Helt enkelt fredag

Lyssnar nu på övningen från förra veckan. Det är så mycket man hör som är fel. Med andra ord är det väldigt nyttigt att lyssna på sig själv. Nyttigt, men jobbigt ibland. Jag börjar dock vänja mig nu. Jag har ju haft vanan att spela in mina sånglektionen det senaste året. Det är så bra. Den födelsedagspresenten har varit så otroligt bra, och kommer givetvis till användning nu i Stockholm. (åh, vad jag längtar till Stockholm).

Ja, imorgon är det dags för tesalongerna i Huseby. Jag ska få ha på mig min balklänning och bara att få sjunga i en sådan miljö är ju underbart. Ok, akustiken vet jag inget om, men det är ju fint att titta på. :)

Dagens övning gick inte super, men inte kan det väl gå felfritt dagen innan uppträde. Lite stress för nerverna behövs för att det sa bli bra.


Kärlek utan gräns

Nu har jag läst ut den bok jag fick av mamma igår. Jag satte mig i soffan och satte på en skiva med romantisk musik av Dvorak, Chopin och Tjajkovskij m.f. Boken heter Kärlek utan gräns och är skriven av Barbara Cartland och erkänner något generad att jag grät nästan hela tiden. Så otroligt romantskt och så vackert. Boken, romansen, tillsammans med musiken blev nästan för mycket för hjärtat ibland.

Men samtidigt som det är tufft för hjärtat är det även väldigt befriande att läsa en sådan bok och lyssna på sån musik.
Länge leve kärleken!

Måndag och allt känns lite lättare

Birgit Nilsson som BrünhildeAh, nu har jag hittat ett riktigt gott läge i sången. "aha, så man behöver inte ta i allt man har?"
Jag tänkte helt enkelt mer mask och och mindre styrka, men ändå med ett bra luftflöde. Tänk vad så lite kan göra så stor skillnad. Yes, nu är jag glad. Jag har inte övat mycket eller länge idag, utan när jag väl hittade det goa läget nöjde jag mig för dagen.

Jag har annars varit duktig idag. Jag har både klippt gräs och kört ved. Jag har dessutom kommit ihåg att pröva min balklänning. Annars brukar sådant glömmas till samma morgon. Tänk om den inte passat då! Nu hade jag ju tid att korrigera om den inte satt bra, men jag slipper det för den sitter bra. Phu.

Jag har annars idag tittat på ett klipp på Svtplay med Birgit Nilsson. Hon är gäst hos Lasse Holmqvist i Här är ditt liv! (Vart har program som det tagit vägen?!). Kolla klippet här. Åh, vad man önskar att man fått höra henne live någon gång. Nåja, jag får nöja mig med att titta på gamla klipp och lyssna på inspelningar.

För att stärka självförtroende och å inspiration har jag även tittat på en intervju med Leontyne Price. Hon pratade mycket om sångarglädje och känsla. Man ska älska sin röst och man ska älska att ge publiken av den, man ska helt enkelt älska att sjunga. Det är ju extremt viktigt. Det kan väl knappast finnas någon spänning av något slag när man ska upp på en scen och sjunga. Det ska vara frigörande.

Att man har sångarglädje får jag nog tacka vår kära kantor/körledare för. Kören har verkligen fått mig att må bra och det har nästan alltid varit kul att vara där och sjunga. Tack, Anki!


Söndag och tvivel...

Jag har nu på förmiddagen suttit och lyssnat och tittar på youtube. Kanske just det där med att titta har jag lagt stor vikt vid idag. Det ser då fruktansäbrt enkelt ut när bra sångerskor sjunger. Upplever de samma sak som en annan när de sjunger? Eller i alla fall kanske de har gjort det...eller? Nu har jag inte haft sånglektion på så väldigt länge att man börjar tvivla och känna efter. Tänk om jag sjunger helt fel, tänk om jag förstör min röst?!

Jag gjorde genast slag i saken och inledde mitt övningspass med en gång. Grejen var bara att jag försökte efterlikna det enkla så mycket, att det blev helt knasigt när jag sjöng. Jag gjorde bara en massa konstiga saker. Började tänka för mycket...

