Sommar!

Ja, idag är det sommar, mina vänner! Det är helt underbart och jag blir väldigt sugen att klä mig sommarfin. :)


Igår var jag på konsert med Musica Vitae. Det känns som om man gått på nästan alla deras konserter denna säsongen, men det beror ju på att vi som går musikalisk specialisering har gratis inträde till alla deras konserter.
 Igår fick vi sitta i Christina Nilsson salen och visst blir det lite annorlunda än på t ex Palladium. De spelade vackert Mozart och Schubert. Det var vackert, men berörde inte särkillt mycket. Jag vet inte om det beror på musiken eller musikerna. Just nu är jag mer insnöad på romantisk musik och då känns Mozart och tidiga Schubert ganska ytligt i jämförelse. Det är ändå vacker musik och jag anser att Mozart var genialisk och skrev otroligt vacker musik och bra operor. Jag jobbar ju just nu lite med Grevinnan i Figaros bröllop och det är väldigt välskivet och tagande.
Hur som helst har jag under denna säsong med Musica Vitae blivit ett fan av deras musikaliska ledare Peter Manning. Det var nog ett lyft för kammarorkestern.

Idag ska det planeras för vår Vårkonsert och jag tycker det ska bli väldigt roligt. Konserten kommer äga rum på Utvandrarnas hur den 18 maj. Skriv upp det ;)
 
Ha nu en riktigt härlig dag i sommarsolen och värmen!

Song to the moon

Renée Flemming som Rusalka i operan av samma namn av DvorákSong to the moon ur Ruskalka av Dvorák sjungen av Fredrica von Stade

(Översättning)
Silver moon upon the deep dark sky,

Through the vast night pierce your rays.

This sleeping world you wander by,

Smiling on men's homes and ways.

Oh moon ere past you glide, tell me,

Tell me, oh where does my loved one bide?

Oh moon ere past you glide, tell me

Tell me, oh where does my loved one bide?

Tell him, oh tell him, my silver moon,

Mine are the arms that shall hold him,

That between waking and sleeping he may

Think of the love that enfolds him,

May between waking and sleeping

Think of the love that enfolds him.

Light his path far away, light his path,

Tell him, oh tell him who does for him stay!

Human soul, should it dream of me, Let my memory wakened be.

Moon, moon, oh do not wane, do not wane,

Moon, oh moon, do not wane....


Måndag...

Denna dag, denna dag.

Denna dag har inte varit min dag. Inte alls. Jag har sovit aldeless för få timmar i natt och det har jag fått lida för idag. Min sångletion blev det inte så mycket med. Jag var inte alls på G. I och med den lama sånginsatsen sjönk mitt humör ytterligare. Negativa tankar arbetade sig sakta in i mitt huvud. "Du kan ju inte sjunga egentligen", "Du kommer aldrig lyckas" and so on... Men så kom Jenny med sitt friska humör och gav mig lite positiv energi. Tack! Jag har ändå inte varit mig själv idag. 
 
Jag vet inte riktigt varför jag känner mig såhär idag. Som jag nämnde tidigare är nog den största orsaken för lite sömn. Man borde tycka att man nu, när alla söknngar är över och man har fått besked, ska känna sig lättad och fri och härligt glad! Men icke. Man är bara väldigt, väldigt trött.

Hur som helst. Imorgon väntar teoritenta. Jag har i ärlighetens namn inte pluggat så mycket som jag kanske egentligen borde, men det får gå ändå.

Snart ska jag gå och lägga mig och det ska bli grymt skönt! Lyd mitt råd att 1. Lägga sig i tid och 2. Ta inte på dig en flygig kjol när du sa cykla i blåsväder....det kom jag på idag...

God natt!

