Förmågan att tänka positivt...

Sitter och läser igenom gamla blogginlägg från december, och det ger mig en klump i halsen. Jag läser om lugnet hemma i Småland, de lata dagarna och tiden med famljen, men även tiden innan jul. Då fanns förväntningar och en högtid var nära. Nu känns det som en evighet till våren, som är nästa hållpunkt.

Jag har en teori om att bara våren kommer, eller i alla fall om det bara slutar vara så fruktansvärt kallt, kommer livet ordna upp sig. Om kylan och snön försvinner betyder det att jag åter kommer få lusten att gå ut på promenader tillbaka. Jag mår så bra av det.

Men tänkt själva. Imorgon är det första februari, det är kanske två månader kvar till de första vårtecknen kommer visa sig. Hur klarar man sig så länge?

Ja, det gäller att inte tappa focus, eller gå ner sig fullständigt i det hemska. Tänka på det goda, tänka på musiken, på sången och på att sin lillasyster kommer på besök om någon vecka. En dag i taget, en dag i taget...

Världens vackraste syster...


Jakten på lycka

Denna ständig jakt på lycka, vålmående och till och med perfektion. Denna veckan har jag tretat mer än vanligt med sången och tidvis har det känns rätt, men tidvis inte. Det har liksom varit trögt och tungt. Men i fredags gick det upp ett ljus, och jag förstod vad jag gjorde fel. Att reflektera, känna och testa är ju egentligen det bäst sättet att lära sig, om det leder till insikt, medvetenhet och förståelse. Det var så oerhört skönt att ha sånglektion i fredags, sedan kunde jag liksom slappna av. Ibland stirrar man sig blind, eller snarare lyssnar sig döv, på resultatet att man glömmer de allra mest självklara saker, och det gäller faktiskt inte bara sången, utan livet självt, inte sant? Det är så mycket focus på att prestera att man lätt glömmer bort det mest självklara-att leva!

 


Jag ber om ursäkt...

...för jag ensam bär förmodligen ansvaret för detta groteska väder som plötligt drabbat oss. Detta snöoväder är likt en kall syndaflod som väller över mig, för min alltför aktiva shoppingvecka. Jag är hemskt ledsen att det ska drabba er övriga i landet som varit lydiga, duktiga och fina.

Men jag lovar att lära mig av mina misstag. Jag ska lära mig av läxan. Jag shoppade saker jag kanske egentligen inte behövde, jag shoppade trots att mitt horoskop varnade mig för att handla saker jag inte behövde. Men som man alltid gör hittade jag på anledningar. Men som sagt, jag ska lära mig av detta!!




Drömmen om sommaren hemma i byn

Plötsligt drabbades jag av något jag inte känt på väldigt länge-hemlängtan. Jag tror inte jag känt såhär sedan jag flyttade till Stockholm, men nu helt plötsligt och helt oväntat kom den. Mest längtar jag nog efter våren och sommaren, och dessa tider förknippar jag med den lilla byn där hemma. Grönska, blå himmel och familj. 

Jag tänker på när man äter frukost ute i gräset, plockar frukt direkt från träden, springer ute utan skor, ligger i skuggan med en bra bok.

Jag tänker på de dagar då det regnar och man sitter inne under en filt, man lyssnar på musik eller kanske bara på regnet som smattrar på fönsterrutan.

Jag tänker på hur det är efter regnet, då allt doftar så gott, fukten i gräset och den ljumma luften.

Jag tänker på de ljumma sommarkvällarna, när man kan sitta ute långt in på kvällen, då allt är tyst med ändå vid liv.

Jag tänker på sjön där hemma, när man ror ut, lägger ankar och bara guppar stilla.

Jag känner gräset mot min hud, jag känner den ljumma vinden, jag hör tystnaden och bara djurens liv i sommarkvällen. Jag känner doften av blommor och gräs. Jag minns ett tillfälle förra sommaren då jag bara la mig ned i gräset en kväll och fick tårar i ögonen av hur vackert allt var. Denna fantastiska tystnad, doft och känsla.

Det är vad jag längtar efter, det är sommar.





Sångkonsten

Fredag och det känns som om denna veckan bara rusat förbi. Anledningen till detta skulle jag gissa mig till att vara att jag har haft ganska fullt upp hela dagarna. Det nya schemat innebär till exempel att jag börjar kl. 9.00 tre dagar i veckan. Ja, jag vet, det är väl inte så farligt, bara en helt vanlig strattid för skolor, men det tar på krafterna.

