Flyttdags

Jag flyttar nu bloggen till http://kajsapalmer.spotlife.se. Välkomna. Allt är som vanligt, fast ändå inte. :)

Söndagkväll



Lyssnar på Kajsas klassiska favoriter tillsammans med fågelsången som flödar in från mitt öppna fönster. Tänk att klockan är åtta och det fortfarande är ljust!

Idag har jag inte gjort några större kraftanträngningar på något håll. Vilat, ätit, städat och hållt ordning. Jag mår verkligen bra av att hålla ordning och reda omkring mig.

Imorgon är det måndag och då är jag helt ledig från lektioner. Då ska jag tvätta, öva, promenera och packa inför min hemfärd till Småland på tisdag. Jag längtar verkligen efter att få vara hemma lite nu. Bara få vara hos människor som känner mig utan och innan.

 


Måsten? På en söndag?

Ok. Jag borde...

...nej. Jag borde ingenting. Mitt rum är renare än någonsin, alla kläder är nyvikta och upphängda. Min säng är bäddad, allt är vädrat, allt är diskat och jag har ätit frukost, mellamål och lunch. Jag har gjort det jag borde, och det som kan krävas av mig efter att ha sovit i 3,5 timme.

Vad jag ska göra är att slappa, gå en liten runda i solskenet och njuta av att det är söndag och jag har lov. Jag bjuder på två bilder från igår då det var sommar, shake och superkul.




Hett, svett och ovett!

Igårkväll gick jag till Gärdet, i kavaj, för förfest. Känslan var väldigt somrig kan jag avslöja. En känsla som höll i sig på festen också där vi satt vid balkongen. Väl på ackis hade ljusgården förvandlats till festlokal. Det fanns bar, scen och massor med folk. Det var band, det var SMASK-bidrag och det var kareoke. Det var hett, svett och ovett och när väl musiken tonat ut (läs absurbt avstängts) blev det efterfest på Gärdet, efterfester som ju väldigt sällan blir något av.

Lite över fyra gör jag något väldigt, väldigt dumt, men behövligt. Jag gick hem från Gärdet. Det är idiotiskt och jag är glad att det inte hände något.Inte en människa var ute och gryningen var nära. Luften var ganska kylig, men det var skönt att rensa tankarna.


På väg till Gärdet


På väg hem från Gärdet



Sångkåntest à la Kmh!

Nu är timman slagen. Dags att promenera till förfest innan SMASK-festen drar igång. Detta måste vara årets händelse på skolan! Komsi, komsi!

Glammigt ät temat, men jag äger inget av det slaget, utan kommer som jag är. Here we go!


Före...


Efter


Låt mig utveckla...

Jag menar inte att jag aldrig gjort bort mig. Det har jag, vid Gud, det har jag verkligen, och gör fortfarande och kommer göra i framtiden. Men skillnaden är hur jag ser på det. Är det ingen big-deal tar jag bara skammen och lever vidare, men har jag gjort något dumt, något fel, ser jag allvarligt på det. Jag skrattar inte bort det med dåliga ursäkter och lama kommentarer. Jag skäms på riktigt och tar i tu med problemen.

Äsch, jag kan ha en evig utläggning, men det viktigaste är väl att jag själv vet att jag kan stå för mig själv och mina handlingar.

Nu - måla naglarna inför kvällens evenemang. Tjohej vad det ska bli kul!


Konsten att ha kul med moral

Ibland kan jag känna mig som en moraltant. För drygt ett år sedan var det kanske värre, men då på ett annat sätt.

Då var jag osäker. Nu är jag säker, och då även säker på min sak. Jag kan ibland känna mig som en moraltant, men ibland känner jag mig galen. Jag är en person med moral och vett men är för den sakens skull inte tråkig. Jag bjuder gärna på mig själv och gör knäppa saker, men aldrig på någon annans bekostnad eller om det på något annat sätt är omoraliskt eller idiotiskt.

Jag är en perfekt balans av mig själv. Jag är inte vuxen, men jag är heller ingen trotsig tonåring. Jag är 21 och jag är som jag borde vid min ålder. Jag tar ansvar, men har förbannat kul när det passar.



Lördags fm

Kajsa vaknar halv åtta, pigg och glad. Hon skuttar ur sängen och äter en härlig frukost. Efter det snörar hon på sig promenadskorna och tar sig en förmiddagsrunda. Hejja!

Nu väntar städning och allmänt lördagsslapp.

Till er få utvalda som idag ska utföra sista prov till Operahögskolan vill jag bara önska ett stort lycka till!




Bilden som visar sanningen - gräset ÄR grönare på Östermalm


En fantastisk kväll

Jag har sagt det förr, jag älskar att bo på Östermalm. Jag älskar gatorna, husen, haken och människorna. Jag älskar atmosfären, att gäset är grönare och att allt är nära.

Vissa dagar är (om möjligt) bättre än andra. Som ikväll t ex. Ikväll är inte bara en härlig vårkväll, då solen skiner över det grönare gräset, uta ikväll är det också fotboll. Dessa kvällar är utomodentliga tillfällen för kvällspromenad. Dessa kvällar vallfärdar nämligen massor, massor med män till Stadion. Man möter dem överallt då de kommer gående från fjärran.

Som sagt. En fantastisk kväll och en fantastisk promenad.

Fredag

Efter att ha sett Anna Skipper piska en ohälsosam person, bränner jag mig några bitar falukorv till middag och avnjuter dem med pasta och ketchup. Nu ska jag snart ut i denna underbara kväll för promenad. Jag kan inte få nog av detta väder, detta tillstånd!

Nu har jag helg och nu har jag lov. Imorgon är det en av de största händelserna på ackis i år, nämligen Smask-fest. Det blir ingen gala med gästartister, fancy jury eller sånt. Det blir en ruskig brakfest istället med livekareoke, band och massa glamour, och det är ju inte fy skam det heller. Det ska bli väldigt kul i alla fall.