Slaget vid St Clair

Ja. Ikväll har jag varit på katedralskolan och sett eleverna på musiktilläggets vårshow. Mina förväntningar var höga, då jag hört mycket bra om den. Inte behövde jag oroa mig för att bli besviken. Jag är lyrisk! De var alla väldigt duktiga och det var ett mycket bra upplägg och en bra story. Det blev aldrig långtråkigt, det var hela tiden underhållande. Det blev många skratt under hela showen. Alla var som sagt bra på sina egna vis, men det är framför allt Joakim Larsson som spelade en girig General som man imponerade. Joakim har en fantastisk basröst och en otrolig uttrålning och bestitter en vädligt stor begåvning. Han har det som krävs för att stå på scen. Jag förstår nu vad juryn i Köpenhamn såg på hans audition. Detta är hans kall!!
 Det var fler som utmärkte sig. Jacob Thulesius var t ex klippt och skuren för sin roll. Ja, det var sammanlagt en väldigt underhållande show som hade det mesta och det levererades en härlig energi! Tack för en trevlig föreställnig!

"It's a killer-song!!"

Jag har ju haft sånglektion idag med! Och gissa om det gick bra?! Jajjemen! Det var så fruktansvärt roligt och jag tror jag utvecklades hörbart bara de första minutrarna. Det var så skönt att få träffa sin kära sångpedagog. Vi jobbade med Grevinnans "killer-aria" ur figaros bröllop. Ja, det är sannerligen en "killer-aria" och om jag tyckte det har varit jobbigt när jag övat hemma var inte det ingenting mot hur jobbigt det var på dagens sånglektion. Så det är detta som är att sjunga!! Så känns det faktiskt. Som om man har upptäckt hur det ska kännas i kroppen när man sjunger. 
 
Det vi fick jobba främst med var att leda tonen hela frasern och behålla energi. Det som är svårt med denna aria är att kunna sjunga där uppe så samlat utan att hamna på ytan. Ja, det är verkligen inte lätt men ÅH va roligt!!! Som sagt-Livet leker!!

Här är förretsten bilder (med väldigt dålig kvalité, men ni ser ju ungefär) på de kjolar jag inhandlat idag.


En perfekt dag!!

Nu är det sommar! Även om termometern bara visar drygt 15 grader känns det riktigt varm i solen. Det är alltså sommar ute och jag är så glad och nöjd. Solen skiner, det är varmt, sången är roligt och det börjar hända lite, det är helg och på allt detta kom studiebidraget idag! Vad kan man mer begära?!

När det var sånt sommarväder ute var jag bara tvungen att handla lite sommarkläder. Jag köpte två kjolar. En marinblå kjol på Gina Tricot och en jätte, jätte fin kjol på MQ. Kjolen från MQ tillhörde egentligen en dress, alltså det fans en kavaj till. Jag provade det och blev så förälskad! Jag försökte förbrilt komma på något tillfälle jag kunde ha på mig detta. Beslutet att ändå bara köpa kjolen tog jag efter att ha kollat på prislappen. Kavajen kostade 1000 kr, så jag fick nöja mig med kjolen denna månad, så får jag införskaffa kavajen när kontot fylls på. Jag måste ju till frisören också...

Ja, hur som helst. Det enda som saknades för att denna dag skulle vara perfekt skulle varit om det i brevet från kungliga musikhögskolan i Stockholm stod att jag blivit antagen till musikerprogrammet. Det skulle vara lite för bra, faktiskt. Kanske inte ens hälsosamt bra.

Jag har alltså nu fått besked från samtliga skolor och har dessvärre inte kommit in någonstan! Jag står på reservlista på IE i Malmö och Stockholm och musiker i Stockholm och Köpenhamn. Reslutatet är väntat och faktiskt lite skönt. Nu kan jag börja planera hur min höst ska se ut!

Nä nu kan man ju inte sitta inne längre! Det är ju sommar ute!


Ibland ska man ha lite tur

Ibland. På fredag ska vi spela in varsitt bidrag till en skiva med oss från Musikalisk specialisering på Växjö Universitet. Jag har ännu inte övat med pianisten, och pinsamt nog har jag mig själv att skylla. Jag har inte tänkt på att kontakta den stackaren. Idag gjorde jag dock det och bad så mycket om ursäkt och jag fick en tid i eftermiddag. Vilken tur! Givetvis finns en baksida med detta. Jag missar åter veckans körrepetition. Vi är bara tre altar just nu, och om en försvinner är ju det en tredjedel av stämman. Det är tur att vi inte har något uppträdande på ett tag.

