag blir dinkar och ännu mer prat. Halv elva var jag ändå i säng och idag vaknar jag upp pigg och taggad för sånglektion! Here we go, Västerås!


Promenad till Gamla stan


Utsikt från Vapiano


Fröken Jenny


Piiiizzaa!




Det börjar skymma men vi babblar på


Och beställer varsin drink


Min var ruskigt somrig och väckte sommarkänslor som jag trodde jag glömt


Drinkar slut


Det blev mörkt och nu blev det dags att gå hem


Dinner turns into drinks. Tänk att man kan...

foto0749 (MMS)

Dinner turns into drinks. Tänk att man kan ha så mycket att tala om, men snart bär det av hemåt. Det blir en tidig morgon imorgon.


Middag på vapiano med jenny. Det är prat o...

foto0745 (MMS)

Middag på vapiano med jenny. Det är prat om livet, kärlek, sång och mat. En standard helt enkelt. Sämre kan man ha det.


Promenerar till gamla stan för att möta up...

foto0737 (MMS)

Promenerar till gamla stan för att möta upp fröken Bladgren. Måndagar är alltid köriga och fullstoppade med olika aktiviteter. Därför förtjänar jag en middag med en trevlig vän. Imorgon är det Västerås igen för sånglektion. Det ska bli grymt kul att följa upp förra veckans lektion.


Musikhistoria från 9-12 är inte optimalt e...

Musikhistoria från 9-12 är inte optimalt en måndag efter två veckors uppehåll och dagen efter tidsomställning. Tröttheten är påtaglig nen jag försöker tänka positivt. Idag står förutom Musikhistoria, Musikteori och övning på schemat. Hej och hå för måndagar!


Jag tänker söka. Tänker du?

Undervisning i slottsmiljö, härlig stämning, professionella lärare, gedigen ledning och inspirerande miljö. Jag har sagt att jag inte ska söka någon utbildning i år, men det ska jag faktiskt och det känns väldigt rätt!

Jag tänker söka. Tänker du?


Ahhhhh (Tosca-skrik)!

Alltså denna dag, denna söndag! Jag vaknar, mer trött än på länge, far till Västerås för att lyssna på gemensam sång, men sjunger istället på individuell lektion med Staffan. Jag går en runda på stan, går till stationen där det kryllar av ofräscha typer (är söndagar den officiella dagen för ofräscha typer?), jag sätter mig på tåget hem och plötsligt uppenbarar sig lång, stilig man (konduktören) med fantastiskt hår och vacker stämma. Väl i stockholm unnar jag mig en resa i tunnebanan (vilket jag ångrar. Blä för tunnelbana) och tar mig hem.

Nu sitter jag här och funderar på promenad. MEN min mp3 är död! Vad ska jag ta mig till?! Min mp3 är död, död! Jag vet inte vad som hänt, men jag är förtvivlad! Vi har känt varandra så länge, upplevt så mycket! Vad ska jag ta mig till nu?!

Jag kankse behöver ta en promenad för att få lite perspektiv på saker och ting...


Om och om igen, fortare och fortare för varje gång

Igår sände som sagt svt La Cenerentola av Rossini. en hejdundrande föreställning med pompa och ståt. Finns det någon bättre opera för USA? Det var plymer, flygande åsnor, flygande boxar och en gigantisk tårta. Elina Garanca gjorde ett fantastiskt jobb som Askungen och föreställningen var såklart rolig och fartfylld som Rossinis operor ju har en tendens att vara. Jag vill bara tipsa om att ni som missade den (och för er som inte fick nog), finns den ute på SvtPlay!


Allt gick åt skogen idag...i teorin. Min m...

Allt gick åt skogen idag...i teorin. Min mp3 var död (jippie, en dag utan musik i öronen), jag började känna av någon förkylning och så blev den gemensamma inställd! Men vet ni vad? Det är nyttigt att ibland göra saker utan musik, jag verka ha sjungit bort min förkylning, jag hade en fantastisk lektion med Staffan och som grädde på moset är konduktören på tåget något av det snyggaste jag sett. :-)


På väg hem tidigare än tänkt pga ändrade p...

foto0733 (MMS)

På väg hem tidigare än tänkt pga ändrade planer. Väl i västerås når beskedet mig om inställd gemensam lektion. Har jag då gått upp tidigt och lagt pengar på tågresor i onödan? Nej, självklart inte! Istället för gemensam sånglektion blev det individuella lektioner med den fantastiska pianisten Staffan Sandström. Kul! Det var egentligen inte tänkt att jag skulle sjunga idag, men vilken tur det var att det blev av ändå!


Tänk att jag kom upp ur den varma sköna sä...

foto0729 (MMS)

Tänk att jag kom upp ur den varma sköna sängen idag och tänk att jag kom ihåg att ställa om klockan! Jag blev en aning chockad när jag gick utanför dörren och gick mot stationen. Jag har nog aldrig sett staden så öde och stilla och då har jag ändå varit ute på mycket konstiga tider. Nu sitter jag på tåget mot ett soligt västerås där det vankas gemensam sång. Det är en härlig söndag.


Yes, it's a question but the answer is always the same


Så kan jag inte längre hålla mig, jag har så mycket inom mig som vill ut. Det finns inte längre några alternativ. Jag slänger på mig jackan över mina hemma-kläder och nästan springer mot skolan. Där ilar jag i den tidiga lördagskvällen som är frisk och ljuvlig och jag har så mycket sångarglädje så det spritter i hela mig. Jag kastar mig in i ett rum och börjar sjunga upp.

Sen äntligen, sen sjunger jag arior och sånger jag älskar, med harmonier och toner jag älskar att sjunga, om och om igen. Efter ett egentilgen lite för långt pass är jag nöjd. Så skönt att kunna få ur sig all vilja och alla känslor som bubblar. Och det är kärlek som bubblar, kärlek till sången, musiken och allt vad den gör med mig.


To sing or not to sing? Is that a question?

Så börjar även denna dag gå mot sitt slut. Idag har jag inte gjort mycket jag kan skryta med. Har visserligen städat, tvättat och promenerad, men jag känner mig lat. Jag känner nu ett behov att sjunga. Nu! När klocka snart är sju på kvällen. Kanske ska jag gå till skolan och ta några toner...

Något hos mig vill verkligen, men en annan del går hellre en promenad. Får se vad jag gör av mig själv ikväll.

Imorgon vet jag i alla fall vart jag ska ta vägen. Då ska jag till Västerås där det står gemensam sång på menyn. Jag ska själv inte sjunga, men lyssna ska jag göra och det ska sannerligen bli roligt!

Hö, hö ha den äran...

Men se vad jag av en händelse snubblade över. La Cenerentola (Askungen) av Rossini från The Met ikväll på Svt! I föreställningen medverkar bland andra Elîna Garanèa som Angelina och Lawrence Brownlee som Prins Ramiro. Ett litet tips bara om ni är trötta på vanlig tv-underhållning, fester eller middagar. Slå på Svt 2 kl. 20.00.


Häxor i skottrutigt och massor med blod

Jag kan inte riktigt få gårdagens föreställning av Macbeth, och känslan den ger mig, ur mitt huvud. Mest tänker jag på en gigantisk röst, blod, skottrutigt och något slags obehag. De där häxorna alltså! Heja Linda Sandberg som stod för maskerna! Bilder från operahögskolans hemsida.


Desirée Baraula och Lana Zuzic


Annika Blommé och Desirée Baraula


Hur tänker man?!


I denna schitzofrena mundering gav jag mig ut i solskenet. Hur kommer det sig att det alltid blir lustiga klädval när det vankas promenix?! Jag tycker bara tt vanliga promenadkläder, ni vet, svarta/gråa joggingbyxor med tillhörande jacka i samma färg är trist. Alla har ju på sig samma...Hur som helst blev det en härlig promenad, trots lustiga kläder. Nu ljuder Macbeth från datorns högtalare. Bra musik det dära.

 


God morgon

Lång frukost till solsken, dator och radio. Detta känns som en ruskigt bra dag! Snart ska jag bege mig ut i solskenet innan den förväntade snön dyker upp (från den illblå, molnfria himlen?). Inga speciella planer som sagt, bara lördagsnjutning och kanske lite övning.

