Vilken Måndag!

Nu har jag varit duktig igen. Det bara kommer, jag kan inte hjälpa det! :) På förmiddagen gav jag mig ut för att hitta en bra promenadrunda. En runda lagom att ta på morgonen. Jag hittade en perfekt sådan! 40 minuter är ganska lagom en vardag. Jag får ta helgen till att hitta en något längre runda att ta på helgerna.

Sedan åt jag lunchlådan, för att sedan bege mig till skolan för att öve en stund. Det kändes faktiskt bra. Jag vet inte varför jag är så förvånad, men hur som helst höjde det mitt självförtroende lite. Vi får väl se var det där förtroendet ligger imorgon efter min första sånglektion.

Snart ska jag sätta igång med middagen, som ska vara färdigt ungefär när min vänbo kommer hem från sin tuffa skoldag. Fläskpannkaka står på menyn, men i och med att vi inte riktigt vet hur man får igång ungnen blir det nog att steka det på spisen, men det går väl lika bra. :)

Det var bättre förr

Nu är det söndag igen. En vecka har gått sedan vi kom upp trötta och förväntansfulla. Jag måste säga att det inte blivit riktigt som jag tänkt mig, men absolut inte sämre. :) Jag ser verkligen fram emot ytterligare en vecka och en vecka efter det och efter det osv.

Nu lyssnar jag åter på Das Rhengold. Jag börjar kunna den något som när. Jag har även idag läst på om några Strauss operor, Elektra och Rosenkavaljeren. Men, mina vänner, det är långt ifrån allt jag gjort idag. Jag och min vänbo har varit flitiga genom att städa, handla och laga mat. Nu är det fint och frächt i lägenheten och kylskåpet är fyllt (vilket i och för sig inte säger så mycket, då kylskåpet är ganska litet).

Imorgon ska jag till skolan och ha mitt första övningpass. Än fungerar inte det digitala bokningssystemet, så jag får väl se om jag får något rum. Jag får hålla tummarna helt enkelt.

Igår såg jag och min vänbo på en helt fantastisk film, En ung Jane Austin tror jag den hette. Helt underbar!! Åh, jag blir sentimental bara jag tänker på det nu. Jag vågar inte avslöja för mycket, men ha näsdukar nära till hands när ni ska se den. Åh...

ur filmen En ung Jane Austen

Tänk om man levt då, som i filmen, med så ren och sann kärlek. Var hittar man sånt idag? Nej, just det!

Hur som helt, se den! :)


Tant-Kajsa har talat

Ok, återigen har jag konstaterat att jag inte är någon festmänniska i den bemärkelsen att jag gillar hög musik, alkohol och skrämigt snack (fråga inte vad jag menar med skrämigt, men det är i alla fall inge bra :)). Jag kan dock uppskatta en kväll med fin musik (varför inte opera ;)), ett glas vin och trevligt umgänge. Varför vara på ett ställe där man knappt kan prata med varandra på grund av musiken? 

Ok, härmed lever jag upp till mitt ökennamn "Tant-Kajsa", eller vad säger Zandra? Hur som helst är det sådan jag är, och jag känner inget tvång att ändra på mig. Stämpeln "tråkmåns" eller varför inte "tant-Kajsa" behöver ju inte vara så dumt. :)

Nåja, idag är det lördag. I helgen ska det laddas inför kommande vecka. Den vecka som kommer är ju faktiskt den första riktiga veckan i skolan. Jag fick igår tider för sång och piano. Sånglektionerna ligger lite dumt då de infaller två dagar i rad. Det är inte optimalt, men så fick det bli. Hur som helst har jag min första sånglektion på tisdag förmiddag. Det ska bli väldigt spännande.

Idag kan vi kanske få lite tid att komma iordning ordentligt här och kanske hittta lite promenadstråk så man kan ta sig en morgonpromenix om dagarna.