...och så tänkte jag: Men varför håller jag på såhär? Det har ju funkar toppen hittils och allt det jag lärt mig under det dryga år jag sjungit för min nuvarande sångpedagog bidrog ju faktiskt till att jag nu ska börja Musiker i Stockholm!! Så himla galet kan det ju inte vara.

Jag längtar helt enkelt bara tills man får komma igång igen. Få lite att jobba på, saker att tänka på och tips att ta emot i sången. Jag förstår mig inte på människor som inte tar regelbundna sånglektioner! Visst, är man utbildad operasångerska/are ska man väl kunna klara sig något som när (men inte helt och hållet själv, det tror jag inte), men inte innan det. Det är ju fruktansvärt viktigt att ha någon som vet, någon man litar på som guidar en genom röstutveckling och olika repetoar. Det finns ju så många influenser utifrån som kan påverka en. Se bara hur det gick för mig idag, när jag satt och lyssnade och ville få det att låta lika enkelt. Klart man ska sträva efter det, men alla röster är ju så olika...

Åter igen:Jag längtar till skolstart!!!

Birgit Nilsson

Så, för att hylla mig själv och att stärka mig i den tro att jag faktiskt är bra länkar jag inte någon annans version, utan min egen, av V'adoro pupille av Händel, Här.

Jag har bestämt mig...har du?

Nu kl. 18.49 bestämmer jag mig för att jag är sopran, inte mezzosopran. Jag känner mig inte som en mezzo, och det är egentligen den enda anledningen till att jag helt enkelt bestämmer mig. Jag är sopran!

Lika bestämd är jag att jag kommer lyckas gå hela vägen och kunna uppfylla min dröm om att bli operasångerska. Det ska bara bli så!

Maria Callas

Fredag

Ja nu är det redan fredag. Herregud vad denna veckan har gått fort! Det beror säkert på att jag var iväg tisdag och onsdag. De dagarna ligger ju liksom mitt i vecka.

Igår var jag och Lisa som sagt och övade inför Huseby den 1:a augusti. Det kommer bli väldigt bra och väldigt roligt och det verkar nu som om man får damma av sin balklänning. Det hade varit kul att få använda den igen (om jag kommer i den vill säga).

Nu känner jag mig faktiskt vid ganska gott mod. Jag har varit och kört lite ved och så har jag fått en del gjort här inne. Jag känner mig uppstrukturerad och det är en väldigt härlig känsla. Och nu sitter jag och lyssna på...gissa?!...opera. Just denna sekund är det Come scolio ur Cosi fan tutte som strömmar ut ur högtalarna.

åh, kan det inte vara den 24 imorgon, snälla!?

Hmmm....

Nu är det äntligen spikat. Vår akompanjatör till Huseby ringde precis och vi ska öva i eftermiddag. Det ska verkligen bli kul att komma igång med detta nu. När jag sjöng upp på förmiddagen kändes det dock inte hundra med rösten. Tusan. Det är jobbigt att inte vara på G när man ska iväg och sjunga. Visserligen är det viktigare att det stämmer den 1:a, men det hade ju inte gjort något för självförtroendet om det kändes kanon.

Nå, vad gör jag då för att det ska bli bättre? Ja, jag övar, försöker komma ihåg, lyssnar på Birgit Nilsson och nu ska ja ta fram några gamla inspelade sånglektioner från mitt arkiv och lyssna och lära. Kanske kommer jag tillbaka på rätt spår igen. Ibland måste man ju gå tillbaka för att komma frammåt.

Men, som sagt, snart ska jag duscha för att hinna med bussen. Om bara vädret kunde visa på lite sommar...


Vissa föds med allt...

Igårkväll såg jag Amadeus. För er som inte kopplar, är det en film om Mozart...typ. Den är i alla fall bra och den är ju lite som en opera när man tänker efter. Den innehåller ingredienser som glädje, avundsjuka, svartsjuka, girighet, kärlek, vacker musik och inte att förglömma...död. Den är i alla fall bra, so give it a try.