God morgon!


God natt och god morgon!


Så kommer klockslaget då man ska bestämma sig. Ute eller inne. Tidigt eller sent. Pigg eller trött. Sova eller skratta. Men någon motta får det vara. Jag är trött som bara den (av någon anledning) och känner att morgondagen har mycket att ge. Ja, jag känner att jag inte vill missa en sekund av den ljuva lördag som väntar. Om jag ska göra något speciellt? Nä, men ack, så ljuvlig den kommer bli. God natt!

 


Hamnade i horisontiellt läge. Nattmusik oc...

foto0722 (MMS)

Hamnade i horisontiellt läge. Nattmusik och vila. Jag hör klackar som ekar mellan husen, ser mörkret som tätnar och känner fredagskvällen i luften. Vart bär den mig ikväll? Igen som vet, ingen som vet,


Verdis Macbeth på Operahögskolan

Nyss hemkommen från en föreställning på operahögskolan. De sätter upp Verdis Macbeth och idag var det genrep. Thomas Lander har tydligen under en längre tid varit suk i lunginflamation och innan föreställningen ombeddes vi ha överseende. Inte behövde han det. Han sjöng med full kraft och känsla.

Föreställningen var bra. De tre "häxorna" var ruggiga och hjäpte till att hålla den röda tråden i operan. Kostym och regi var suveränt! Sångarna då?

Lady Macbeth sjöngs av Nkosazana Damande och satan i gatan vilken gigantisk röst hon har!!! Hon bara, helt utan ansträngning (ser det ut som) slänger ut sig mördartoner i Verdis mördararior. Coolt!

I övrigt var det bra insatser både vokalt och scentiskt. Tenoren Gong YinJia satte också sitt märke i mitt minne med sin vackra sång. Ja, här kan jag sitta och rabbla, men det bästa är ju givetvis att gå och se den själva! Premiär på söndag! För mer info, kolla här.


OPERAHÖGSKOLAN i samarbete med KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN

Dirigenter: Can Okan, Anders Emilsson
Regi:
Öllegård Goulos
Kostym:
Lotta Barlach
Mask:
Linda Sandberg
Ljus:
Jimmy Svensson

I rollerna:
Macbeth
Thomas Lander
Lady Macbeth
Nkosazana Dimande
Häxorna
Desirée Baraula, Annika Blommé, Lana Zuzic
Banquo
Staffan Liljas
Macduff
Gong YinJia
Malcolm
Daniel Ralphsson


När man minst anar det

En av de bästa sakerna med att promenera i denna delen av staden är att man plötsligt kan få se ett ekipage galoppera fram på slättera, skritta i sakta mak mellan träden eller trava på tygeln längs vattnet. Det väcker ryttarinnan i mig och jag blir så sugen att själv få vara den som rider i de underbara landskapen.


Detta fina ekipaget (syns kanske inte så väl på bilden) stannade för lite skritt mellan galoppasset runt slätten.




Alltså, allt var så härligt på min lilla promenix och med förra sommarens partymusik i öronen fick jag äkta vårkänslor.


En komisk grej...

Varje gång jag och Jenny är på operan tillsammans är det alltid ett ämne som återkommer i våra diskussioner. Det brukar börja när vi sitter och väntar in "timmen" i biljettkassan, där vi startar en vild lågmäld diskussion med hjälp av blickar och kodspråk. Vi är oense, såklart, och bestämmer oss för att lägga ned diskussionen. På något sätt, det är såklart oundvikligt, dras diskussionen upp igen i foajen och senare även i pauserna.

Vilket ämne vi så hett diskutierar och bli oense om? Hårfärg...


Men den där mannen är ju ändå blond!?!


Nej, Kajsa. Han är gråhårig!!


Kärlek till vecka 12

Idag vaknar jag trött men ändrar snart humör då jag ser att solen skiner, idag igen. Nu gäller det att ta tillvara på detta, för i helgen ska det snöa. Jag ska ge mig ut på en liten promenix. Denna följs av en tripp till mataffären. I eftermiddag ska jag på operahögskolans generalrepetition av Macbeth. Jag har aldrig sett denna opera, inte hört så mycket musik så jag får läsa på lite innan jag beger mig dit.

Jag fullkomligt älskar denna veckan! :)


Werther tog slut på lidandet för sista gången..på ett tag

Igår var en riktigt härlig kväll på operan. Det var sista föreställningen för detta kalendarium och det låg något särskilt i luften. Det var mycket folk i publiken, men det var en opera-van publik. Tänk vad de gör mycket vad det är för publik.

Sångarna tycktes ge lite extra och Charlotte Hellekant som Charlotte var verkligen en levande känslobomb. Jag älskar, som jag tidigare sagt, kontrasterna och stämningen i denna uppsättning. Allt hör samman och det blir så vackert. Om jag efter en föreställning går och bär på en känsla, en sinnesstämning, är det ett tecken på att jag har haft en bra upplevelse och det är precis vad denna uppsättning ger mig...varje gång.

Orkestern spelade snyggt och man kan inte annat än att älska de viola och cello solon som dyker upp ibland och går rakt in i hjärtat. Ack, ve.


Jonas Degerfeldt och Charlotte Hellekant (Foto Hans Nilsson)


Nu är det dags för Werther att lida igen. ...

foto0712 (MMS)

Nu är det dags för Werther att lida igen. Werther ska lida och vi ska njuta. Vi ses väl där?!


Operavecka

Hemma efter ett pass med instudering och sång. Lyssnar igenom lektionen och begrundar. Ikväll är det dags för opera igen. Alltså, denna veckan är en sann operavecka. I tisdags var jag på Kärleksdrycken, igår Tosca, ikväll ska jag på Werther och imorgon är det genrep av Macbeth på Operahögskolan. Det är precis såhär jag vill ha mina veckor! Det är tills jag själv har flera föreställningar i veckan vill säga.


Nkosazana Dimande i Operahögskolans uppsättning av Macbeth


Torsdag


Förlåt mitt stänk av bitterhet igår. Jag var trött och hade ont i huvudet, men visst innebär en större publik mer irritationsobjekt. Är man då trött och har huvudvärk blir de även mer påtagliga. Kanske ska man stanna hemma om man ska ha det humöret...

Men så fort operans första toner började ljuda lättade värken. Tänk vad Puccini gör med, inte bara själen utan hälsan.

Nu ska jag iväg till skolan för uppsjungning och sedan bär det av mot instudering. Yehuu!

 


Om man vill prata, äta och skratta på fel ...

Om man vill prata, äta och skratta på fel tillfällen ska man kanske låta bli operan och istället gå på krogen, på bio eller stand-up. Varför lägga pengar på en föreställning man inte kan njuta av och på så sätt förstöra för andra. Och vad hände med att tacka Angelotti efter första akten? Åh, det är så svårt att vilja locka mer publik till operan men ändå slippa orutinerade och respektlösa åskådare.


Så sitter jag på operan igen och väntar på...

foto0705 (MMS)

Så sitter jag på operan igen och väntar på föreställningen av Tosca. Det verkar vara mycket folk ikväll och det betyder dessvärre sämre platser men å andra sidan betydligt trevligare stämning. En liten ändring bland de medverkande, eller snarare en ganska stor förändring (...) Marcus Jupiter har bytts ut mot Gunnar Lundberg. Honom har jag nog aldrig sett eller hört så det blir spännande. Ack ve, ack ve vad jag älskar opera och jag älskar operan. Btw, jag har ju tjatat om att unga ska besöka operan. Nu får jag betala tillbaka. En eller två eller tre...skolklasser är här. De sänker medelåldern till 15.


Vad tror du på?

Jag tror på våren och jag tror på sången. Jag tror på kärleken och på livet. Jag tror på höga toner efter varandra, på hjältetenorer och operadivor. Jag tror på konsten och på människan. Jag tror på Tosca en onsdagskväll!


Jag får så brått att jag inte hinner tugga klart min mat innan jag knäpper foton


Voici que le printemps

Yuhuuu! Nu har jag suttit och lyssnat på min sånglektion hela förmiddag, nu är det dags att praktisera. Jag ska nu till skolan för att skriva ut lite saker och kopiera och öva. Jag är verkligen helt övertygad om att det är våren som spritter i mig. Jag är lika lycklig och sprallig idag!