Ringen-projekt

Nibelungens ring med bl a B. Nilsson, W. Windgassen. Böhm dirigerar.Nu är det dags att komma igång med bloggandet igen. Det tar ett tag innan man kommer in i rutinerna, och än är jag inte riktigt där, men lite bloggande på kvällarna hinner jag nog med.

Just sitter vi, jag och min "vänbo" Jenny och lyssnar på Das Rheingold. Vi har lyssnat på La Bohéme nu i två dagar och nu är det dags för Ringen. Vi är än så länge inte så långt, men detta projektet får ta tid. Något annat får man inte vänta sig. Men vad nyttigt det är att lyssna. Lyssna och givetvis läsa. Läsa om operans handling och bakgrund och hänga med i skeenderna i musiken.

Snart får vi börja gå på lite riktigt, eller jag ska säga opera live, istället. Sånt där får man se till att göra när man har förmån att gå gratis. Men tills Csn fixat iordning allt, får vi nöja oss med opera på skiva. Men det, kan jag lova, är inte fy skam när man har en rollbeättning som den i Ringen-inspelningen jag har i mina ägor. Birgit Nilsson, Leonie Rysanek och Wolfgang Windgassen är bara några namn. Karl Böhm är dirigent.

Nu ska jag tillbaka till mitt aktiva lyssnande igen...

Torsdag

Nu sitter jag igen, en morgon framför datorn, vid min blogg och går i tankarna igenom vad som hänt under gårdagen. Dessa tankar ackompanjeras av Birgit Nilssons fantastiska stämma som just nu klingar i Turandots aria In Questa Reggia. Ingen, ingen kommer någonsin att sjunga som hon gjorde. Herregud!


Men hur är det då med min egen sång nu? Ja, jag har inte sjungit ordentligt på flera dagar och jag börjar fundera på om jag över huvud taget fortfarande har en sångröst? Men visst har jag det, och jag längtar så till lektionerna drar igång på allvar.

 Jag var inne på studentwebben nyss och kolla mitt schema. Det är roliga kurser vi ska läsa, men jag blev dock lite besviken på hur lite individuell lektionstid jag kommer ha med min sångpedagog på mitt huvudinstrument...sång. 12 h på hela läsåret. Ja, vi får se hur jag löser det där, för det är ju faktiskt inte så mycket.


Idag är vi i alla fall lediga, för att på fredag träffas för att bestämma ensemblegrupper, träffa studierektorn och bestämma tider för individuella lektioner.

 Hur som helst betyder det att jag kan ägna mig åt lite vardagliga sysslor idag så som att handla, posta studieförsäkran och lite sånt. Alltså nu...

Andra skoldagen

Nu är jag då här, i Stockholm för att studera på musikhögskolan. Vi kom i söndags och jag kan lova att man var trött efter en dag i bilen, upppackning, handling och bara att komma iordning.
 Jag trivs hur som helst väldigt bra här, både i lägenheten och i staden. Det käns som om jag bott här för evigt, att jag åkt rutten till skolan alltid ( i och för sig har det ju blivit ganska många resor dit under två års sökningar...). Ja, detta kommer bli bra, bra. Jag ska bara se till att fixa pappren till csn så det kan rassla till i kassan. :)

Igår var det första dagen på skolan och jag känner att det kommer bli bra år på skolan. Än så länge har jag dock inte träffat min sångpedagog, så det mest spännande återstår.
 Det finns givetvis en massa att berätta, men ger jag mig på att försöka göra det, tror jag inte att någon orkar läsa.

Ha det fint.