Gårdagen fick inte något mer att erbjuda, utan jag lyssnade på musik i princip hela dagen. Jag övade i och för sig en del sång och piano, och att lyssna på musik ger ju massa inspiration så helt bortkastad var inte dagen ändå.

När jag gled runt på youtube fastnade jag vid en produktion av Figaros bröllop i London(?) med Miah Persson som Susanna och Erwin Schrott som Figaro. Se klippet här. Denna mr Schrott fastnade jag extra för och gled därför in på hans hemsida. Jag upptäckte dock till min besvikelse att man efter hans bilder på hemsidan lätt kunda ta honom för en fotomodell istället för en operasångare. Det finns egentligen inget fel med att både se bra ut och sjunga bra, men med vissa sångare kan man undra...fotomodell eller sångare....fotomodell eller sångare...

Kanske är det bara en liten gnutta avund. Han hade en väldigt bra röst som man lätt fastnar för och han var inte dålig på scen. Vad jag förstod det som är han mest känd för sin Don Giovanni, och det kan man ju förstå...









Återhämtning

Jag har inte fått något alls gjort nu på hela förmiddagen. Jag ska snart ut och gå en lunchpromenix med lilla hunden, men sen? Ja, jag ska nog försöka sy in en kjol jag fick av Eva. Jag är långt ifrån en sömerska, men lite utmaningar är aldrig fel.

Jag var så fruktansvärt trött igårkväll, efter resan. Denna dag blir nog en dag för återhämtning. Det tar på krafterna att sitta i en bil en hel dag (nästan).

På torsdag ska jag och Lisa öva inför Huseby vilket ska bli väldigt, väldigt roligt. Jag hoppas allt klaffar. Jag ska inte sjunga några nya sånger och vi ska inte ge oss på några nya duetter så det kommer säkert gå galant.

Sitter just nu och lyssnar på Marietta's lied ur Die Tote stadt av Erich Wolfgang Korngold. Den är otroligt vacker, lyssna här.

Tystnad är också trevligt...

Nu är jag hemma från en ganska livad resa till/från Stockholm. Vi var uppe och fick nyckeln till vår lägenhet och flyttade in sängar och lite annat stort, smått och gott. Vid nästa flytt är det mest småplock och tv som ska med. Åh, vad jag längtar tills allt drar igång på riktigt!

Idag har jag också fått mejl från akompanjatören som ska spela åt mig och Lisa den 1:a aaugusti på Huseby. Nu börjar det närma sig och det betyder att vi även måste börja hitta tid för övning. Det är också något jag längtar mycket till.

När jag kom hem från den långa resan idag (en resa som blev extra lång i och med att Jag var kartläsare) fick jag syn på en väldigt fin blomma som stod på trappen. Det var de söta tjejerna i VoxVitae som lämnat en blomma. Då smälte mitt hjärta och de eventuella spänningar och trötta tankar ersättes med glädje. Jag är så glad över att få ha lärt känna dessa människor. Nu går jag på mitt håll, men förhoppningsvis fortsätter de att hitta på nya projekt.

Ja, jag har alltså lämnat en del roligt och trevligt bakom mig, men har även väldigt mycket roligt och trevligt att se fram emot. Ge mig höst NU.

Idag lyssnar jag inte på någon musik, utan njuter istället av tystnaden för en stund. Den kan också vara väldigt trevlig...

Suiccidio ur Pochielli's La Gioconda

Idag har det packats och förberetts. Jag är fortfarande inte riktigt färdig, men på god väg. Jag känner att jag full koll i alla fall, och detta tack vare min organiserade sida. Tack, Mamma för att jag fått den egenskapen av dig.

Imorgon, för er som inte fattat, ska Jenny och jag få nyckeln till vår lägenhet och börja möblera lite. Det blir grovmöblering denna omgången och finlir vid nästa resa. Åh, vad roligt det ska bli!