För övrigt har jag inga andra planer för dagen. Promenad lär bli av. Imorgon ska jag frälsa ytterligare en person till Werther. Jag drar med mig Jenny till operan (eller dra och dra. Hon springer gärna med i glad fart) där vi ska avnjuta denna vackra föreställning. Dessutom är det sista föreställningen!! Gå för tusan om ni inte redan varit där (eller gå igen ;))

Här är lite bilder från våra fina vårkvällar här i staden


Olof Palmes gata/Sveavägen


Sergels torg

Hornsgatan


Fröken Bladgren på Folkoperan


Aaaahhhhaaaaaaaaah

Jag vaknade 06.56 idag. 06! Alltså innan klockan sju. Nu sitter jag och lyssnar på sånglektionen från igår och tänker göra det några gånger för reflektion. Men gud, det händer grejer, det kan jag säga! Åhh, jag brista ut i toooooner! Aaaaaaaaaaaaaaa!

Det är verkligen en underbar känsla att få sjunga en riktigt bra ton, en ton som är grundad med ett bra stöd, en skön och avspänd hals med en bra öppning och med ögon, gomsegel och alla hålor i huvuvdet (jag har många som ni säkert förstår :P). När den liksom klingar, surrar, ringer i huvudet och man vill inget hellre än att få hålla den i en evighet och fylla den med mening och känslor! Åh, vad jag älskar att sjunga!

Men det gäller att ta tillvara på ögonblicken, för de är ännu fåtaliga och det dröjer länge innan jag hittar dem. Men ack, vad jag njuter.


Kärleksdrycken på folkoperan

Ja, igår var jag som sagt på Folkoperan och såg Kärleksdrycken av Donizetti med elever från operhögskolan i Stockholm. Det är alltid super, superkul att se unga begåvningar. Jag tycker det är spännande att sedan följa dem, liksom se vart de hamnar.

Uppsättningen i sig var kul och undehållande. Lite knäppa dansscener, men utöver det underhållande. Det blir alltid lite speciellt att gå på folkoperan då man sitter väldigt nära scenen och orkestern arbetar över scenen så ljudet blir lite annorlunda. Men herregud, det är folkoperan och folklig är stämningen. Jag går inte in och kommenterar person för person utan nämner samtliga för en gos insatts. Jag blev underhållen!

 


På väg hem från folkoperan som kändes just...

På väg hem från folkoperan som kändes just folklig ikväll. Det blir något särskilt när publiken kommer så nära sångarna. Sen är det ju fantastiskt kul att höra och se de begåvade eleverna på operahögskolan! Gå och se!


Vad kan jag säga. Denna dagen blir bara bä...

foto0690 (MMS)

Vad kan jag säga. Denna dagen blir bara bättre och bättre. Och jag som inte trodde det var möjligt! Sånglektionen gick suveränt och jag börjar hitta bra saker och börjar kunna korrigera mig själv. Nu väntar en liten resa med tåg och ikväll ska jag se kärleksdrycken. Ack, du underbara dag!


Lugna töntiga?

Snart beger jag mig till stationen. Jag börjar gilla mitt nya fotgängar-liv. Med bra musik i öronen går alltid promenaderna på ett kick. Jag njuter till och med på vägen. Ändring blir det kanske när regn och annat otrevligt väder drar in, men det tar jag då.

Jag måste också erkänna en sak. Jag skäms lite, för jag har alltid tyckt att människor som gör det jag nu gör är töntiga och och fåniga (samma sak?). Jag började morgonen med att sätta på radion och den kanal som var på hette Lugna favoriter. Radion är fortfarande på och jag har inte bytt, jag gillar't. Men så känner jag mig lite töntig idag och därför behåller jag glasögonen på, dagen till ära.

Nu, skorna på.

God morgon! Ja, det är sannerligen en god ...

foto0687 (MMS)

God morgon! Ja, det är sannerligen en god morgon! Solen skiner och jag ska till västerås för sånglektion. Har på mig ny top som jag grabbade på rea igår. I like it!


Hemkommen efter prat, skratt och andra här...

foto0685 (MMS)

Hemkommen efter prat, skratt och andra härligheter som bjuds när jag träffar denna fina vän! Imorgon väntar sånglektion i västerås. Jag är taggad till tusen och lite till. God natt!


Hur vacker är inte denna smått ljumma kväl...

foto0684 (MMS)

Hur vacker är inte denna smått ljumma kvällen?! Nu ska jag möta upp en vän för prat om kärlek, livet och kärleken till sångarlivet!


Hur vacker är inte denna smått ljumma kväl...

Hur vacker är inte denna smått ljumma kvällen?! Nu ska jag möta upp en vän för prat om kärlek, livet och kärleken till sångarlivet!


Ja, varför inte starta denna gråa dag med ...

foto0668 (MMS)

Ja, varför inte starta denna gråa dag med lite tid i tvättstugan! Tänk så skönt...att ha det gjort. I övrigt sysslar jag denna förmiddag med sånginmatning. Lyssna, översätta, lyssna, översätta...


Utan förmåga att påverka?



Om jag saknar sommarvärme? Om jag saknar mitt hår? Om jag saknar min kropp? Ja, ja, ja! Imorgon ska jag duscha mitt hår frächt igen. Imorgon ska jag gå på promenad. Men vad gör jag åt värmen?

 


Passa på!

Vilken underbar dag! Jag har varit ute nästan hela dagen och känner mig frisk och glad. Nästa vecka är jag fortsatt "ledig" från Ackis pga att det är sökningar. Veckan kommer ändå fyllas av aktiviteter. Saker jag vill göra och saker jag måste göra.

Imorgon ska jag öva och börja fila på kompositonsläxan. Förhoppningsvis är det en fin dag även imorgon då jag åter kommer befinna mig på promenad. På tisdag väntar Västerås igen där jag ska få sånglektion. I veckan ska jag i övrigt öva, komponera och på lördag beger jag mig förmodligen till Västerås för gemensam sång.

Dessutom ska jag fösöka besöka Folkoperan för deras produktion av Kärleksdrycken och Figaros bröllop. Det är något jag, och ni, inte får missa! Studenter från operahögskolorna i sverige ger dessa operor. Passa på att se dem innan de blir för dyra. Passa på att se dem nu, så du kan berätta för dina barnbarn att dem, dem såg minsann du på folkoperan en gång i tiden.


Martin Rask och Emilia Feldt i Kärleksdrycken

 
Ensemblen i Figaros bröllop


Söndagar

Vaknar med ett lugn och en lättnad. Solen skiner och jag spår en riktigt bra dag. Jag har redan hunnit med frukost, städning och mellanmål och funderar nu på vad som kan tänkas hända. Promenad i det vackra vädret givetvis, men kanske också lite läxor? Det där burkar komma av sig självt när man väl kommit utanför dörren. Med rent och fräscht rum och rent och fräscht sinne tar jag mig an denna söndag!


Dagens flum, men jag gillar mitt flummeri!

Jag gillar att se på skräp tv och äta grisig mat. Jag gillar att gå ut och dansa och spendera pengar på dyra drinkar. Jag gillar att prata om livet, men jag praktiserar hellre. Jag älskar att sjunga, men jag är mer än en sångerska.

Musik väcker själen, musik får oss att leva. Musik visar vårt innersta och berör, men musik förvillar också. Musik kan skapa känslor man egentligen inte känner, skapa tankar som egentligen inte är sina egna. Musik förverkligar, berör och förvillar.

Trippen till stadsbiblioteket blev till en...

foto0664 (MMS)

Trippen till stadsbiblioteket blev till en runda på djurgården. Idag är det drygt 10 grader, blå himmel och strålande solsken. Om jag behövde denna tur! Nu har jag stannat för lite sollapning och kent ljuder i mina öron. Återigen, Om jag behövde detta!


stuck un reverse

Ah! En trötthet och någon slags apati kom över mig och att gå på opera idag känns väldigt långt borta just nu. Jag känner mig trött, seg, irriterad, frusen och har liksom fastnat. Vad jag behöver är nog lunch och frisk luft. Vad gäller maten ska jag genast fixa något att äta och vad gäller luften, ja, jag tar kanske en tripp ner till stadsbiblioteket för att låna lite opera-dvd (om det finns några jag inte redan sett).