Annars har denna vecka lämnat en del eftertanke. Över lag har jag börjat se denna utbildningen med lite andra ögon. Nu har jag gått en termin och känner mig trygg och lugn i miljön och det är nu man börjar se framåt, börjar planera och strukturera sig. Samtidigt som det känns mer avspänt börjar det kännas mer på riktigt. Här ska satsas.

När det gäller min sång känner jag att jag utvecklas på något vis, i någon grad, varje dag. Mellan sånglektionerna blir man mer medveten vilket gör att man hela tiden kan jobba vidare framåt. Ju mer jag lär känna min röst och tekniken blir min passion för sången ännu större. Att bli medveten ger en större frihet för uttryck men även mer uttrymme för känslor och passion. Vad jag måste lära mig är att leva i de känslorna när jag sjunger inför folk. 

Det är svårt att släppa spärren, tankarna om teknik och liknande, men det är när man kan göra det, när man kan ge sig hän till musiken och dess innhåll som det når ut. Det bor så mycket inom mig, men jag måste bara släppa spärren, släppa garden. 

Ikväll ska jag få ett kärt återseende. Jag ska nämligen till Kungliga Operan och åter se Barberaren i Sevilla. Jag såg den i höstas och blev glatt överraskad, en mycket rolig uppsättning. Jag räknar alltså med en trevlig kväll och jag önskar det samma till dig.


An die musik

Nej, nu är jag trött! Jag är trött på att halka runt i snöslask, jag är trött på kylan, jag är trött på det ständiga mörkret.

Jag vill kunna gå på promenader igen, jag vill få tillbaka viljan att vara ute, kunna vara ute utan att frysa.

Jag längtar efter att känna solvärmen på min hud, jag längtar till gräset och grönskan börjar växa fram, jag längtar till våren!

Det är skrämmande att man redan tröttnat på vintern, då det ju fortfarande bara är januari! Men jag längtar verkligen till de dagar man kan ta fram vårjackan, ställa undan vinterstövlarna och känna att det går mot ljusare tider.

Förhoppningsvis är detta bara en period, annars kommer jag aldrig klara mig igenom denna vinter.

Ljust är det i alla fall i skolan, och ljusa är mina tankar om framtiden. Jag vet inte hur många gånger om dagen som jag påminns om hur mycket jag älskar musik och att sjunga. Det är så befriande för själen. Det låter klychigt, men det skiter jag i, för det är precis så jag känner.

Så det är alltså genom musiken jag kommer överleva denna vinter. Vad skulle jag göra utan musiken?

An Die Musik-Schubert

One of these nights

Vad gör man om man både är rastlös men trött på samma gång? Jag vill göra något, men allt verkar för tråkigt eller för jobbigt. Tänker att jag kanske ska se på film, nej det vill jag inte, dessutom är det ingen film som passar. Tänker att jag kanske ska läsa något, nej "teaterboken" kommer snart och då är det ju ingen mening att börja på något nytt. Tänker att jag ska studera lite ny sånger, det funkar en stund. Nej, inget passar, inget stillar.

Då plötsligt kommer jag på det. Då plötsligt känner jag igen det. Jag sätter på lite musik och allt blir så självklart. Det är en "sån" kväll. Det en av de kvällar man helt enkelt bara måste vänta in, vara passiv och låta känslorna och tankarna sväva fritt.

Hade det inte varit så kallt och mörkt ute hade en promenad varit exemplarisk, men inte vill man väl gå ut när det enda som väntar är kyla och halka.

Därför sitter jag nu alldeles stilla och släpper tankar och känslor fria med hjälp av vacker musik. Detta tillstånd är inget jag är rädd för, inget jag tycker illa om utan istället älskar och värnar.


Plus minus noll

Det blev tyvärr ingen opera för mig ikväll. Det fanns bara lyssnarplatser kvar. Men, ofta bär ju det onda något gott med sig. Istället gled jag in på MQ och hittade den kjol jag kollat på i en evighet, på rea!! Jag blev mycket nöjd. Dessutom slank jag in i en skobutik, dock aldeless för sent för att faktiskt köp på något, men imorgon har jag avsatt tid för detta. Ah, livet leker. Nu ska jag få min skönhetssömn. God natt.


Äntligen vardag

Nu är första pianolektionen och framförallt sånglektionen avklarad och min gud vad det är härligt att vara igång igen!! Att sjunga är så otroligt roligt!! :) Ja, det är som sagt mycket härligt, om bara kylan kunde gå över så hade det varit perfekt. Men, jag klagar inte, jag lovar.

För att fira att allt dragit igång går jag nog på operan ikväll. Elektra står på menyn, och den är jag väldigt nyfiken på.