Men nu. Fredagkväll som bjuder på promenad och hemmamys och egentid.


Sommar?

Sommarkänslor?! Ja, men visst. Solen steker och skiner om vartannat och jag har haft min jeansjacka och varit varm. Jag har haft gehör och övat. Övningen gick super och nu är det helg. Underbar känsla. Riktig sommarkänsla. Man blir sugen på uteservering och barbent, men de bara bena får nog vänta lite till.

Det slog mig precis att jag nu inte bara helg utan två veckors lov. Det är en helt fantastisk känsla. Jag har visserligen en del saker att göra under dessa veckor, men ändå. Jag far till småland nästa vecka. Underbart!


Äter frukost och njuter av den blå och sol...

foto0825 (MMS)

Äter frukost och njuter av den blå och soliga utsikten och synen av att termometern redan står på drygt 10 grader. Jag spår en helt fantastisk dag!


Längtan till landet

Nu, mina vänner, är det hög tid att knoppa in. Imorgon vankas gehör och övning, promenad och fredagskväll. Helgen är välkommen, då den på lördag bjuder på en fet, glammig och fantastisk SMASK-fest på skolan. Efter helgen ska jag äntligen få se mitt hemland igen. Jag åker till Småland för att sjunga Stabat Mater, umgås med familjen, andas skog och möta påsken som jag brukar - med middag, glädjesång i kyrkan och mys med familjen. Det blir två veckor av återhämtning och jag börjar längta nu.

Men först några dagar (och nätter...) fulla av fantastiska aktiviteter. God natt!




Senast jag var hemma såg trädgården ut sähär och äve om detta är vackert hoppas jag på en annorlunda utsikt när jag reser hem nästa vecka.


Inte bara tango

Vilken kväll! Solen ville inte lämna oss och molnen gav gärna vika. En perfekt kväll för konsert, tyckte jag. Ledsamt nog var det bara 9 andra som tyckte likadant. Vi var en liten skara som kommit till musikhögskolan för att höra pianisten Gisela Herb och mezzosopranen Tone Kummervold framföra latinamerikanska sånger och pianostycken. Det var stycken och sånger av Ginastera, Buchardo och såklart Villa Lobos.

Båda kommer från Universitetet i Stavanger där Gisela undervisar och Tone går master. Det är ju häftig musik, ibland lite svår att ta till sig men ack, så vackert det kan vara. Som denna till exempel. Underbar!

Pianisten var mycket skicklig i mina öron, det är ju inte några lätta bitar det där och mezzon hade en vacker röst.

Hej och hå för gratiskonserter! :)


Sista chansen!

Nu har jag snart gått en termin på en kammarmusikkurs i Västerås. Jag har fått en smak av vad programmet Kammarmusik kan ge och jag gillar smaken. Jag vill ha mer! Jag kommer söka till Kammarmusikprogrammet i Västerås för att jag trivs väldigt bra med min sånglärarinna där, med instuderaren, med ledningen och med atmosfären. Det andas ambition och vilja, glädje och omtänksamhet. Här känner jag att jag i min egen takt kan utvecklas dit jag vill. Min dröm är att bli operasångerska och jag vill att kammarmusikprogrammet ska bli en del av resa dit.

Därför söker jag...och för att få sjunga upp och ha lektioner i ett slott såklart, det är väl alla flickors dröm...eller?!

Sista anmälningsdagen imorgon! Skynda, skynda!






Såhär går det när kajsa ska försöka laga e...

foto0823 (MMS)

Såhär går det när kajsa ska försöka laga en lite mer avancerad maträtt som ju Falukorv är... Ni som brukar undra över min mathållning... Här är svaret. (bilden gör inte korvarnas svarta färg rätta)


B35 (Py tritti fym)

Är hemma efter teori-pepp-snack. Kanske gömmer det sig en liten kompositörska i mig? Hur som helst är det lätt att ha stora ambitiner och mindre lätt att uppfylla dem. Tid och kunskap sätter stopp i processen, men jag ska göra så gott jag kan.

Nu ska jag städa lite (vilket känns sådär kul när det är übervår ute) och sedan blir det kanske konsert på kmh. Ikväll ges latinamerikanska sånger och pianoverk, allt på konsert i lilla B35. Mer info här.

Jag håller ju på att ta mig an det spanska temperamentet och kanske kan lite sånger från Latinamerika hjälpa till. Dessutom är det en mezzo som ska medverka, och bara det är ju värt ett besök ;)

 

Solen gassar och om det inte är vår idag v...

foto0821 (MMS)

Solen gassar och om det inte är vår idag vet jag inte vad. Instuderingen är slut och även om jag inte riktigt hittade den nya klangen var det mycket givande. Nu väntar lunch och sedan teori. Efter det blir det nog lite städning och allmän återhämtning.


Det är blommiga byxor, det är solsken och ...

foto0816 (MMS)

Det är blommiga byxor, det är solsken och gräs. Det är sång och dans, instudering och teori. Idag är det torsdag!


Att se från den andra sidan

Igår korsade jag kungsbron och gick över på andra sidan. Men bara för en kort visit. Det som drog mig var Johannespassionen av Bach i Kungsholms kyrka. Det var orkester från Collegium Musicum och kammarkören och solisterna från Kmh. Jag är verkligen inget Bach-fan. Jag tycker ofta hans musik är enahanda, lång, utdragen och utan känslor. Men. Koralerna och vissa arior i Johannespassionen var riktigt snygga!

Alla gjorde ett fantastisk jobb och jag gick över till den rätta sidan igen med en något annorlunda syn på Bach.