Nä, jag behöver verkligen komma ut och byta luft och miljö och därmed också tankar. Men nu - lunch!


To be continued?

Lördagsmorgon och jag är sugen på att hitta på något trevligt, något trevligt som att ut och gå eller gå på opera. Tosca går idag men jag vet inte om jag är så sugen på den. Har sett samma uppsättning tre gånger nu men man kan väl aldrig få nog av Puccini-svulst, eller?

Drömde konstiga drömmar inatt och vaknar med samma känslor. Det är inte sällan drömmar ställer till med oreda i ett stackars hjärta. Kanske är Tosca bra för mig idag ändå...

fortsättning följer...


jazzfreak, 50-, vattendrickande, fattig och bär H&M.

Ja, jag tänker att jag ska skriva några rader om vår operaupplevelse igår. Jag hade sett uppsättningen innan, men det var första gången för min lilla syster. Jag förklarade handlingen, tvingade henne att lyssna på höjdpunkterna och satte henne i stämning allt i hopp om att hon, liksom jag, smått skulle avguda operan. Om hon avgudade den vet jag inte, men hon var nöjd. Hon fick mig i alla fall att tro att operan var bra, att känslor började växa inom henne. Hon fick mig även att tro att hon gillade musik och karaktärerna. Hon fick mig till och med att tro att hon tyckte det var häftigt!

Där ser ni! Man behöver inte vara operafreak, 50+, champagnedrickande, rik eller bära chanel för att gå på opera och tycka att det är bra.


Jag har bestämt mig att inte bestämma mig...än!

Jag blir påmind om ett blogginlägg jag skrev för något år sedan. Här.

Jag har under senaste tiden inte identifierat mig med något röstfack. Det är inte längre något problem. Jag sjunger just nu mycket i mellanläget, där det är vänligt att arbeta upp en bra teknik, där man kan använda sin naturliga röst utan att lägga till med spänningar. Jag har höjd, jag har nog en bra höjd, men frågan jag i framtiden ska ställa mig är väl i vilket läge min röst når ut och klingar bäst.

Jag har en fyllig röst, en bred röst och det tillsammans med hur jag är byggd pekar mycket mot mezzo, men chansen (risken?) finns att jag i framtiden kommer sjunga sopranroller av mer dramatisk karaktär. Ingen vet. Jag är ung, väldigt ung i denna världen, och har tid på mig att utforska min egen röst och dess kvalitéer.

Sedan har jag givetvis drömmar. Det finns drömmar om roller och musik jag vill sjunga. I dessa drömmar finns Wagner, Puccini, Massenet, Verdi och Tjajkovskij. I dessa drömmar finns svulst och stora känslor och stor musik. I dessa drömmar sjunger jag allt från Brünhilde till Tatjana via Carmen och Charlotte. I dessa drömmar sjunger jag Tosca som ingen annan, Isolde i världsklass, Elektra kyligt som is och Venus som en sann gudinna.


Att vilja så det gör ont

När jag hör musik ur Massenets opera Werther blir jag så fylld av känslor, vilja och sug. Det är alla känslor på en gång och jag tror jag ska spricka. Jag får därför en oerhörd vilja och ett starkt sug att sjunga och vara en del av detta stora! Det är därför jag sjunger, det är därför jag övar, därför jag slåss om sångpedagog och utbildning, därför jag lever i kartonger och därför jag lever överhuvudtaget. Jag vill stå på scenen, jag vill känna musiken i mina ådror och då kunna brista ut i sång av glädje, sorg, förtvivlan, ilska eller vad det nu kan vara musiken säger mig.

Där jag är nu kan jag inte det. Min ofullbordade sångteknik blir ett hinder för att kunna göra just detta. Åh, tänk den dagen då jag kan brista ut i Charlottes ”Va! Laisser couler les larmes” utan att hindras av min oförmåga. Tänk den dagen då jag mjukt och full av kärlek kan sjunga ”Mild und leise” (Ja, alla drömmer väl om att sjunga Isolde?).  Tänk också den dagen då jag med smidighet vilt kan förföra Don José. Det är så mycket vilja och så mycket oförmåga.


Som inga andra

Så har jag lämnat Linnéa, eller hon har snarare lämnat mig och nu sitter jag och förundras över hur fort dessa dagar gått. Hon kom i måndags och har ju varit här tills idag. Det kan kännas som om vi bara har bråkat, tjabbat, ätit och stressat, men så kommer de där stunderna som bara systrar kan ha. Det är utan krav och utan egentlig mening. Det är bara stunder som är, tillfällen som bara är och det är just de stunderna man kan sakna ibland.

Vi är så olika, så fruktansvärt olika på så fruktansvärt många plan, men ändå passar vi så utmärk tillsammans på något sätt. Nu ses vi inte förrän till påsk och det kommer förmodligen stunder då jag saknar henne, saknar det där som bara vi har. Men då vet jag, att när vi ses kommer det åter kännas som hemma.










Nu är vi på plats och äntligen ska Linnéa ...

foto0654 (MMS)

Nu är vi på plats och äntligen ska Linnéa få se Werther. Efter att ha lurat i henne kaffe och ett glas rött kan det bli succé! Nu kör vi!


Instuderingen slut. Åh, lektionen går allt...

Instuderingen slut. Åh, lektionen går alltid för fort! Nu väntar jag frusen på bussen och tänker på sol, död, kärlek, passion och lidande och allt annat som har med opera att göra. Men tro inte att jag är nere, det spritter i mig av lycka och så av kyla...


Man kunde ha det sämre

God morgon mina vänner! Idag är en fin dag och idag har jag instudering. Jippie! :) Det är ytterligare en fin dag då jag äter frukost med lillasyster och ytterligare en dag då jag är full av lycka. Idag är det som sagt instudering. Senare ska jag och lilla syster mot staden en sväng för lite ärenden och ikväll, ja, ikväll blir det opera! Kan man ha en bättre dag? Knappast!


Hur kan två så lika människor vara så olika?!

Middag och efterrätt (mest efterrätt) och nu lyssnar vi på musik. Det är inte lätt det där med två systrar som har så olik musiksmak man kan ha. Jag försöker få Linnéa att inse den stora grejen med opera och Linnéa försöker få mig att inse storheten med jazz (eeh?). Nu har vi suttit en lång stund och försökt mötas på mitten utan framgång. Men nu, av en händelse, har Michael Jackson börjat ljuda i högtalarna. Det är något vi båda kan tänka oss att lyssna på ikväll. Men hellst vill Linnéa höra Ella Fitzgerald och jag vill givetvis hellst höra toner av Tjajkovskij, Massenet, Puccini och Chopin.




Solen skiner, sången går framåt, himlen är...

Solen skiner, sången går framåt, himlen är blå och livet leker. Börjar jag bli trött på att allt är så bra? Knappast! Nu väntar en tågresa mot mitt trolovade stockholm igen där min syster väntas på mig och på hennes byxor som jag stulit/lånat.


Snart lämnar jag mitt trolovade stockholm ...

foto0644 (MMS)

Snart lämnar jag mitt trolovade stockholm för min älskare västerås. På mig har jag snodda byxor från min syster som jag lämnat vind för våg i den farliga storstaden. Det är så jag känner mig smått kriminell idag.


Jag har bestämt mig, har du? Och vissa har inget val...

Sitter och lyssnar på Werther och bestämmer mig. Jag drar med mig min syster på Werther på torsdag istället för Tosca imorgon. Werther är bland det vackraste jag upplevt. Musiken, kostymerna, lidandet, kärleken, musiken, atmosfären, nämnde jag musiken? Jag vill se den igen och då får det också bli den lillasyster får se. Vare sig hon vill eller inte.

Nu fortsätter mitt lyssnande på denna fantastiska opera och så småningom är det läggdags. Det blir en tidig uppstigning imorgon för resa mot Västerås. Jag längtar så jag nästan spricker efter sånglektion!


Vill man något tillräckligt...