Aldrig med Italienskor..eller? :)

Från Läckö slotts produktion av Rossinis Italienskan i Alger

Nu har jag precis lyssnat till en live-inspelning av Italienskan i Alger från Läckö slott. Egentligen sände P2 operan igår, men då hade jag inte riktigt tid att lyssna, så jag tog mig den tiden idag istället, och det ångrar jag inte. Italienskan i Alger är en mycket rolig opera med ettlöjligt libretto egentligen, men väldigt rolig som sagt. Den svenska texten var faktiskt bitvis riktigt klockren. Ja, nu har jag bättrat på min allmänbilding inom opera ytterligare. Det är inte dumt att utnyttja de sändningar som P2 har på lördagar. Nästa vecka ska de sända Näsflöjten och det får man Inte missa. Det ska bli väldigt spännande.


Vadstenaakademiens produktion av Näsflöjten


Igår hade vi vår andra och sista konsert med hemvändargänget. Ja, egentligen är det bara Linnéa som är hemvändare, men ändå...det gick i allafall bra även igår. För egen del tror jag nästan att det gick en aning bättre. Det min kära sångpedagog hade att säga om mitt första uppträdande fixade jag till igår. Så jag är nöjd. Lyssna gärna här på ett smakprov från igår.

Gårdagens konsert-Lycka och vemod

Nu är jag hemkommen igen. Igår hade vi som sagt konsert och jag måste säga att det var en av de roligaste jag sjungit på. Det var mycket folk i kyrkan och vi kändes taggade. Programmet bjöd på lite från Opera och Musikalrepetoaren samt  lieder och faktiskt musik ur Matteuspassionen av Bach. Det var en blandning av lycka och vemod i programmets utbud och det var just samma blandning man själv kände den kvällen.

Det var även stipendieutdelning i samband med konserten och vår egen kära bas Joakim fick det största stipendiet Edholmeinstitutet någonsin delat ut, och vem är inte värd det mer än Joakim?! Nu ska han till Köpenhamn och visa danskarna vad han går för. Ett annat stipendium fick Linnéa för sina studier till Sångpedagog på Malmö Musikhögskola. Det var verkligen roligt och inspirerande att höra Linnea sjunga, hon har utvecklats mycket sedan jag hörde henne sist. Lisa Pettersson fick även ett stipendium och det var en väligt fin ceremoni där Ingrid Ståhlne, rektor på Kulturskolan, delade ut checkar och blommor. Jag blev faktiskt lite rörd när de stod där framme, Joakim, Linnéa och Lisa. Lisa som har kämpat så och äntligen, äntligen kommit in på Musikhögskolan i Malmö. Jag önskar henne all lycka!

Jag måste även få nämna den helt fenomenala ackompanjatören vi hade igår. Yvonne Steen Olander är organist i Växjö Domkyrka och har en helt unik förmåga spela mjukt och förljsamt. Hon imponerade verkligen!!

Efteråt var man sådär härligt full av adrenalin och hade ingen lust alls att åka hem och bara låta allt ha gått förbi så vi träffades en stund och pratade lite. Sedan var det dags att säga hejdå. Det var förmodligen sista gången jag såg min kära sångpedagog innan jag åker till Stockholm. Det är lite vemodigt, men det ska förståss bli väldigt spännande. Det var dock lite prat om min eventuellt blivande sångpedagog. Jag ska höra mig för lite och se var det finns för andra möjligheter.

Imorgon vankas en konsert till, men nästan samma program, i Hovshaga kapell. Det känns lite konstigt att inte konserten i Domkyrkan fick avsluta allt, men det ska ändå bli väldigt kul.

Tiden går...

Nu börjar det närma sig. Det är 10 dagar kvar tills vi flyttar och 11 till första dagen. Jag längtar, men är ändå lite rädd att tiden ska gå för fort. Tänk om man inte hinner fixa med allt. Nu ska i alla fall det här med bredband stå klart, och det känns viktigt att ha internet så fort som möjligt. Man är faktiskt handikappad utan tillgång den the world wide.