Just nu lyssnar jag på en nyuptäckt i mina öron. Det känns härligt att börja utforska allt utanför sin trygga ram av Puccini, Wagner, Verdi och Mozart. Det jag lyssnar på är en aria ur La Gioconda av Ponchielli. Den är dramatisk och känsloladad=en riktig Kajsa-favorit. Lyssna på den här. Självklart är det La Nilsson som sjunger. You must love it.

ur Gioconda av Ponchielli

Idag har jag varit en sväng hos min fantastiska moster och fått lite grejer inför flytten. Jag fick bland annat en Burberry cape. Heeeeelt fantastiskt fin. Den var äkta vintage och gud vad jag blev glad för den. 

Nähä, nu ska jag göra lite matsäck till morgondagens utflykt. Glöm inte att lyssna på min länk. :) 

Quando me n’vò

Ikväll ska jag för sista gången sjunga med Vox Vitae i Blädinge. De tär sorgligt, men sånt är livet. Det ska ju faktiskt bli kul med :)


Musetta i La Boheme
Jag satt nu på förmiddagen som vanligt och spanade omkring på youtube. Det ena ledde till det andra och helt plötsligt hamnade jag vid Musettas vals (det brukar annars nästan alltid sluta med Birgit Nilsson). Jag blev så himla sugen på att lyssna på musiken från operan och satte på min skiva med Jussi Björling som Rodolfo. Nu är jag en bit in i den tredje akten och den innehåller massor med stora känslor vilket gör denna akt till en av mina favoriter. Kvartetten är sååå snygg...

Ja, men jag måste hinna med lite annat idag, så vi får se om jag hinner lyssna hela operan ut. Jag måste ju packa! Vi åker som sagt upp med första lasset på fredag och det är ju faktiskt väldigt snart. Jag ska inte ha med mig allt då, men det är ju ingen mening att spara allt för mycket till sista uppresan.



Après un reve

Idag är min inställning: " Åt skogen med all musik som inte är klassisk "

Efter helgens festligheter och skakande på dansgolvet blev jag immun mot sådan musik. Nu renar jag mig med den klassiska "riktiga" musiken. Åh, varför ens fundera över vad som är bäst? Varför ens anstränga sig att försöka lyssna på vanlig hit-radio när det finns P2? Varför lyssna på Beyoncé när det finns Birgit Nilsson?

Just nu är det dock inte Birgit Nilsson jag lyssnar på utan lite Fauré i form av Apres un reve (det kan väl passa bra såhär på morgonen?) som framförs av Kiri Te Kanawa.

Kanske är jag bara lite morgontjurig. Jag anser att det borde vara förbjudet att gå upp innan klockan är halv sju i alla fall. Jag har gått och blivit lat över sommaren.

Nu är klockan i alla fall snart halv åtta och jag börjar så sakta vakna till och jag känner mig mer och mer renad efter helgen.

Måndag med Satie

Sitter just nu och lyssnar på Erik Saties Gnossiennes No 1. Den är väldigt vacker och jag fick egentligen inspirationen att lyssna på den igår när jag råkade slå på tvn och de visade Vinterviken. Jag blev då påmind om vilket vackert stycke det är. Lyssna på stycket här.

Snart ska jag iväg och öva med Bella a Capella. Jag lider fortfarande av huvudvärk, men Satie lindrar det.

I lördags var jag ute med några vänninor och jag hade jättekul! Jag har inte varit ute på nästan ett år, så det var på tiden igen. Vi hade jättekul tillsammans (en riktig "girls night out") och jag trivdes bra med sällskapet och med mig själv. Med de förutsättningarna kan det sällan bli en dålig kväll och det blev det som sagt heller inte.

På fredag går första flyttlasset mot storstaden. Det ska bli så härligt att få nyckeln i handen. Ja, nu längtar jag verkligen till hösten..hrm...big news eller?

Ha det fint

Flyttplanering

Igår var jag som sagt och övade med resten av gänget i Bella a Capella. Vi kom en bra bit enligt mig, vilket i och för sig kan bero på att jag själv inte varit flitig på att öva innan. Jag måste säga att jag gillar vårt program mer detta året. VI ska sjunga en väldigt vacker sång, en Nocturne. Ja, den blev jag sannerligen förälskad i.