Alltså det här med att söka. Det är så lätt att det blir pretentiöst och jobbigt. Är det jobbigt för den sökande blir det jobbigt för juryn. Är däremot den sökande sig själv, självsäker men med god självkänsla och gör sin grej precis på sin egen nivå ger det ett bra intryck. Man ska ha kul, för visst sysslar man med musiken för att man tycker det är kul och att det ger något tillbaka. Om inte, ska man nog fundera om. Är man sig själv presterar man som bäst och juryn och publiken kan ta till sig det man vill förmedla.

Vad som är svårt är att nervositet och osäkerhet ofta bildar en vägg och blir ett hinder för att vara sig själv. Passar man enligt juryn inte in, så är det inget man kan ändra på och inget man bör ge sken av att vara. Varför försöka komma in på en utbildning man kanske inte är redo för (tro mig jag vet hur det är...)?

Alltså, ha kul, var dig själv och kommer du inte in detta året har du många år till på dig! Mitt nya motto är: vill man något tillräckligt mycket kommer det att ske av din egen kraft, av ödet och av ren vilja. 


En helt nästan vanlig tisdag

Hur härlig är inte denna dagen? Det är vår och glatt humör. Det är promenader och skoprovning, fågelsång och systersång. Det är en helt vanlig fast ännu mer underbar tisdag. Ikväll blir det allmänt häng, vila och lite sökningsvaka. Jag är mest bara glad att ha en syster på besök att krama, vara irriterad på och bara vara med.

Imorgon ska jag lämna min syster i staden, då jag ska till Västerås för sånglektion. OM det ska bli härligt!!! Denna veckan har jag jobbat lite extra med att lyfta gomseglet utan att täppa till halsen. Det är en sann konst det där med att sjunga.

Sökning till kmh

NU har jag lämnat av Linnéa på skolan. Hon lovade ett - att hon skulle ha kul! Det är verkligen något alldeles särskilt med skolan under antagningsveckorna. Spänning och förväntan, blickar och nervösa rörelser och skratt. Samtidigt som det är väldigt roligt att söka så är det väldigt skönt att slippa. Jag önskar dock alla som söker ett stort lycka till och lova att ha kul!

Måndagen till (min) ända

Nu har vi ätit middag och min lillasyster som imorgon ska göra sångprov till jazz på kmh är sprallig, nervös och lite jobbig, men det är ok. Det är ju därför jag finns här, för att möta just de känslorna. Imorgon väntar tidig uppstigning och pepp samt nedvarvning och lugn med en vän.

Jag är åter på bra humör, efter en svacka av deppighet som sköljde över mig i hm:s provrum. Nu är jag back on track!

Detta har varit min dag i bilder:


Frukost med lägenhetsannonser


och med solig utsikt.


En omväg till stan som ledde mig förbi vårt kära operahus


Inhandlade smink och medicin (fast inte på operan dåra...)


Och fick med mig en lillasyster hem


Caravadossi eller Werther?

Efter en måltid Spaghetti speciale med massa fricadelli och ännu mer kethup är jag redo för en ytterligare sväng utomhus. Jag ska kolla upp övningslokaler, gå till affären (igen) och sedan drar jag mig ner till stan där det ska inhandlas foundation som tog slut idag (intresseklubben antecknar). Därefter ska jag möta upp finaste lillasyster.

Jag tror jag har lyckats övertyga henne att gå på opera någon av dagarna hon är här. Antingen blir der Werther av Massenet eller Tosca av Puccini. Hon har inte sett någon av dem, jag har sett båda. Tosca är en opera hon bör se för allmänbildningen, men Werther borde hon se för att den är så vacker. Franska eller italienska? Mezzo eller sopran? Otrohet eller trohet? Puccini eller Massenet? Vad tycker ni?

 


(foto Hans Nilsson)

Werther eller Tosca?


(foto Alexander Kenney)




Monday morning

Vaknar till en grå dag, men plusgraderna ligger stadigt och idag får jag besök. Jag är med andra ord lycklig ändå. Jag har käkat frukost och kikat på lägenheter. I och med att damen jag bor hos ska köpa lägenhet finns massvis med tidningar, annonser och trevligt läsande. Kikar just nu på en 2:a i Vasastan med walk-in-closet.

Senare idag ska jag dra fram damsugaren, jag ska gå och handla och se ska jag försöka hinna med lite övning innan lillasyster kommer.

Helgen i korthet men framtiden i oändlighet

Så är snart helgen slut och den har som sagt varit underbar. Allt började med en lång bussresa som lämnade möjlighet för eftertanke och grubbel. Den bjöd på kärt återseende och nya möten och nya syner på saker och ting. Perspektiv, skratt och utan tanke. Afrikamusik, afrikadans och afrikakläder och afrikahumör.

Efter denna helg är jag laddad för min vardag som visserligen bryts redan imorgon då jag får besök av en lillasyster. Hon stannar till fredag vilket gör mig så glad. Då hinner vi verkligen umgås och vara med varandra. Nu väntar lite planering och sedan sängen. Man blir trött av afrika...


Bye, bye Afrika, hello Stockholm

Nu är jag hemma i ett rått och grått Stockholm och börjar åter tänka på vardagen. Det har verkligen varit som en liten minisemester denna helgen. Inte tänkt på vardag alls, bara haft trevligt och träffat nya människor. Det är skönt och bra att få lite perspektiv på sin egen tillvaro. Här är lite bilder från Afrikafesten som var grym. Bilderna är lånade av Niklas Westerberg.












Hello motherland, tell me how you´re doing...

Dagen efter den stora Afrikafesten och vi har städat och fejat. Nu är allt skinande rent och jag är så lycklig över att få ha träffat så mycket trevligt folk, dansat afrikans powerdans och fått se så många fina utklädnader. Nu väntar snart älgstek och sen bär det av till Stockholm igen. Det har verkligen varit en underbar helg i Linköping!

Nu väntar afrika-fest i linköping.! Det ko...

foto0620 (MMS)

Nu väntar afrika-fest i linköping.! Det kommer bli grymt!


Oj, vad tiden går fort när man har roligt ...

foto0618 (MMS)

Oj, vad tiden går fort när man har roligt och löser världsproblem. Nu är det läggdags så vi är pigga och fräscha för morgondagens festligheter. God natt


Korrektion: 3 timmar. 3 timmar buss...

Korrektion: 3 timmar. 3 timmar buss...


Nu lämnar jag stockholm med buss. Det komm...

foto0615 (MMS)

Nu lämnar jag stockholm med buss. Det kommer ta mig 2 timmar att komma fram och jag känner att det kommer bli två långa timmar. Men jag ska försöka se det som ett tillfälle att öva min tolerans och mitt tålamod. Dessutom känner jag att denna resan kommer vara värd det som väntar i linköping vilket är kärt återseende och festligheter så det slår.


Fantastic friday

Inte kunde jag väl gå direkt hem efter gehöret. Solen lyser så intensivt och varmt idag att jag var tvungen att gå en omväg. Väl hemma ställer jag mig vid balkongen, öppnar upp lite och njuter av solen i lä. Det är en fantastisk fredag.

Nu ska jag packa och så småningom trippa mot stationen. Det ska bli en suveränt rolig helg i Linköping.




Fredag förmiddag


Idag, mina vänner, skiner solen lite från och till men det är en bra dag. Jag sitter nu och pluggar gehör samtidigt som jag kikar på lägenheter/våningar jag kan tänka mig att köpa. Jag har inte riktigt hittat rätt än, jag är ju lite kräsen med stil och läge. Såg en våning intill Strandvägen, men köket var inte riktigt till min belåtenhet och balkongen var lite för liten, och varför bo intill Strandvägen när man kan bo PÅ den!?

Idag är det som sagt gehör och i eftermiddag reser jag till Linköping. Innan dess ska jag försöka hinna med lite promenad, övning och packning(!).





 


Afrika, men först Biggan

Vilken bra och gedigen övning jag hade idag. Jag hade laddat hela dagen genom att lyssna på gårdagens sånglektion, tänka, känna och reflektera. Jag är nu lite klokare.