Solisterna var:

Evangelisten: Mikael Englund
Kristus: Eric Ander
Sopran: Ida Zackrisson, Katarina Jepson
Countertenor: Philip Sherman
Tenor: Robert Lind
Bas: Oskar Johansson, Oskar Olofson




Kungsholms kyrkan är nästan fullsatt och s...

foto0812 (MMS)

Kungsholms kyrkan är nästan fullsatt och spänningen är olidlig. Jag har aldrig tidigare hört johannespassionen förut men jag tänker att Bach är Bach!


Inte funkade väl Sibelius som det skulle i...

foto0808 (MMS)

Inte funkade väl Sibelius som det skulle idag heller (eller är det bara jag som är oteknisk). Men övningen gick suveränt och jag är taggad inför morgondagens instudering. Då blir det hetlevrade spanska sånger. Mmm! Ikväll ska jag förmodligen till kungsholms kyrka och lyssna på johannespassionen som några vänner medverkar i. Det blir ingen regelrätt promenad idag men tänker att promenaden till kyrkan få bli dagens motion. Så kan det va och så får det bli!


Gårdagens sånglektion

Lyssnar på gårdagens sånglektion. Jag säger det förmodligen varje vecka, men herrejisses vad det går framåt. Det är så otroligt kul och att jag nu inte ska ha lektion på två veckor känns ledsamt. Två veckor Är ingen evighet, men det kan kännas som det. Jag ska dock kämpa vidare för snart är det sökning till Kammarmusikprogrammet.

Men gud vad jag fick jobba igår. Min kropp var helt slut men mitt sinne var lätt och härligt. Vi hittade en ny klang, en snarare en utveckling av min klang, igår som jag älskar att finnas i. Yehuu, för sång och för min sångpedagog!


Olga Borodina som Carmen


Allt har två sidor

Ok. Gick upp kvart i sju och var på skolan halv nio för massa övning inför pianolektionen kl. 09.00. Klockan blev kvart över och så får jag reda på att det inte skulle vara lektion idag. Jag kan se detta på två sätt.

1. Fan vad onödigt att gå upp så tidigt, när jag somnade så sent igår. Jag gick upp tidigt, var nervös och gick fram och tillbaka till skolan allt helt i onödan!

2. Vad bra att jag kom upp i tid. Nu har jag övat på pianoläxan extra, jag har nu även tid att lyssna igenom min sånglektion en extra gång innan övningen efter lunch. Promenaden från och till skolan är ju bra vardagsmotion.

Gamla Kajsa skulle bli butter och använda sig av alternativ nr 1, men nya Kajsa ser ljust på tillvaron och lyssnar gladeligen på sin sånglektion från igår.


Bra kämpat!

Nu har jag umgåtts med Jenny i flera timmar...igen. Vi var båda trötta, utmattade och flamsiga vilket resulterade i fåniga (men ack så roliga...) idéer, flams på Åhlens, Hemköp, Vetekatten, Drottninggatan och ja, hela centrala stockholm.

Nu har jag kikat igenom listan över de som gått vidare till vidare intagningsprov till Operahögskolan i Stockholm. Grattis till alla er som gått vidare och bra kämpat till er andra. Det är bara att ladda om!

Nu väntar sängen och imorgon blir det pianolektion och massor, massor med promenad och sång såklart. God natt!


Tänk vad man kan bli förvånad över sig sjä...

Tänk vad man kan bli förvånad över sig själv och sin röst. När jag hittar rätt, blir jag förvånad över min klang och över känslan. Nu sjunger jag och vad tusan gjorde jag innan? Jag visste väl helt enkelt inte vilken röst jag egentligen hade, under ytan. Där döljer sig en massa röst och ett djup som jag håller på att utforska. Ofta när det känns som om jag använder min fulla röst skrapar jag bara på ytan. Men gud vad jag får arbeta. Jag var svettig och utmattad i hela kroppen efter en timmes lektion. Det är krävande det där med sång. Oj, oj!


Idag har jag haft sånglektion. En riktigt ...

foto0798 (MMS)

Idag har jag haft sånglektion. En riktigt givande sådan, riktigt givande... Jag har även kollat in västerås utbud lite, liksom gjort lite research. Nu väntar 1,5 timmar på buss. Tid för tankar och tid för sömn.


GRATTIS LINNÉA!

Idag fyller min syster 19 år. Hon är för mig väldigt, väldigt dyrbar och jag önskar henne allt gott. Jag saknar ofta våra stunder av galenskap, mys och fnitter. Nästa vecka ska jag hem till skogarna i Småland och då ska jag äntligen få träffa henne igen. Men tills dess vill jag önska henne en fantastisk födelsedag och en fantastisk vecka.


Dagens motto: allt handlar om inställning

Det är tisdag, mitt hår står åt alla håll och idag ska jag till Västerås. Sånglektion står på schemat och det behöver jag nu. Det var en vecka sedan, men det käns lite som en evighet. Vi gick igenom ganska mycket då, så jag har kanske inte riktigt hunnit snappa upp och stadga allt. Men vi får se.

Idag är jag dessutom mycket ekonomisk. Jag åker buss både dit och hem. Ekonomisk eller snål? Hur som helst ska detta bli en härlig dag!


En kvällspromenad

OM jag behövde den promenaden. Hade först tänkt en liten kortis, men det var något med Stockholm ikväll. Det var något i luften, den var söt, dov och fuktig. Det blev givetvis en runda på Djurgården där vattnet låg stilla, fåglarna sjöng och där ljuset verkligen talade om vår.

Kvällar som denna gör att en flytt till Västerås käns långt borta. Men imorgon ska jag dit för sånglektion och kanske känner jag annorlunda då.








C'est l'histoire de Manon Lescaut

Måndagar. Måndagar. Jag har varit alldeles orkeslös idag. Egenligen var jag nog ganska pigg när jag vaknade, men drygt 3 timmars föreläsning på morgonen är ingen bra start på dagen.