Pity and the city

Ah, nu är jag hemma igen. Har jag kanske varit borta för länge? Hur som helst är jag här nu och vilken resa jag haft!! Det började med att tåget var en halvtimme försenat! Så jag fick stå i fruktansvärd kyla. Mina tår värkte så tårarna rann. När tåget väl kom fick jag konka upp all min packning på tåget. Tack för all "hjälp", ni fina medmänniskor. Väl inne  vagnen möttes jag av en fruktansvärd odör. Någon eller några i vagnen var riktigt inbitna rökare. Ni vet så det luktar unket om allt. Detta satt jag i och precis när mina tår börjat få upp värmen var vi framme. Då fick jag åter konka på all packning själv. Ut från perongen, ner till tunnelbanan, in på bussen och hem. Sista biten fick jag stanna efter varje meter jag gick för att vila mina stackars armar.

Ja, jag tyckte väldigt synd om mig själv.

Men nu är jag hemma. Jag har packat upp, ätit middag och handlat. Nu sitter jag och tittar på några avsnitt av Sex and the City. Det får mig att slappna av. Imorgon ska jag besöka skolan. Måste se till att öva lite...hrm...mycket. Ja, jag har nog varit borta för länge, men nu är jag här. Vad jag har saknar Stockholm!

Är det bara jag, eller börjar inte vintern vara lite tröttsam nu?! Idag var första gången jag längtade efte grönska och värme. Vår. Ah, underbara grönskande vår, dröj inte din ankomst detta år. Vi har haft en sträng vinter.


Trettondagsafton

Idag är det trettondagsafton och ca 4 dagar kvar till jag åter kommer till vackra Stockholm. Jag har faktiskt saknat dig, kära stad, men för att vara ärlig, inte så mycket som jag trodde. Jag trodde aldrig jag skulle stå ut att vara borta så länge, men det har gått riktigt bra. Nu börjar det dock krypa i ben, fingrar och stämband av rastlöshet.

Men lovet har varit riktigt härligt och jag har hittat på massor med kul men mest av allt-tagit det lugnt. Lite väl lugnt kanske. Det blir lite stresspluggning nu på slutet, men så får det liksom bli.

Imorgon ska jag sjunga med kören på vår årliga trettondagskonsert. Jag ska även sjunga lite eget, en duett och en tersett. Det ska i alla fall bli mycket kul. Tänk att jag fått vara med så pass mycket i kyrkan under lovet. Det är verkligen hemma för mig. Väckelsångs kyrka med kantorska. :)

Igår var jag, mamma och min lillasyster i Malmö och fotades. Det var väldigt kul att göra det tillsammans. Och visst är vi lika?! :)






2010-sångens år

Jag har precis sett reprisen av dokumentären av Elisabeth Söderström. Jag har tidigare inte vetat så mycket om henne. Jag har bara kunnat identifiera namnet med en stor sångerska från Sverige. Att se program om människor som Elisabeth Söderström är väldigt inspireranden och jag vet inte om det är inbillning eller önsketänkande men på något sätt känns det som om jag känner igen mig i henne. Inte för att jag är någon hög lyrisk sopran, inte för att jag på långa vägar är lika duktig och inte heller för vi har samma utveckling utan det är något annat, något djupare.

Hon säger vid ett tillfälle att hon har fått lära sig att det inte finns någon rättvisa i konstnärsvärlden, att man kan arbeta jättemycket med teknik och diverse men om saknar det där lilla extra kommer man inte ända fram. Det är ju precis så det är och samtidigt som det är skrämmande är det ändå det som gör sången till en äkta konst. Alla kan kanske lära sig sjunga, men alla kan inte bli stora sångerskor/are.

Reportern frågar även på slutet av dokumentären om man inte måste känna att man inte vill göra något annat i livet om man ska ha ett sådant yrke som en sångerska/are. Söderström bekräftar detta och detta faktum ger mig pirr i magen. Det är verkligen ett vågspel, men vill man verkligen detta är jag övertygad om att man måste satsa full ut.

Och ja, jag vill verkligen sjunga. Det är min högsta dröm att kunna försörja mig på min sång. En sådan stark vilja gör nästan ont och om man inte lyckas blir det ett mycket tungt fall. Men att misslyckas måste man utesluta. Det måste finnas total focus på att lyckas, på att se till att uppfylla sin dröm och njuta av vad sången ger. Pirret jag får i magen är alltså en skräckblandad känsla, en känsla av upprymdhet av tanken på vad som väntar framför mig.


RSS 2.0