Imorgon är det gehör på schemat. Därefter ska jag packa det jag liksom inte fick gjort idag. Sedan bär det av till Linköping där jag ska hälsa på min häftiga vän som studerar till läkare (jag menar, bara det!). Hon ska bege sig till Afrika på typ praktik och för att hon inte ska glömma hur roliga och fina vi är här i Sverige blir det fest med Afrikatema.

Nu väntar Biggan med sin godnatt/inspirationssaga (La Nilsson)


Sjunger och tänker, leker och dansar. Sjun...

foto0603 (MMS)

Sjunger och tänker, leker och dansar. Sjunger och skrattar, pratar och vilar. Min övning idag är superrolig!


Att få sin sångarkropp på tygeln

Igår hade jag som sagt sånglektion och min gud vad jag är tacksam för att ha en sådan bra pedagog. Vi byggde på ytterligare med saker att tänka på och det är pilligt och krävs massor med tankeversamhet och fokus. Dock krävs ju fortfarande sångarglädje och en bra bas. Därför ska jag efter mitt tvättpass bege mig till skolan för övning och jag är så pepp!

Sång är en konst men när det är rätt, ser det så lätt ut. Som om man pratar. Skenet bedrar och bakom det ljud som kommer ut göms inte bara massor med arbete, utan massor med tekniska detaljer. En riktigt genomträngande ton, som tycks vara den mest vassa i världen har en bra öppning för fritt flöde. Så ofta som människor tror att det bara är masken som gör jobbet. Det är en hel värld att upptäcka bakom bihålor och näsan. Allt ska fungera och allt ska samverka. När det gör det går tonen genom hela kroppen och den blir bedårande vacker och man kan likt en genomriden dressyrhäst börja leka.

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om min fascination för sångarkonsten och en hel uppsats om likheter mellan dressyrridning och sång, men det får bli en annan gång.


Operahits-konsert

Men jag måste ju sova nu! Men jag har fastnat. Jag lyssnar på min sånglektion och tänker, känner och tänker. Jag lyssnar på ny repertoar och njuter. Det finns mycket vacker musik. Mycket vacker musik jag får sjunga, mycket vacker musik jag kommer få sjunga i framtiden men också mycket vacker musik jag aldrig kommer få sjunga.

Fast jag och Jenny har bestämt att vi i framtiden ska ha en konsert där vi sjunger precis de arior vi vill. Vi kommer bjuda på arior som Avant de quitter de ces yeux, Nessum Dorma, In questa reggia, Nattens drottning och sarastro. Det blir duett ur pärlfiskarna, ur Turandot och Carmen. Det blir en salig blandning, det bli en hit! Ni är alla varmt vällkomna...

Är nu på hemväg efter en fantastisk efterm...

Är nu på hemväg efter en fantastisk eftermiddag i västerås. Jag har sjungit, lekt, skrattat och lärt mig ett och annat. Jag har det för bra egentligen. Tänk att man faktiskt trots allt kan få det bästa av två världar. Imorgon är det tvätt, Instudering, promenad och packning på schemat. I helgen ska jag nämligen till en kompis i linköping! Ska bli ruskigt kul att träffa min häftiga kompis. Imorgon kväll beger jag mig förmodligen också till Ackis för att hejja på mina andra häftiga vänner som sjunger i en liten opera. Nu tillbaka till tåggöra...


Är nu påväg till västerås för sånglektion ...

foto0600 (MMS)

Är nu påväg till västerås för sånglektion och workshop i drama och kommunikation. Spännande, roligt och härligt. Solen skiner och jag roar mig bäst jag kan med korsordet i Kupé.


Tosca av Puccini

Igår var jag åter på Operan för en föreställning av Tosca. Jag såg den förra våren, men vad jag kan komma ihåg var det bara Emma Vetter som var med igen. Alla andra var "nya".

Tosca Emma Vetter
Cavaradossi Valter Borin
Scarpia Marcus Jupither
Angelotti Anton Eriksson
Sakristanen Magnus Kyhle
Spoletta Niklas Björling Rygert
Sciarrone Michael Schmidberger

 
Dirigent Thomas Söndergaard

Emma är ju säkerheten själv och hela föreställningen andas säkerhet. Det är inga konstigheter. Musiken är ju fantastisk och man kan ju inte gärna gå där oberörd. Den enda körinsatts i operan är så kraftfull och idiotiskt härlig att man ryser lite granna. 

En bra föreställning av en bra opera. Inga hår restes i nacken, men några strån letade sig upp på armarna. Inga tårar rann för mina kinder, men min entusiasm för de medverkande var ändå stor. Teamet var just ett team och allt gav ett intryck av just säkerhet och proffsighet (så heter det inte va?)


Toppendag med Tosca

Gårdagens eftermiddag. En underbar eftermiddag och kväll som började med en vända på Djurgården. Jo, det blev just en vända. Vi började gå, men bestämde oss för att vända. Vi gick istället och satte oss på en bänk på strandvägen, i solen. Allt därifrån var skratt, opera, pladder, Enrico och Ricardo. Det var mer skratt, solljus, framtidsplaner, fjant och mer skratt. Det var den roliga mannen på fiket, dåligt lokalsinne, fight i biljettkassan på operan, Tosca, handkyssar och ljudliga applåder. Det var en härlig kvällsluft, visslingar och viskningar. Och med "vi" menar jag såklart min småländska operanörd Jenny.

En toppendag! 

 


Vi stannade till vid bron och njöt av solen en stund och såg en häst.






Framme på skolan och dags att börja ljuda....

Framme på skolan och dags att börja ljuda. Jag kan meddela att den lilla promenaden hit vars ljuvlig. Idag är det varmt som en sen aprildag. Jag sa ju att våren kommer nu. Och nu..."Printemps qui commence.."


Godmorning starshine!

Birgit Nilssons röst och ord fick mig att le och njuta igår. Jag släckte ned och la mig till rätta. Jag tror knappast det finns någon bättre godnattsaga. Drömde gjorde jag, men vaknade till blå himmel och med leendet kvar på mina läppar.

Nu har jag ätit frukost, städat och gått en liten promenix. Jag fick verkligen lägga band på mig själv när jag på Valhallavägen närmade mig gärdet och djurgården. Jag hinner inte den rundan idag. Och för varje steg jag kom närmare destu mer sken solen och destu vackrare föreställde jag mig Djjurgården. Men nej, jag la band på mig själv.

Nu är det snart lunch och sedan väntar övning på skolan.


Trala la la la la la la nilsson...

Så var denna föreställning slut på the Met. Uppsättningen var från 1989. Ett bra år. Var det inte någon riktigt fantastisk människa som föddes då? Tänk, tänk. Just det...

Imorgon är jag helt lektionsfri och dagen ska fyllas med di verse. Ska promenixa, öva piano och öva sång. Jag ska handla och jag ska på opera. Jojo, imorgon går Tosca och det vill man ju inte missa. Jag såg den förra våren, men nu är det ju sannerligen dags igen.

Jag har extrakollat många gånger om att den verkligen går imorgon och inte annan dag för att slippa det senaste missödet.

Nu väntar La Nilsson om La Nilsson som läses av La Nilsson.


Måndagskväll under diva-filten...

Efter att återigen har blivit bjuden på middag av min fina extramamma, denna gången typisk iransk mat, så kryper jag denna råa måndag ned under min diva-filt och ser på Carmen med Agnes Baltsa och José Carreras. Blev sugen på just Carmen efter den dramatiska Carmen-döden igår på Operagalan. Svårt att göra finalscenen på konsert...i en kyrka...på ett podium...


En bra måndag

Monday, indeed! Grått väder, omedvetenhet, trötthet, tidig morgon och seghet, MEN plusgrader, 2 osedda opera-dvd, La Nilsson och ledig kväll. Det må vara måndag, men det är en bra måndag!


Allas vår Nilsson

Efter galans slut var det givetvis mycket att tala om så jag och Jenny begav oss till vårt "det som stänger så sent-ställe" för att inte känna någon stress. Det blev snack om galan, om sång, om sångarna och om musik. Det blev snack om stil, hår och människor, om framtid och baktid. Det blev skratt och ärlighet och ljusa syner på framtiden.

Och med varsin ljudbok av Birgit Nilsson (givetvis läst av La Nilsson själv) i väskan begav vi oss hemmåt.