Jag skulle öva, men det går ju aldrig bra om man inte är pigg i kroppen. Jag skulle låna noter från biblioteket, men de fanns inte. Jag skulle fila på min slutkomposition, men sibelius strulade. Jag bestämde mig istället för att se allt detta somt tecken på att jag skulle gå hem. Så det gjorde jag.

Jag har istället sett Manon av Massenet med Natalie Dessay och Rolando Villazòn. Mycket bra, mycket bra. Snart ska jag nog ändå försöka ge mig ut på en lite kvällspromenix.

Bjuder på finalen från den uppsättning jag just sett. Gripande skulle jag säga.
http://www.youtube.com/watch?v=Y0kYtS-gQ9Q


Nu knoppar jag in

Jag är så trött. På något sätt har det varit en intensiv vecka, trots att jag inte gjort så mycket. Det har varit tidiga mornar och sena kvällar. Det käns som om jag varje morgon har fått smyga runt för att inte väcka de andra och fått smyga in i lägenheten på kvällen för att inte väcka dem då.

Sånt där kan man ju aldrig riktigt förutspå, men nästa vecka blir det förhoppningsvis inte så sena kvällar...eller jo, sena kvällar får det gärna bli, men de sena mornarna klarar jag mig utan...

Nästa vecka är det sökningar till Operahögskolan här i Stockholm och jag har bara en sak att säga: Lycka till ni alla som ska söka!

Rodolfo och Mimi

Har nu sett nästan hela La Bohème med Pavarotti och Freni. Vem kan inte älska Pavarotti i sin guldålder?! Han är, var, fantastisk! Att jag bara sett nästan hela beror på att skivan hackar upp sig precis innan Rodolfos utbrott efter Mimis död på slutet...

Är det bara jag, eller är det fler som funderat över varför Mimi och Rodolfo faller för varandra egentligen?! Mimi kan jag förstå, hon behöver någon som tar hand om henne. Men Rodolfo?! Jag har inte läst librettot eller pjäsen som operan bygger på, så jag kanske missar någon viktig detalj. Det kan också vara de uppsättningar jag sett. Ingen kanske lyckats få fram orsakerna.

Varför blir Rodolfo, diktaren, så plötsligt och galet kär i Mimi? Och varför stannar han hos henne?




Vad som komma skall

Nu har jag varit ute i solen och jag häpnades verkligen över hur varmt det var. I solen var det riktigt hett likt en försmak på vad som komma skall.

Vad som händer imorgon är musikhistoria och övning. I övrigt blir det nog lite filande på slutkompositionen och promenad.

Solen gassar, våren står i startgroparna, fåglarna sjunger och livet är härligt. Då drar jag fram Stabat Mater av Pergolesi. Känns väl inte riktigt lägligt, men väldigt behövligt.


Västerås vs Stockholm

Jag är, denna söndagsförmiddag, i full fart med att skriva en +/- lista. Listan heter "Att flytta till Västerås". Till hösten har jag inget boende i Stockholm, och jag kommer förmodligen plugga kammarmusikprogramet i Västerås samtidigt som jag läser några procent på musikhögskolan i Stockholm. Den stora frågan är Stockholm eller Västerås?!

Är jag verkligen villig att ge upp mitt älskade Stockholm? Det finns studenter på kammarmusikprogramet som pendlar, men det är krävande ekonomiskt och man blir inte lika tillgänglig. Men återigen, är jag beredd att ge upp Stockholm?!


Västerås...


...eller Stockholm?!


Ridlära/harmonilära?

Det är ett känt faktum att klassisk musik och dressyr har oändligt många likheter. Detta vet jag eftersom jag själv har ridit dressyr och själv sjunger klassiskt. Jag slogs av detta tidigt när jag började ta sånglektioner för ca 6 år sedan. Det är därför väldigt kul och intressant att läsa andras upplevelse i samma ämne. Här har tränaren/domaren/författaren Bo Tibblin gett sin version.


Ja, det blir inte alltid som man tänkt sig...

foto0789 (MMS)

Ja, det blir inte alltid som man tänkt sig. Man kan i absolut sista sekunden spilla på i princip den enda klänningen som inte ligger i tvätten. Man kan komma att raffsa igenom hela garderoben efter något att ha på sig, och det kan sluta med något väldigt oväntat! Man kan komma en minut innan konsert, en konsert som är mer fullsatt än någon kunde ana. Man kan tycka att gitarr låter snyggt och att spanien inte är så dumt. Man kan planera en helnatt med kultur men sluta med att gå hem redan efter första konserten. Man kan i sina kulturkläder, som är gjorda för en helnatt, gå in på 7-eleven och köpa godis. Man kan tvätta av sitt smink och tänka, ibland är det oplanerade inte så dumt och nästan alltid är livet underbart!


Kulturnatt

Ikväll/natt är det kulturnatt här i staden med stort S, som nu är full av fågelsång, solsken och glada människor. Jag ska ikväll på en konsert på Historiska museet som min vän medverkar i. Vad som sedan händer återstår att se. Lite sugen är jag på operaquiz på Operan, men jag är lite rädd att min vän börjar tycka att jag är lite för nördig. Men jag ska se om jag ändå inte kan övertala henne.

Hur som helst. Det är lördag, det är kväll, det är klackar, röda läppar, guld och Chanel. Det är kultur!


Sjukt bra och hållbar

I opera finns rätt och fel...till en viss gräns. Det finns rätt och fel när det gäller sångteknik, när det gäller hur man agerar, hur man ser ut och hur man når ut. Det finns rätt och fel, men i slutändan handlar det bara om att nå ut till publiken. Nå ut med känslor, meningar, text och klang. Nå ut likt en skådespelare på teaterscenen. Operasångarna har som uppgift att ge publiken en upplevelse med allt vad det innebär.