När jag ringde och berättade den tråkiga nyheten för vår kära kantorska bestämde vi dock att jag skulle vara med och sjunga på Valborg. Jag har varit med en gång tidigare och jag tycker faktiskt väldigt mycket om det. Jag har blivit mer fäst vid traditioner på senare dar'. Det är så härliga vår-sånger som man sjunger vid Valborg. Sköna Maj, Vintern rasat och nu grönskar det är bara några exempel. Ja, det ska bli mysigt.
 Meningen var att jag och vår kära kantorska skulle gå igenom mina solopartier i ett Mendelson verk idag, men vi får hitta en annan tid till det. Det 31 maj ska vi nämligen i Väckelsång ha en Mendelson-konsert. Det blir skojigt! :)

Jag var idag med på Jennys lektion. Det är bra att vara med på andras lektoiner och lyssna. Jenny har blivit ruskigt bra och jag börjar känna att det är dags för en annan att ta tag i övningen. Inte kan jag låta Jenny överglänsa. Överrösta gör hon nog dock i vilket fall för hon har en fantastisk fyllig och stor mezzoröst. Men jag tror på vår affärsidé med en sopran och en mezzo för paketpris. Vi kommer slå världen med häpnad! Vänta bara! :)


En dag full av besvikelser...

Idag har jag inte fått mycket gjort. Min kära sångpedagog ringde igårkväll och sa att han blivit sjuk så dagens sånglektion var inställd. Detta var en liten besvikelse i och med att jag var så laddad. I och med att dagens pianolektion också var intälld hade jag bara kammarkören på schemat för dagen. Så 20 i sex cyklade jag iväg till kulturskolan. I och med att jag var lite sent ute cyklade jag på ordentligt och den sista backen var inte mysig att bestiga kan jag avslöja. Synd om mig var så det dock då jag trött tagit mig upp för alla trappor att kören var inställd. Då var det bara att cykla hem igen.

Ja, denna dagen har alltså varit lite av en besvikelse men jag får ta nya tag imorgon. Jag tänkte ge mig av till kulturskolan imorgon och öva på förmiddagen. Sedan har jag teorilektion och därefter tänkte jag ta mig till gymmet och lyfta lite. Morgondagen blir nog betydligt bättre än denna.

Igår var jag med mamma på en dressyrtävling som hon dömde. Jag satt i ett ridhus och frös i sex timmar-frivilligt. Åh, vad jag njöt! Låter det konstigt? Må så vara, men tiden går så otroligt fort och man tänker inte på kylan fö rman är så inne i ekipagen. Jesus, vad jag blev sugen på att rida. Allt började egentligen förra helgen då jag var med och hjälpte till vid dressyrtävlingarna i Tingsryd. Sen dess har jag saknat hästarna och ridningen väldigt mycket. Gårdagens tävlingar släckte inte precis längtan och idag har jag suttit och kollat annonser på hästar. Jag vet att jag inte kan skaffa en häst nu om jag ska satsa på sången. Jag tänker kanske att jag kunde låna en häst eller något. Ja, jag kan ju i alla fall få drömma lite.

Tillbaka i form

Diana Damrau som Rosina i Barberaren i Sevilla av Rossini.
Jäklar vad det känns bra med sången nu. Jag tog ett övningspass igår och övade igenom Grevinnans stora aria några gånger och det kändes riktigt bra. Jag hittade några knappar och det kändes som om en del börjar lossna. Man kan ändå inte komma undan att den arian är fruktansvärt jobbig att sjunga, så passet blev inte så långt, men det spelar ju ingen roll om man bara känner att man fått ut något av det.
 Bara för skojs skull kollade jag lite på Rosinas aria ur Barberaren i Sevilla av Rossini. Den ligger väldigt bra i min hals och jag har väldig hjälp med att den går så lågt och högt. Det är bra övning för det jag jobbat mycket med i vår. Att hitta öppenheten i rösten även på höjden. Arian flyter på och det är inga problem med ett högt b här och var. Sen är ju texten en annan femma, men det är ju sådant man kan lära sig. Sen ska man ju göra mer variationer, men som sagt det var mest på kul och kul var det. 
 Med en liten rädsla för att det bara varit dagsformen igår som gjorde att det kändes så bra börjde jag dagen övningspass idag på förmiddagen. Men icke. Det kändes nästan ännu bättre idag! Ah, va härligt det är när det funkar. 