Imorgon är det musikhistoria och musikteori på schemat. Gissa om min kreativitet måste flöda på morgondagens lunch då jag snackade bort min komposition ikväll...


Hälsosamma Jenny äter hälsolax med hälsoris och hälsobulgur


Ohälsosamma Kajsa äter ohälsosam chokladkaka.


Godnattsagan är spikad ett tag framöver!


Operagala 2011

Vilken eftermiddag och vilken kväll. Kvart i fyra enländer jag och Jenny till Johanneskyrkan och den är knökfull. Vi hittar platser nästan längst bak. Tur att jag hade glasögonen med mig. Medverkade på Operagalan gjorde:

Anton Eriksson
Katarina Karnéus
Hillevi Martinpelto
Paulina Pfeiffer
Per-Håkan Precht
Bo Rosenkull
Carl Unander-Scharin

och pianister var Henrik Berg, Michael Engström, Carlos Murakami och David Wärn

Konferencier var Anders Mårtensson

Jag väljer som vanlig att fokusera på det bra, och bra var att det var så mycket folk (även om det var mindre bra för tidsnåla smålänningar som kommer alldeles för sent).
Bra var också stämningen och val av arior. Ett gäng operahits av Puccini, Mozart, Verdi och Händel slår aldrig fel. Alla älskar det.
Bra var också Anton Erikssons tolkning av arian "O Carlo, ascolta" ur Don Carlos.
Bra var även Paulina Pfeiffers stora fylliga röst.
Bra var att det var gratis inträde och för en god sak.

Det var en bra Operagala! Tänk att få uppleva några av operans uppcoming stars. Ska bli kul att följa.




Vacker kyrka det dära...


I väntan på galans start. Behöver jag säga något om medelåldern...? Kom igen alla ungdomar!!!


Stockholm solbad

Hemma efter en promenix i Stockholms solbad. Tänkte först ta en kortare runda, men Djurgården kallade och tur var väl det. Jag har ett hemskt skoskav, men det är det värt.

Nu ska jag snart iväg och möta upp min vapensyster. Vi beger oss sedan till Johannes kyrka där vi förhoppningsvis kommer bli överösta med underbar sång! Hoppas alla har en underbar dag i vårsolen.


Jag vet, snön ligger kvar, men den smälter bort nu och se så blå himlen är!


Även om det inte syns på denna bild var det massvis med människor som passade på att lapa sol och andas vårluft idag.


Man ska inte tacka nej när man blir bjuden!

Igår blev jag bjuden på middag av min fina hyresvärdinna och idag bjuder ett gäng sångare på musik för välgörenhet i Johannerkyrkan. Om jag ska dit? Självklart och med mig tar jag min kamrat Jenny. För övrigt ska jag idag promenera och framför allt skriva komposition som ska vara klar imorgon. Hej och hå!



Vi går åt rätt håll

Hemma tidigt och visst hade jag rätt...fel låtar vann. Uppenbarligen finns det de som tycker tvärtom. En av anledningarna till att jag är hemma så tidigt är att jag gärna ville promenera hem och det är inget att rekomendera efter klockan slagit för sent. Jag älskar Stockholm by night och hur skönt är det inte att kunna gå hem med öppen jacka och inte frysa, känna vinden utan att den biter tag i huden. Kunna andas in nattens luft utan att lungorna fryser till is. Vi går åt rätt håll, as always, och det är framåt.




Nu väntas mellis-mys med ett gäng härliga ...

foto0576 (MMS)

Nu väntas mellis-mys med ett gäng härliga människor. Vem går vidare till final? Fel låt Såklart. Det är i alla fall vad jag chansar på!


Konsten att frysa i vårvärmen

Frysa SATS stod det på min to do-lista. Lugn och fin nu alla Sats-medlemmar. Sats står kvar och är inte nedfryst, mitt kort däremot är inte längre brukbart till 15 september. Det var nästan att jag fällde en tår när jag steg ut från gymmet. Vad ska jag nu göra för att ordna upp min amra kropp?

Jo, nu när våren är här (jo...) så blir det massvis med promenader och lite små funktionella styrkeövningar i hemmet.


Vivre dans le présent!

Ibland tänker jag att allt skulle bli lättare om jag bara hade en fast bostad och ofta tänker jag att allt skulle ordna sig om jag bara var rik. En del skulle visst bli lättare med en fast bostad. Jag skulle ha en trygghet, men så småningom kanske jag hellre vill ha en lägenhet närmare stan, eller på andra sidan vägen. Mycket skulle givetvis bli lättare om jag var rik. Jag skulle kunna köpa mat, kläder och skulle kunna ta en taxi istället för att gå hem en kall februarikväll. Jag skulle kunna spara och investera, bjuda och leva.

Men mycket skulle fortfarande vara svårt. Jag skulle, trots egen lägenhet och massvis med pengar, sakna mamma ibland, jag skulle känna mig ensam ibland och ibland fattig trots all rikedom. Jag skulle fortfarande fightas mot tiden, hinna med att öva, plugga, motionera och umgås. Jag skulle fortfarande inte vara nöjd med livet, jag skulle fortfarande bara vilja ha mer.

Därför bestämer jag här och nu att inte önska saker jag inte kan få. Drömma kommer jag alltid göra, och drömma ska man göra, men jag får inte glömma att leva i det jag är nu. Nu är en fantastisk tid!



Nu är kommen den lyckliga tid...

Åh, du glittrande, soliga lördag, vad ska du bjuda på?

Har precis käkat frukost och är snart förberedd för en liten tripp till skolan. Övning står på schemat trots att jag hellre skulle vilja vara ute hela dagen. Ikväll ska jag över till en vän och med trevligt sällskap se Melodifestivalens andra chansen. Har ingen aning om vilka som tävlar, men det är en fantastisk ursäkt att umgås. 

Ut i solen!


Tillit till dig själv och de tillitsfulla

Ok, det jag nu kommer erkänna kanske ter sig lustigt för några, men det är sanningen. Jag har ägnat den senaste timmen åt att läsa igenom min egen blogg... there you have it.

Men det var längesedan och jag läser om saker jag glömt. Jag påminns om känslor, tankar och upplevelser. Jag läser ett inlägg (av många liknande) från första tiden i Stockholm och jag blir sentimental. Jag blir ledsen å mina egna vägnar, att jag var så frustrerad att inte jag förstod, att inte jag gjorde rätt. Jag var inte bra nog, jag kunde inte göra som jag blev tillsagd.

Jag kände mig förvirrad, väldigt förvirrad och frustrerad och allt var mitt eget fel. Mitt lilla självförtroende jag byggt upp föll till botten. Sakta har jag kravlat mig uppåt igen och nu är jag i ett bättre ställe i livet jag någonsin varit.

Min livlina var min förra sångpedagog, Lawrence, som höll kontakten, matade mig med visa ord och sa sin mening. Det var även han som grodde tanken om den förändning som nu skett. Utan honom bakom mig vet jag inte riktigt vart jag skulle vara idag.

Slutsats: Lita på ditt hjärta och din känsla och på de människor ditt hjärta och din känsla säger du kan lita på!



Laisse couler mes larmes...



Har krypit ned i soffan med myskläderna på. Ingen tv, men musik och dator. Vet inte hur många gånger jag lyssnat på denna arian. "Låt mina tårar rinna, de gör mig gott". Vacker text och vacker musik.

Jag sitter och planerar min helg som kommer innehålla övning, plugg, mellis med fina människor, övning och allmänt vårpepp. Jodå, jag har bestämt mig för att våren kommer nu. Det ska bli underbart.

Just can't get enough....



Gårdens fantastiska komstymer i Werther skapade ett sug efter min kappa, som går lite i samma stil. Självklart drog jag på mig den idag. I tron om att det skulle bli en solskensdag bestämde jag mig även för att lufta mina stackars skor. Tvi fick jag. I eftermiddag har det regnat.

Jag bestämde mig då för att ta en tripp till Statsbiblioteket. Gratis nöje. Det visade sig dock att jag hade en skuld jag var tvungen att betala innan jag kunde låna igen. 120 kr back men tre opera-dvd plus. Jag har redan verkat av Werther...jag kan inte riktigt få nog...