Imorgon ska jag träffa Jenny för flyttplanering. Jag kom igår på att vi förmodligen ska flytta jättesnart, vilket betyder att vi/jag måste sätta fart med att planera och packa. Detta ska bli så fruktansvärt kul!

Idag har jag verkligen längtat till hösten. Det låter knäppt, men det är just dagar som denna som det varken är varmt eller kallt, soligt eller molnigt som jag knappt kan tänka på annat än min kommande studier i huvudstaden. Jag har därför kikat en del på det praktiska idag, så som csn, periodkort på sl och dylikt.
 Jag tror jag behöver ro ut med båten och filosofera en stund. Hade det inte varit för att den läckte ganska grovt på ena sidan hade jag varit ute på sjön för länge sen. Det var ju inte så längesen den lades i sjön, så den har väl inte hunnit svälla tillräckligt. Kanske gör jag ändå ett försök snart...

Otello av Verdi en ny upptäckt

Jag kan verkligen inte få tummer ur idag och göra något. Jag har promenerat och Simon hjälpte mig att lägga båten i sjöng, men annars har jag inte gjort ett smack. Jag fastnade vid Youtube och kan inte ge mig av. Det är något beroendeframkallande...

Jag hittade i alla fall två arior från Verdis Otello som var väldigt, väldigt vackra. Jag har inte hört dom innan (kalla mig oallmänbildad, men så är det) och blev med ens jg lyssnat på dom väldigt intresserad att höra mer ur denna opera. Verdi visste hur man skrev bra musik, om man säger så. De två ariorna jag än så länge hört är Willow song, som på denna inspelning är framförd av Kiri Te Kanawa. Hon sjunger även den andra arian på den här inspelningen. Jag har ännu inte hittat någon bättre version. Lyssna på dom:
Willow song
Ave Maria

Jag ska se till att skaffa en bra inspelning av operan. Kanske kan jag hitta med Kanawa och Domingo.
Verdis opera Otello. En inspening med Placido Domnigo cch Kiri Te Kanawa.


Nä, nu måste jag duscha och ge mig av för att hinna till övningen med Bella a Capella.

Lata dagar

Idag är den första riktiga lediga dagen på ett tag faktiskt. Ok, det kan verka patetiskt att någon utan sommarjobb vräker ut sig något sådant, men det är sant. Idag har jag bara en övning med Bella a Capella ikväll inplanerat. Vi ska öva inför vår helgmålsbön vi ska framträda på den 22 augusti. Jag är helt övertygad om att vi kommer ge fin underhållning...som vanligt :)

Det enda som är lite stressande med det uppträdandet är att jag dagen efter måste åka upp till Stockholm och dagen efter det ha min första dag på musikhögskolan. Jag kan fortfarande inte fatta att jag ska börja där...

Idag ska jag, om än dock lite för sent, skicka iväg noterna till den pianist som ska kompa Lisa och mig när vi ska sjunga på Huseby den 1 augusti. Det ska bli väldigt roligt att få vara delaktig i ett evenemang som det. Vi ska sjunga på en slags tesalong. För mer info klicka in på Christina Nilssonsällskapets hemsida, då det är de som anordnar evenmanget. Det pågår i flera dagar med inledning den 29 augusti med Katarina Karneus och Benedicte Haid. Det får man inte missa. Sen håller det på med olika evenemang till den 1 augusti.

Nu har jag fått mitt nya kontantkort från Halebop. Jag bestämde mig för att byta från Telia till Halebop i och med att Jenny har det och man ringer för 0 kr/min med andra inom halebop. I och med att vi två ska bo tillsammans i storstaden kan det ju vara klokt. Det är bara så trassligt med att byta kort. Man får nytt nummer och så ska man byta och så ska man få ett kort till och.....fy bövelen... men jag tror jag har lite mer ordning nu.

RSS 2.0