Ni är jag riktigt laddad inför sånglektionen imorgon. Jag är fruktansvärt sugen på att kämpa och jobba nu!!

Soliga dagar

It's been a while, men nu är jag här.

Jag kom precis in från en promenad med min syster och lilla Maskot. Det är så fint och härligt väder ute, idag igen! Det blåser lite kyligt, men tro det eller ej så bekommer det inte mig så mycket idag. När man är igång och promenerar blir man ju varm ändå.

Igår hade jag sånglektion och det var som vanligt väldigt kul. Jag känner att jag måste rycka upp mig och börja öva ordentligt igen. Jag var ju riktigt duktig i höstas, sen har alla sökningar rubbat balansen lite, och nu är det dags att komma tillbaka till vardagen och den dagliga övningen. Jag tror inte det kommer dröja många dagar innan jag är back on track.
 På sånglektionen igår började vi jobba med Grevinnans stora aria "Dove sono..." ur Figaros bröllop. Hittils känns det faktiskt som om denna aria ligger lite bättre i min hals än "Porgi amor.." och det kan nog bli ruskigt bra så småningom. Jag tror dock att detta är en aria för framtiden. Jag studerar in den nu men som kommer sitta perfekt om jag låter den vila några år.

Även denna helg är jag ute på landet och nu när våren kommit och sommarn inte känns långt iväg är det väldigt härligt att bo på landet. Stan är givetvis också underbart, men det är något speciellt att spendera sommarn på det ställe man växt upp i. Förmodligen spenderar jag större delen av sommaren här och förhoppningsvis kommer även min bror och syster göra det. Det är så mysigt när vi samlas och umgås.

Min bror kom som jag tidigare nämnt hem i påskhelgen och det var vekrligen mysigt att umgås alla syskon och mamma. Dessutom bjuder påsken på massor av god mat och annat gott och det fick jag mycket av förra helgen.

Jag kan dock meddela att jag köpt månadskort på gymmet nu så gymträningen har satt igång lite smått. Jag tänkte försöka hinna med två pass i veckan. Denna veckan har det dock inte funkat men jag har ändå haft träningvärk hela veckan. Jag testade lite raka marklyft i tisdags och jag har aldrigt fått sådan kontakt med baksidan av låren innan. Jag har som sagt fortfarande värk och har svårt för att gå och böja mig. Och kanske är det som min bror brukar säga: "Det bästa sättet att bota träningvärk är att träna hårdare på det".

Glad Påsk

Igår sjöng jag tillsammans med andra sångare i Edholmerinstitutet (fråga min inte...), Pergolesis Stabat Mater i Öjaby kyrka. Allt detta under ledning av Lawrence Johnson och ackompanjerat av Yvonne Steen Olander. Det var mannfald i altstämman, men det ordnade sig ändå tycker jag.
 Jag avsa mig från det första sopransolot i och med att jag kännt mig sliten och istället fick vi höra Linda Andersson sjunga de två sopransolona i verket. Vidit Suum är en helt underbar aria och hon gör den suveränt!!
 Hur som helst gick det annars helt ok, och det bästa utav allt (utifrån min vinkel) kändes rösten inte alls sliten-snarare tvärtom. Det var så härligt att kunna sjunga utan att känna den där brännande slitna känslan! Ja, jag har faktiskt varit duktig och vilat så mycket jag kunnat och det kanske börjar ge effekt nu. 
 