Sångteknik finns för att kunna höras över en stor orkester i fortissimo och upp långt till den översta raden och platserna allra längst bak i salen. Sångteknik finns för att kunna göra detta, utan att instumentet tar för stor skada. En operasångare ska klara sjunga en hel föreställning utan att bli krasslig och hes. En operasångare ska klara sjunga en hel föreställning flera kvällar i rad och ändå ta det där höga C:et i sista scenen med bravur.

. Rätt och fel finns. Men i slutändan handlar det om var och en som sitter i publiken. Alla som går på opera är långt ifrån medvetna om hur en perfekt ton låter, de vet inte om en ton är tillräckligt placerad eller om den är spänd, om gomseglet inte riktigt är lagom spännt eller om struphuvudet vilar på luftpelaren tillräckligt bra. 

Men en sångare som har en hejdundrande teknik och dessutom har förmågan att få publiken på sin sida, kommer få en lång, lång framgångsrik karriär som omtyckt sångare. 


On the road again. Så sitter jag här igen,...

foto0788 (MMS)

On the road again. Så sitter jag här igen, i ett obekvämt säte. Denna gång är slutdestinationen Västerås. Jag Tänkte att bussen skulle vara ett smartare alternativ nu när tågen strular. Framtiden får utvisa om det var ett smartare val. Nu har jag i alla fall lite kvalitetstid med mig själv och det är ju inte så dumt.


Figaros bröllop av Mozart nr 2

Igår var jag som sagt på bröllop igen. Kärleken spirar och förvirringen är total. I alla fall när det gäller Figaros och Susannas bröllop. Måtte mitt eget bli mer problemfritt. Det är hur som helst en fantastisk rolig opera och när allt klaffar med regi, kostym, scen och medverkande blir det fullträff. Precis fullträff var det igår liksom sist jag såg Figaros bröllop på Folkoperan. 

Greve Almaviva Pär Nilsén
Grevinnan Almaviva Madeleine Jostedt Ulrici
Susanna Frida Engström
Figaro Anton Ljungqvist
Cherubino
Frida Josefin Österberg
Marcellina Elisabeth Wanngård
Bartolo
Emil Roijer
Basilio
Simon Petersson
Don Curzio Gustav Ågren
Barbarina Heddie Färdig
Antonio Emil Roijer
Folkoperans orkester Figaros bröllop


Musik
Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto Lorenzo Da Ponte efter Beaumarchais
Regi Mira Bartov
Musikalisk ledning Andreas Hanson
Musikalisk instudering Lisa Fröberg
Översättning Britt G Hallqvist
Scenografi & Kostym Ger Olde Monnikhof
Mask & Peruk Kerstin Olsen
Ljus Thomas Magnusson

Förväntningarna var höga, efter senaste föreställningen, och jag blev precis innan lite rädd att de nu inte kunde leva upp till mina nya förväntningar. Det fanns givetvis ingen anledning att skaka för en sådan sak. Skrattade gjorde jag, med många andra, och det var samma härligt flow och hysteri på scenen.

Kvällens Grevinna var sjuk, och sjöng endast recitativdelarna. En kvinna, som jag givetvis tappat namnet på, sjöng i ensemblerna och ariorna från orkesterbalkongen(!). Men det var inget som störde, tvärtom. Hon var bra! :)

Jag tycker det är kul att göteborgarna får komma och visa upp sig i storstaden. De besitter många av dem en talang som är värd att uppmärksammas. De utför ett gediget scenarbete och är väldigt övertygande. Hejja, hejja!




Frida Josefin Österberg som en klockren Cherubin och Madeleine Jostedt Ulrici som Grevinnan


Inte kan man väl lita på kvinnor, eller?


Håll tummar och tår

Hemkommen från ytterligare en föreställninga av Figaros bröllop. En mer utförlig rapport kommer imorgon. Nu har jag sminkar av mig, satt på mig sovkläderna och beställt tågbiljetter till och från Västerås imorgon med hopp om att tågen ska gå som de ska. Imorgon vankas nämligen gemensam sång och även om jag själv inte ska sjunga är det så bra och kul att sitta med och aktivt lyssna.

Men nu får det bli sängen för bussen(!) går tidigare än räknat imorgon. God natt!

Good mornin'

Åh, vilken vårdag! Nu ska jag snart iväg till skolan för plugg, gehör och övning. Jag lyssnar nu såklart på p3 och äter frukost. Ikväll ska jag se Figaros bröllop på Folkoperan igen. En kompis ville se den, och jag ställer gladeligen upp och ser den igen. Den är värd ett återbesök.

I övrigt anar jag succé för denna dagen. Jag känner liksom i luften att den kommer bjuda på spännande, intressanta och trevliga överraskningar. Let's find out!


Att musicera

Let Beauty awake (Songs of travels av Vaughan Williams) - Bryn Terfel

Snacka om att ta till vara på och leka med energi. Jag kan nästan inte förstå hur han själv klarar av att inte spricka, låta bli av att dö av allt!! Jag sitter ju nästan och spricker här.

Min fd sångpeddis i Småland arbetade mycket med just energi. Jag förstod, kände och upplevde saker jag inte förut trodde musik kunde ge. Sedan liksom försvann det där, det liksom lades långt bak i huvudet. Det senaste halvåret har det börjat komma tillbaka och det är ju en fantastisk känsla. Det är det som är att musicera, att änvända sin röst och sin energi.

Att vela

Sitter och funderar på vad jag ska skriva. Under dagen har det dykt upp både den ena och den andra tanken och idéen, men inget känns riktigt relevant just nu.

Hela dagen har det blåst, jag har lett, sjungit och traskat. Moby har boktavligen ekat i mitt huvud och i eftermiddag har jag lyssnat på mig själv, sett på skräptv och lyssnat på snygg musik. Jag har tänk tvätta, men det blev inte av. Jag har tänkt laga middag, men det blev inte heller av. Jag har tänkt gå promenad men det blev som du nog räknat ut inte heller av.