Imorgon kl. 19.00 är det konsert i domkyrkan med Lisa Petersson, Cecilia Nordquist, Joakim Larsson och Linnea Hinz samt jag själv. Det är imorgon och idag är det den enda övning inför den konserten. Det kommer säkert gå jättebra, och då är jag inte ironisk.
 På lördag har vi även konsert i Hovshaga kapell. Då med en annan ackompanjatör. Det ska bli kul, vid både tillfällena givetvis.
 Efter de konserterna kan jag koncentrera mig lite mer på det sista sånguppdraget denna sommar. Bella a Capella sjunger på Helgmålsbön den 22 augusti. Bella a Capella är en vokalgrupp bestående av mig själv, Bodil Christensen, Linnéa Palmér och Hanna Lindeqvist. Vi sjunger i år arr av visor av olika dess slag. Det blir förmodligen en väldigt mysig afton. 

Nu sitter och och laddar med morotsbiffar och kålsallad och Don Giovanni. Ja, det är en opera jag faktiskt lyssnat en hel del på denna sommaren. Snart ska jag göra mig iordning och fara iväg med bussen, men jag hinner kanske lyssna klart på denna akten i alla fall.


Ny dag, nya möjligheter

Ah, nu börjar sommaren komma tillbaka. Jag sa i juli att i Augusti brukar det ju vara sommarväder. Den första augusti var det blå himmel och strålande sol, är inte det lite kusligt?

Idag ska jag till Hovshaga och öva med pianisten som ska spela där den 15:e. Jag vet inte riktigt vad jag ska sjunga då, men pianisten har noterna, så det blir spännande.
  Jag ska även rida idag. Jag har faktiskt ridit både måndag och onsdag. Ägaren till den inackorderade hästen är på resa, så då får man möjlighet att rida. Jag själv rider dock min gamla häst, så får mamma sitta på stoet. Jag och ston brukar inte gå ihop så bra. Tacka vet jag Marengo.

Men nu, nu sitter jag och lyssnar på Sommar i P1. Men det är från arkivet och det är Birgit Nilsson som pratar. Bara ett tips. Min storebror börjar tycka att jag verkar något besatt av BN, men där måste jag försvara mig. Jag är inte alls besatt, men hon var en fantastisk sopran, en stjärna och en väldigt rolig tant. Vilken sångerska kan låta bli att fascineras av henne.

Igår var jag ute på sjön en liten stund. Jag rodde ut med Hit FM Gold i öronen, satte ankar och la mig i båten med solskenet i
ansiktet. Det krävs inte många minuter där innan man är nollställd igen. Fått en bra återhämtning.


Sol på sjön den 5 augSol på sjön den 5 aug








En tidsresa på slottet...

Igår sjöng vi på Huseby Bruk, Lisa och Jag. Vi sjöng på två tesalonger i slottet. Vad jag älskar sådana miljöer. De som tog emot gästerna och de som jobbade där gick i tidsenliga kläder och agerade folket som bodde där. Det var en väldigt trevlig stämmning och det är så härligt att bara få gå runt i salongerna och titta på möbler och inredning. När man går där i sin fina klänning, drömmer man sig in i någon slags fantasivärld, man bor där. Det gick bra att sjunga, det var väldigt kul koncept och det blev intimt och mysigt i och med att vi var i salongen.

Ja, detta var sannerligen en väldigt, väldigt mysig, trevlig och rolig upplevelse. Jag håller med Lisa: "Tänk om man fick komma tillbaka nästa år..."

Efter Huseby tog jag mig till Vislanda för att lyssna på Jenny som skulle sjunga på helgmålsbön. Det var väldigt mysigt och fint. Därefter tog vi oss hem till Jenny och firade hennes födelsedag, vilket blev en väldigt trevlig kväll. Jag blav väldigt trött, då jag haft en lång dag, men det var som sagt trevlig ändå.

Idag ska jag öva med Bella a Capella, vilket är nästa projekt på gång, tillsammans med hemvändarkonserterna i Domkyrkan 13 aug och Hovshaga 15 aug.


RSS 2.0