Salome, Werther och Carmen


Kommer till övningsrummet och börjar värma...

Kommer till övningsrummet och börjar värma upp. Allt känns fint, men så hör jag välkända toner från rummet bredvid. Någon spelar Chopin och jag förmår mig inte att sluta lyssna. Detta är baksidan (?) med musikhögskolan. Rätt som det är kan man bli distraherad av vackra toner från övningsrummet bredvid..


Opera rocks!

Igår när jag satt och väntade på att föreställningen skulle börja och publiken började droppa in slog det mig. Vi måste göra något åt detta med medelåldern på Operans publik. Missförstå mig inte, jag förkastar inte den äldre publiken, men det är alldeles för få unga. De unga som tar sig tid att besöka operan är studerande på Musikhögskolan, operahögskolan eller någon annan skola där man går gratis.

Frågan är: Hur når vi de "vanliga" ungdomarna? Opera är inte alls töntigt, det rockar! Hur får vi dem att inse det?



Werther av Massenet

Hemma efter en omtumlande resa och då syftar jag inte på min hemresa (även om en promenad från operan kan vara nog så händelserik). Nej, jag talar om Operans uppsättning av Werther. Detta var kvällens startfält:

Werther Jonas Degerfeldt
Charlotte Charlotte Hellekant
Albert Imants Erdmans
Fogden Michael Schmidberger
Sophie Gunta Davidcuka
Schmidt Magnus Kyhle
Johann Anton Eriksson

 
Dirigent Emmanuel Plasson

Charlotte som Charlotte (!) var fantastisk. Närvarande, härlig mezzo och fångande i sin roll som en kvinna som slits mellan plikttrogenhet och kärleken. Hon var bäst! I andra hand måste jag säga att kostymerna var bedårande. De fantastiska kläderna blandat med scenografin och ljus skapades en övertygande stämning. En känsla av en härlig, beskymmersfri sommarkväll till en rå novemberafton till Werthers död.

Massenets musik är mjuk men med kontraster som hugger till i hjärtat. Fina harmonier och hjärtslitande utbrott.
Over all, en mycket fin afton för min del. Nu ska jag försöka sova...


Ja, men idag lyser operan och ikväll spela...

foto0554 (MMS)

Ja, men idag lyser operan och ikväll spelas Werther av Massenet. Spänningen är olidlig men Werthers lidande är sann.


Carpe Diem!

Ah, jag är girigheten själv. Nu rycker det i mina vårnerver. Jag vill gå långa vårpromenader, jag vill kunna gå ut utan halsduk och stövlar. Jag vill ha barmark och knoppar. Jag vill ha meer!

Men, vi är inne i mars och denna månaden kommer flyga iväg med aktiviteter i skolan, besök, resor och massor med annat och plötsligt är det just barmark och knoppar, vårsol och man kan lämna halsduken hemma.

Under tiden ska jag njuta av de lilla, av att kunna stå och värma ansiktet i solen, att se Stockholm i solljus och se snö som droppar. Fånga dagen, right?



Nu kommer den!

Nu kommer den. Våren. Igår var sol och plusgrader och likaså idag. Jag har haft en fantastisk dag hittils. En bra uppsjungning, en suverän instuderingslektion, en underbar stund i solen och så har jag skrattat så jag svettats, så tårarna runnit och jag blivit alldeles matt.

Nu kommer den. Våren!


Du, du, du!


Så mycket som man ska vara bra på när man är sångerska, så mycket att tänka på. Jag menar, tänk på all teknik och alla texter, språk och interpretationer. Utstrålning är grymt viktigt, hur du står, hur du ser ut, vilken hårfärg du har, hur mycket du har tränat, vilken hållning du har och hur du för dig. Hur du pratar är viktigt liksom hur du lyssnar och bemöter människor, alla människor. Du ska sticka ut, du ska vara målinriktad och stark.

Detta och mycket mer ska du vara, men viktigast för att lyckas är vilja, en bra sångpedagog och en bra självkänsla och självförtroende. Självkänslan och självförtroendet är viktigast av allt i allt! Oavsett om du ska bli sångerska, pianist, advokat, journalist, städerska, säljare, lärare eller hemmafru. Du måste känna dig själv, veta vad du kan och hur du ska dölja det du kan mindre bra. Du måste veta hur du reagerar i olika situationer och du måste lita på din magkänsla och att du är ärlig mot dig själv. Du måste vara så trygg i dig själv att du efter din magkänsla och sunda förnuft gör beslut vilken information du ska ta till dig, vilka du ska lyssna på, hur du ska göra för att få din vilja igenom.

Vi lär oss så mycket olika saker i de olika kurserna och programmen vi går, men den viktigaste läxan är att lära känna sig själv!


Werther få lida imorgon

Så ger jag mig ut i kvällen. Luften är inte alltför kall och med P2 klassiskt i öronen går jag med lätta steg och med leende på läpparna mot Operan. Vilken dag jag haft och så bra den kommer sluta med Werther. Så svänger jag ut från Regeringsgatan och ser ett väldigt svart operahus. Jag ringer en vän...nej, det är ingen opera idag. Imorgon däremor går Werther av Massenet.

Så har jag gjort det, jag som aldrig gör fel (...) och jag svänger ned mot Kungsträdgården och mot Birger Jarlsgatan. Ikväll får jag nöja mig med motion och inspelad klassisk musik i öronen...


På väg till Operan stannar jag till och blickar ned på Kungsgatan. Ser ni? Nästan ingen snö!!


Som Kajsa när hon sjunger



Oj vilken bra dag det är idag. Inte nog med att solen skiner och det luktar vår, sången går som en smäck och jag har övat piano som aldrig förr. Jag har haft teori och filat på läxan. Nu är jag hemma och landar och lyssnar på Werther av Massenet. Den går ju som sagt på operan ikväll och det är alltid en fördel att lyssna igenom den innan besöket. Jag känner ju till några slagdängor ur den, men det är bra att få en helhet.

Ja, vad kan jag säga? Jag älskar att sjunga, livet leker och jag trivs som fisken i vattnet och fågeln i skyn som Kajsa när hon sjunger.




Werthers lidande - min njutning?

Lyssnar igenom dagens sånglektion och förundras över hur min sångpedagog kan få mig att låta.

Det blev ingen pianoövning idag. Jag får ta igen det imorgon på morgonen, men det får bli tidigt för lektionen börjar redan 9.00. För övrigt bjuder morgondagen på teorisemenarium och övning. Imorgon bjuder Operan även på Werther av Massenet och det är något jag inte tänker missa. Så om ni undrar vart jag befinner mig imorgonkväll finns jag på tredje raden och lider med Werther...fast förhoppningsvis blir det mer njutning än lidande för min del.




Snart?

Så kommer jag att tänka på den tid då man blev varm av att stå i solen. Ni vet, den steker och man vill bara rycka av sig plagg efter plagg, ligga vid havet och då och då ta ett svalkande dopp. Tanken på hav får mig att frysa ännu mer, kommer denna tid någonsin tillbaka?

Men nu är vi inne i mars och nu är det väl bara en månad kvar till våren va?

BTW! Nu har jag lagat mat, joho...här är bevis på mina aktiviteter i köket.




Spisen används för mat till matlådan (!) imorgon...


Mikron används...


Nu är det mörkt och kallt utanför fönstret men snart blomstrar körsbären där och fåglarna sjunger, barnen leker och luften är varm.


Den som väntar på något gott, måste se till att fördriva tiden

Fy vilken frusen dag. Jag gick till centralen i morse, vilket tar ungefär en halvtimme med stram kjol och vinterskor, och jag har inte på hela dagen fått tillbaka värmen. Nu sitter jag under filt, med mystofflor och med min värmande dator i knäet och tänker att jag borde gå ut igen och bege mig till skolan för pianoövning.

Idag har jag för övrigt varit i Västerås hela dagen och med risk för att bli tjatig är jag så lycklig för mina sånglektioner. Det går så mycket framåt och jag blir ås lycklig och peppad av min pedagog. Jag börjar få upp rutinen att utnyttja väntetid på tåg till något bra, som att plugga eller studera människors beteende på stationen...


RSS 2.0