Ja, så min dag har varit toppen, men jag kan bara inte dela med mig av allt. Hörs imorrn.


Ja, ja, det regnar. Men so what?! Nu sitte...

foto0782 (MMS)

Ja, ja, det regnar. Men so what?! Nu sitter jag på tuben mot instuderingen. Lite har jag fått stressa ska jag erkänna. Jag har så mycket småsysslor jag vill göra på morgonen. Som att lyssna på radio (och hur lätt är det att slita sig från morgonpasset i p3), öppna datorn och kolla mejlen(bland annat...), strosa runt, lyssna på musik och städa är bara några av sakerna utöver de vanliga morgonsysslorna. När det dessutom går så bra på uppsjungningen vill man ju inte lämna övningsrummet. Men nu är jag på väg och jag kommer hinna lugnt.


O, soaaaave fanciuuulllla

En fantastisk dag avrundas nu med en akt av La Bohème av Puccini där Luciano Pavarotti och Mirella Freni leker bohemer. Kan väl knappast i någon form misslyckas. Ah, denna dag, denna kväll, denna opera.

En akt får det bli, och inte mer, för imorgon ska jag upp tidigt (...) för uppsjungning inför instudering som väntar. Sedan väntar även teori då jag ska få vägledning i mitt komponerande av slutuppgiften...det kan behövas. Men nu - "O, soave fanciulla..." Psst. (Ni har väl inte missat att La Bohème sätts upp på operan i vår!!?)


Mirella Freni som Mimi och Luciano Pavarotti som Rodolfo.


Ah, de börjar redan spricka!

Känner ni? Känner ni vinden som inte fryser och luften som inte kryper in under den tjocka jackan och får er att krympa ihop av kyla? Känner ni att luften är ljummen?
Hör ni? Hör ni den glada fågelsången på morgonen, de glada barnen i parken och skratten i kvällen?
Ser ni? Ser ni solen, ljuset och himlen som inte längre är skylt av ett grått fruset täcke? Ser ni ljuset, som ni trodde ni glömt, som ni trodde aldrig skulle komma igen? Ser ni?
Känner ni att maten smakar annorlunda, att ett sug efter nya saker dyker upp? Känner ni doften av sol, av grill och av skratt? Ja, skrattet doftar och det doftar vår!


När det kokar

Det fantastiska med att samla sin energi är att känslorna kokar, och ligger som ett sug i stödet. Man blir alldeles skakig och kan knappt bärga sig att få brista ut och ge utlopp för allt som rör sig i hjärtat, magen, ja i hela kroppen. Likadant är det denna tid, denna kväll. Himlen är klarblå, solen börjar gå ned och i luften känner man samma bubblande, samma kokande, samma sug som ligger och trycker. Snart ska våren få spricka ut i all sin grönska men så länge får vi verkligen njuta av suget, njuta av känslan att allt ligger i startgroparna. Åh, det är en underbar känsla och jag kan inte göra annat än att le, sjunga och skratta!




Första ärendet...

Så har jag varit på en liten tur i Vasastan. Jag har lämnat tillbaka lite opera-dvd för att ersätta dem med lite nya. Nu har jag några timmar av förhoppningsvis bra underhållning. Jag gick även till musikbiblioteket för att hämta ut lite noter av Louis (Ludwig) Spohr. Han har skrivit några sånger för röst, piano och klarinett. Jag ska kika på dem och se om der skulle vara tänkbart att sjunga.

Nu väntar lunch och sedan vidare övning på skolan.


Manon av Massenet, La Bohème av Puccini och Il Trovatore av Verdo + noter av Spohr.


Förhålla och samla

Lyssnar och begrundar. Vilken tur att jag spelar in mina sånglektioner och särskild tur är det denna gång då vi gick igenom massa, massa nytt. Jag hade aldrig hållt allt det i skallen. Länge leve inspelningsaparaten! En av sakerna jag ska jobba på är att ta tillvara på all energi jag har, liksom förhålla och samla rösten. Stödet, kroppen, får arbeta på ett annat sätt men utan bekostnad på min hals. Det är en sann konst, men väldigt, väldigt kul.

Hejja, vad sång är likt ridning. Och jag som tänkt mer och mer på ridningen nu när våren kommer. När jag åker hem, om två veckor, blir det nog ridning av.


Något bättre

Idag mår jag faktiskt bättre och det känns som om jag har en miljon saker att göra. Ärenden att springa osv. saker jag måste hinna med idag är att hämta ut noter från Musikbiblioteket, börja fila på slutkompositionen i teorin, öva och studera in Stabat Mater stämmorna (jag kan egentligen båda, men behöver fila på alt-stämmorna). Jag har redan hunnit städa av och nu väntar avlyssning och reflektion av gårdagens sånglektion.

Kraftansträngningar är kraftansträngande

Jag säger det igen. Denna dagen, denna dagen. Helt åt fel håll, helt fel tonart, helt fel harmoni, helt fel vinkel, helt fel. Jag är helt slut. Varför kan man undra. Jag svarar följande:

Jag gick upp i normal tid (jag vet, relativt), och åt frukost. Jag hade frukansvärda kramper i magen som kom och gick men bestämde mig för att ignorera och lotsas som om jag var frisk. Så med en besämt inställning gjorde jag mig iordning, bokade tåg till Västerås och begav mig till skolan för uppsjungnin. Jag sjunger upp mellan kramperna. Jag går på en fin konsert som mina fina kamrater hade på lunchen. Jag går hysteriskt fort till stationen för att hinna med tåget. Jag har sånglektion, glömmer min sjal och kutar till stationen på 10 min för att hinna med tåget hem till stockholm. På tåget somnar jag nästan. Jag går sedan hem och handlar på vägen.