I eftermiddag ska jag ta bussen till Väckelsång där jag ska sjunga tillsammans med ungdomskören. Det ska bli roligt. Jag tycker det är så roligt att sjunga i kyrkan kring påsk. Det hör till lika mycket som under julen. Härligt är det även på påskdagen då alla körer i Väckelsång sjunger tillsammans på denna ljusa glada högtid! Med den årliga gudtjänsten är våren här på riktigt!

I dag lämnar min bror studierna i Gävle för ngra dagar och kommer och hälsar på oss. Det ska bli så otroligt roligt att få träffa honom igen, då jag inte sett honom sen i julas.

På lördag ska jag på fest för första gången sen nyår. Jag blev så glad när en gammal klasskompis hörde av sig ich undrade om jag hade lust att hänga med. Ända sen januari har jag varit tvungen att neka erbjudanden som detta på grund av sökningarna eller konserter eller liknande. Jag har under våren velat se till att vara i toppform på alla vis för att klara sökningar och liknande bra. Nästa vecka har jag inget sångligt inplanerat och på första gången sen nyår känner jag att jag verkligen kan gå ut och ha lite roligt utan att ha dåligt samvete. Jag kan behöva träffa lite annat folk och känna mi som en normal levande för några timmar. :)

Kloka vänner

Kanske är det som Jenny säger, att det sitter i psyket på mig att jag blir sliten i halsen när jag sjunger. Hon har nog också rätt när hon påminner mig om att det inte är lika lätt att kämpa på när man inte får lika mycket bekräftelse och beröm. Alla har sina motgångar och man kan inte alltid lyftas mot skyarna, man måste ha ett starkt förtroende till sin egen förmåga och kapacitet. Jag måste komma ihåg att det finns människor som vill att jag kommer och sjunger på olika evenemang,  att min kära sångpedagog och andra människor i min omgivning tror på mig och jag måste komma ihåg all beröm jag fått och får. Jag ska verkligen ta till mig beröm och lagra dem till stunder som denna. 
 
När jag känner den där brännande, slitna känslan i halsen blir jag bara så rädd att jag förstör, eller kanske redan har förstört min röst och att mina drömmar om karriär som sångerska inte kommer bli annat än en dröm. Det vore så fruktansvärt!

Igår lyssnade jag på sista avsnittet av såpoperastudion och det innehöll egentligen bara återblickar och små repriser från tidigare avsnitt. Beatrice och Hedda satt med i studion och la in några komentarer kring året som gått och Hedda berättade om sökningen förra veckan. Det är ändå lite tråkigt att det är slut nu. Det har blivit en tradition att lyssna på programmet varje måndag.

Hur som helst väntar Stabat Mater imorgon, men nu måste jag skriva på min rapport!

Sliten...

Nu har jag kommit hem efter konsert i Väckelsångs kyrka. Vi framförde Pergolesis Stabat Mater och solister var Bodil Christensen, Åsa Blomqvist, Sofie Nordström och Hanna Lindeqvist och jag. Jag sjöng sopransolona, alltså nr 2 och 6. Jag hade inte de bästa förutsättningarna för en bra instatts. Igår var nämligen en martondag av sång. Mellan 09.30-13.00 övade jag Stabat Mater och mellan 14.00-16.15 övade jag inför oratoriet i Johanneskyrkan och kl. 17.00 var det dags för framträdande. Herregud vad jag var sliten i halsen. Jag tänkte nog att det skulle gå över till idag, och det kändes bra när jag vaknade, men när jag på eftermiddagen skulle sjunga upp kändes det allt utom bra. Det är en slags brännande sliten känsla i halsen och jag känner att det enda jag behöver är att vila. 

Det var i vilket fall väldigt roligt att sjunga Stabat Mater ikväll. Det var tyvärr inte mycket folk som var äd roch lyssnade och jag tycker vekrligen synd om de som inte tog sig dit. Vi hade ett toppat lag bland stråkarna. Mårten Sundén på violin I, Gabriele Freese på violin II, Elinor Williams på viola, Emma Lundbäck på kontrabas och Richard Müller på cello och Gerite Sjölin på cembalo. Det är roligt att sjunga till en bra stråkkvintett.
 Det var också synd för de som inte tog sig dit och lyssnade för att detta var förmodligen den sista Stabat Mater för några år framöver. Synd!