Detta hade inte varit någon speciellt ansträngande dag om det inte varit för att jag ju egentligen inte riktigt mår bra. Men imorgon, imorgon är detta borta och allt är som vanligt igen.


Elina sjunger franska sånger och Britta spelar.


Britta spelar vidare och Oskar sjunger Songs of Travel av Williams.


Herregud. Detta är en sån konstig och avig...

Herregud. Detta är en sån konstig och avig dag. Det är en sådan dag då man kanske gjort bättre i att stanna under täcket. Jag har i alla fall haft sånglektion för att sedan springa till stationen på 10 minuter. Det är ingen dålig bedrift kan jag avslöja. Nu ska jag, som känner mig lika konstig och avig som denna dagen, bege mig hem och hoppas att morgondagen vaknar som vanligt igen.


Jag har bestämt mig. Jag mår toppen idag. ...

foto0777 (MMS)

Jag har bestämt mig. Jag mår toppen idag. Kramperna i magen ignoreras och jag beger mig efter lunch iväg mot västerås för sånglektion. Solen skiner och idag Är en riktig vårdag!


Med tankens kraft

Herregud vad underbart det var att komma ut i ett Stockholm som snart spricker upp i vår. Jag trallade ned för gatorna och nästan sprack själv. Underbar känsla.

Mindre är dock känslan av min ofriska kropp som verkar ha bestämt sig för att jag inte ska må bra. Lustigt. Jag tänker dock försöka med tankens kraft vakna frisk imorgon. Om jag tänker "Åh, vad härligt att vakna upp och vara frisk" så kanske jag är det...det är ju värt ett försök i alla fall. Palla en dag till hemma...


Alltså! Klockan är över 18 och stockholm s...

foto0772 (MMS)

Alltså! Klockan är över 18 och stockholm skiner och andas vår. Riktigt goda tider är på väg.


Tankens inverkan

Nu får självömkan och kurering vara slut för några timmar. Jag beger mig ut i det fina vädret och bestämer mig för att vara frisk ett litet tag. Sen när skadade lite frisk luft, liksom?!

Idag har jag för övrigt bara kollat på dålig tv (förutom lyxfällan dåra, det är ju bra!), vilat och kurerat. Om jag är frisk imorgon? Jag ber varannan minut...

När Kajsa är sjuk

När Kajsa är sjuk blir hon rastlös. När Kajsa är sjuk blir hon otålig och måste tvinga sig själv att ta det lugnt. Hon måste tvinga ned sig i soffan och titta på tv. När Kajsa är sjuk gillar hon att se Lyxfällan. Kajsa blir nämligen väldigt inspirerad och så tycker hon att det är mycket värt att bara få titta på denna vackra man.


Patrick Grimlund i Lyxfällan


Damn!

Tusan också. Det går inte. Jag måste vara hemma idag och det förstör ganska mycket.

1. Mitt humör
2. Mina planer
3. Ska jag behöva sitta hemma en hel dag?!

Usch och fy för sjuka. Men jag har ett litet hopp om att det ska bli bättre tills imorgon så jag kan få min sånglektion. Åh, snälla, jag har ju inte missar en enda sånglektion än, låt inte detta bli den första!!

Så, nu har jag fått ur mig min förtvivlan. Nu börjar kureringen...


Vecka 13

Hade väldigt svårt att somna igår. När jag väl somnat ringer ju väckarklockan såklart. Jag mår inte riktigt bra, men jag ska ändå försöka pallra mig iväg till skolan där det väntas musikhistoria hela förmiddagen. Sedan är jag "fri". Den fria tiden ska fyllas med övning, ärenden till musikbiblioteket och instudering i allmänhet.

Veckan i övrigt kommer bjuda på sånglektion i Västerås, musikteori, pianolektion, gehör och allt som hör till vardagen till. Nu när jag förhopppningsvis får mitt studentkort kommer jag åter kunna gå på operan igen, vilket betyder att jag förmodligen dena veckan i alla fall kommer se Don Pasquale. Yehuu!

Operahunkar & operadivor

Funderar på att öppna en ny kategori här på bloggen där jag uppmärksammar operahunkar och operadivor. Vad sägs?

Det blir i så fall allt från nya till äldre män och kvinnor som är snygga, som sjunger bra eller bara är fantastiska i allmänhet. Ska göra lite research på ämnet.

Mitt liv en söndag

Hur underbart är det inte att få känna pirr i magen, känna lyckan spridas inifrån och ut i fingertopparna och få munnen att spricka upp i ett stort leende. Allt för inget särskilt, bara för livet.

Nu har jag sett Turandot av Puccini för första gången. Turandot sjöngs av Eva Marton och Calaf av Michael Sylvester. Jag tror inspelningen var från 1994 och det märks. Det märks på sättet de för sig, på regin, på kläderna och på scenen. Det märks på sångarna både tekniskt och fysiskt...

Vad annat kan jag säga. Operan är lite annorlunda i karaktären, det var ju den sista operan Puccini skrev innan han dog (han hann förresten inte skriva klart den, den har fullbordats(?) i efterhand). Musiken har sina fina bitar, operan har sina hits men så mycket mer tycker jag inte om den nu. Finalen är ju bra, men jag måste kanske se den någon mer gång för att uppskatta den mer. Hej och hå, men se den själv och avgör vettja! :)




Min mamma

Jag har en sådan häftig mamma. Hon är, liksom jag, en känslomänniska men med sådan styrka jag bara kan drömma om att ha! Hon är en god förebild, en otroligt vacker person och en underbar mamma. Jag har verkligen tur! Se här vilken otroligt häftig mamma jag har.


Mamma med Maskot


Mitt liv en lördag

Vilken härlig kväll det var igår. Så underbart att få ha på sig klackar utan att halka runt i snö och på is. Vad underbart att gå med öppen kappa och ändå vara varm. Vad underbart att gå på opera med fina människor och se på begåvade sångare. Vad underbart att få mysa med ost och vin med nya och gamla bekanta. Hur underbar en lördagskväll kan vara. Vad underbart liv jag har. Hejja!


Figaros bröllop på Folkoperan

Igår var jag alltså åter på Folkoperan men denna gång var Figaros bröllop på menyn. Kan denna opera misslyckas? Hur som helst var det succé! Det var en klockren föreställning där nästan allt satt på plats. Det fanns några riktigt bra sångare och alla var väldigt övertygande sceniskt. Bra regi, bra kostym, mask och peruk och det märktes att de var samspelta och att de hade kul. En gedigen föreställning på alla sätt! Grattis! Detta var de medverkande:

Greve Almaviva Pär Nilsén
Grevinnan Almaviva Madeleine Jostedt Ulrici
Susanna Frida Engström
Figaro Anton Ljungqvist
Cherubino
Frida Josefin Österberg
Marcellina Elisabeth Wanngård
Bartolo
Emil Roijer
Basilio
Simon Petersson
Don Curzio Gustav Ågren
Barbarina Heddie Färdig
Antonio Emil Roijer
Folkoperans orkester Figaros bröllop



Musik
Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto Lorenzo Da Ponte efter Beaumarchais
Regi Mira Bartov
Musikalisk ledning Andreas Hanson
Musikalisk instudering Lisa Fröberg
Översättning Britt G Hallqvist
Scenografi & Kostym Ger Olde Monnikhof
Mask & Peruk Kerstin Olsen
Ljus Thomas Magnusson


En riktigt bra Greve i Pär Nilsén och en riktigt bra Figaro i Anton Ljungqvist. Hejja!


...och en riktigt bra uppsättning. Gå och se! (Foton från http://folkoperan.se/)


Time for som opera

Dags att bege sig från hemmets lugna vrå till Figaros och Susannas lilla vrå. Folkoperan ger som sagt ikväll Figaros bröllop av Mozart. Jag går dit med fina vänner och klasskamrater från ackis. Det ska bli kul, spännande, intressant och allt som är positivt. Angående mitt klädval fick det bli enkelt, men snyggt och med lite klacka på detta blir det lördagskänsla ändå.


Enkel men trevlig top med nya tights tillsammans med min fashionabla tvättmaskin...


Ett försök på close-up på tightsen. Fina är de i alla fall...


Mina smycken från bl a Pandora och Lotta Djossou


Hur gör du?

När man inte kan få ”the real thing” får man ta till annat. Vissa plockar fram leksakerna, vissa läser och vissa lyssnar. Jag, jag är en av de som lånar filmer… operafilmer alltså. Vad trodde du? När jag av olika anledningar inte kan besöka operan, eller om dess utbud inte tillfredställer mig, lånar jag filmer, operafilmer. Nu har mitt csn-kort gått ut och jag har ännu inte fått mitt nya. Därför har jag nu en bunt opera-dvd som ligger och väntar på att bli sedda.


Opera en lördag

Det är alltid lika kul att gå på opera en lördag, liksom lite extra. Det är väl egentligen ingen skillnad, förutom att man kanske hinner göra sig iordning och att man slipper stressa i de kläder man gått i hela dagen. Idag är det lördag och idag ska Kajsa på opera. Då vill hon ha på sig något extra. Vad det blir...är inte helt enkelt...








Vilken härlig da', tra la la laaa

En dag med lite smått nederbörd, värme, promenad och Figaros bröllop på Folkoperan! Yehuu! En riktigt bra dag skulle jag gissa. Det blir bra med lite lättsam Mozart efter min Strauss-upplevelse igår. Salome gav mig väldigt lustiga (...) drömmar.

Men det ska verkligen bli kul att se eleverna på Göteborgs högskola för scen och musik (läs operahögskolan i Göteborg). Tralla lala laaa!

Nu ska jag snart snöra på mig skorna och bege mig ut på promenix i värmen. Addio!


Salome - en blodig historia

Det blev en mycket blodig final i en väldigt bra uppsättning av Salome av Strauss. Nadja Michael var kanske inte den bästa Salome vokalt, men i övrigt var hon fantastisk! Det är ingen enkel roll det dära, men ändå konstigt nog något jag gärna skulle göra. Tro nu inte några lustiga tankar om mig, vad jag menar är att rollen verkligen ger utrymme att bara vara impusliv och gå på känlsan. Det är galet!

Här bjuder jag på finalen från den uppsättning jag såg.




Ah! Ich habe deinen Mund geküsst!

Salome sjunger "Ah! Ich habe deinen Mund geküsst" i finalen av operan med samma namn av Strauss. Just denna opera ska jag uppleva nu, hemma i min soffa. Detta efter att ha lärt lillkillen spela "When the saints" på piano. Kontraser är bra men Strauss är bättre och bäst, det är Birgit Nilsson vars stämma ni förhoppningsvis just nu avnjuter (det är ju hon som sjunger i exemplet).

Salome för kvällen är dock Nadja Michael, men jag har hört att denna uppsättning fått bra kritik så det ska bli ruskigt kul...eller ja...så värst kul är kanske inte själva operans handling...but still...


Fredag

Jag vaknade med leende på läpparna av ett vilt barn utanför min dörr. Mamman förklarade att hon sagt till honom att vara tyst men han är så full av energi att han springer runt i lägenheten. "Men jag säger ju ingenting, mamma" Han är så fin!

Min andra tanke var att det kändes lite förkylt. Jag startade därför kurering direkt. det blev en förmiddag hemma med esperitox och Don Carlo (Operan, dåra...). Efter lunch kände jag mig bätter och begav mig till skolan för övning. OM det gick bra! Herregud vad underbart det är att sjunga!

Snart blir jag bjuden på middag med den vilda ungen och hans mamma! Mys!




RSS 2.0