Nu behöver jag vila, men denna veckan blir ganska intensiv ändå:
Måndag: Idag ska jag passa på att vila rösten, men jag måste ägna denna dag åt skolarbete.
Tisdag: Kammarmusik med Lawrence på förmiddagen, teori på eftermiddagen
Onsdag: Gehör på förmiddagen, sjunga Stabat Mater av Pergolesi på eftermiddagen/kvällen
Torsdag: Sjunga i Väckelsång med ungdomskören
Fredag: Sjunga Stabat Mater i Tolg och i Domkyrkan
Lördag: Passa på att vila
Söndag: Sjunga i Väckelsångskyrkan med körerna

Åh, jag skulle vekrligen behöva träffa min kära sångpedagog denna vecka, men så råkat det givetvis vara påsklov! F*n! Det känns som om jag inte haft en riktig sånglektion på väldigt, väldigt länge!
 Jag höll på att bryta ihop idag på övningen innan Stabat, då jag kände hur sliten jag var i rösten. Jag började tänka att jag inte har någon sångteknik och att jag förmodligen lär förstör min röst innan min karriär ens har börjat och att jag aldrig kommer kunna bli sångerska! Jag var så ledsen och jag var ledsen för att jag inte kunde ge mitt bästa i körsatserna. Jag känner så mycket för musiken Pergolesi har komponerat och det är så hemskt att inte kunna ge allt då, inte kunnde ryckas med på samma sätt som man kan göra om rösten är i topp.

Ja, ja. Jag ska försöka genomlida denna vecka, sedan ska det väl blir lite lugnare...Jag längtar bara så mycket efter mina lektioner med min kära sångpedagog!!!

Sista sökningen!!

Nu är klockan mycket för mig, och sängen väntar men jag är inte trött än utan är uppe i varv. Jag kom precis hem från övning med de övriga fem i oratoriet vi ska framföra på lördag. Det är svårt att sova efter man precis sjungit. Jag är också uppe i varv för att jag än inte riktigt fått komma hem och varva ner efter Stockholmsresan. Ja, jag gick allså inte vidare (som väntat) men gud vilken bra erfarenhet jag har i mitt bagage nu. Det var faktiskt väldigt roligt att provsjunga på operahögskolan. Med tanke på hur det kändes på sånglektionen i måndags gick det bra. Jag sjöng på. Jag analyserar inte mer om hur det gick och va jag gjorde bra och dåligt utan lämnar denna erfarenhet för vad det var. Nu vet jag hur det går till, till nästa gång jag söker. Jodå...I'll be back....

Nu är alltå sista sökningen för i år av klarad och det känns faktiskt ganska skönt. Det har varit otroligt roligt, det menar jag verkligen, och det är ju inte helt utan framgång jag nu lämnar sökningsperioden 2009 bakom mig. För att summera gick jag vidare i Köpenhamn, IE i Malmö, IE och Musiker i Stockholm. Jag har än så länga fått red på att jag hamnt på reservlista i Köpenhamn, men resten får jag inte red på förrän i slutet av april. 
 Nu väntar som sagt oratoiet på lördag och sedan Stabat Mater på söndag och Stabat Mater med ett nytt gäng nästa vecka. Näsa vecka ska vi i Musikalisk specialisering även jobba med lite kammarmusik. Jag, Lisa och Jenny ska sjunga de tre damerna ur Trollflöjten och det ska bli jätteskojigt!! Dessutom ska Jag och Johanna sjunga några duetter och Jag och Lisa likaså. Ja, det ska verkligen bli roligt att börja jobba med lite nya saker. Saker som man kanske inte ens ska framföra utan vi ska bara musicera tillsammans och ha roligt! Ahh, jag längtar redan.

Nu börjar tröttheten komma. God natt!

RSS 2.0