Onegin

Jag är nyss hemkommen från en mycket fin och gripande balettföreställning. Onegin med musik av Tjajkovskij skulle visas. I fredags-anda klädde jag upp mig lite extra och såg fram emot en kväll på operan. Efter att ha fått min biljett begav jag mig ned i caféet och köpte mig ett glas rödvin, fredags-andan till ära, och inväntade balettkvarten. Under denna introduktion fick jag reda på att Tjajkovskij inte alls skrivit musiken. Det är en man vid namn Kurt-Heinz Stolze som arrangerat och instumenterat musiken i "Tjajkovskij-anda". Det gjorde mig en smula förvånad, men inte missnöjd.

Dansarna för kvällen var:

Onegin: Dragos Mihalcea
Lenskij: Oscar Salomonsson
Fru Larina Kron Forslind
Tatjana: Marie Lindqvist
Olga: Jurgita Dronina
Amman: Kate Lind af Hageby
Furst Gremin: Christian Rambe

Dirigerade gjorde Yi Zhan

Det är bara andra gången jag sett balett och båda gångerna har musiken varit skriven av Tjajkovskij (eller ja, i alla fall nästan) och båda gångerna har jag blivit mycket gripen. Jag vet med andra ord mycket lite om denna fntastiska konstform, men jag är nyfiken på att lära mig. Min mycket amatörmässiga åsikt säger i alla fall att kvällens Onegin, Dragos Mihalcea, var mycket skicklig, men även Marie Linqvist som Tatjana.

Baletten bygger ju på samma text som operan Eugen Onegin av Tjajkovskij (på riktigt), och historien är otroligt vacker. Man kan verkligen identifiera sig med Tatjana.

Hur som helst blev det en mycket lyckad afton. För att göra min outfit till rätta smög jag i första pausen ned till parkett där jag kände mig mycket mer hemma. Där är folk klädda propert, det är blandade åldrar, det flödar vin och champagne och det luktar gott. Åh, vad jag älskar att gå på opera, och balett. :) 


Det handlar om att prioritera

Jag har idag shoppat i princip hela dagen och i princip hela min kläd-budget.

Det är inte lätt att vara student nu när våren är på väg, eller snarare nu när vårkläder och skor skiner i skyltfönstren. Idag har jag åter ändrat om i min budget och höjt min kläd-budget. Det handlar om att prioritera.

Det är dock väldigt svårt att bestäma vad man ska köpa. Man går i många butiker, ser så otroligt mycket fint, provar fina kläder och skor. Dreglar över underbara sommar-pumps, men lägger band på sig. Det handlar om att prioritera.

Jag har en budget och den tänker jag hålla mig till, eller snarare, jag har inget val. När man då sprungit i butiker så fötterna värker och torkat sig om munnen är det dags att försöka komma över fund med vilka av alla de fina plagg och skor man provat man ska köpa.

Idag, som så många andra tillfällen, blev inköpen inte alls något av vad jag tidigare provat, utan något helt annant. Men bra blev det. När jag begav mig hemmåt kände jag mig riktigt nöjd. Skoskav, hunger, trött i huvudet av allt mode och fina kläder i kassarna i knät.

Här är några av dagens inköp.







1. Svart klänning. Syns inte så väl på bilden, men det kommer bli en god vän på konserter.
2. Grön kjol. En militär-grön kjol måste man ju nästan ha i sin garderob. En kjol som kommer passa fint vår, sommar och höst.
3. Benvit spetstop. Riktigt söt och passar väldigt bra ihop med den grön kjolen. Får se när tillfälle kommer att använda den.

Samtliga plagg är från Mango, en butik jag ofta nyfiket kikat in i från gatan, men aldrig gått in i. Hit kommer jag hur som helst gå igen. Kanske en ny favorit?

Men visst är det nästan tortyr att vara student och bo i Stockholm. Tänk så mycket man vill handla och så mycket man vill göra! Här finns så mycket möjligheter (frestelser?), men studenter saknar resurserna. Det handlar om att prioritera.

Man måste prioritera.

Tillbaka

Tillbaka till Stockholm och tillbaka till operan. Jag har under en lång tid lyssnat mestadels på jazz(!), men nu är jag åter tillbaka till operamusikens underbara värld.

Det är egentligen stor skillnad mellan opera och jazzen. Jazzen är så mycket enklare i många avseenden. Det är hur som helst väldigt härligt att vara tillbaka i operans värld igen.

På fredag planerar jag att gå till Operan men då inte för att se på opera utan balett, nämligen Onegin. Denna balett jag velat se väldigt länge, men varje gång jag tänkt gå har det dykt up förhinder. På fredag ska inget få stoppa mig.

 



Jag blev mycket nyfiken på balett efter att ha sett Svansjön av Tjajkovskij och blev väldigt intresserad när jag såg att de skulle sätta upp en balett med Tjajkovskijs Onegin. Jag älskar Tjajkovskij och jag älskar Eugen Onegin och jag blev väldigt rörd av dansarna i Svansjön, så jag liksom känner på mig att Onegin är en balett jag kommer gilla.

På lördag har Figaris bröllop premiär på Operan, men det lär ju inte vara några platser över till en liten ackis-student då. Jag får nog nöja mig med att se den när jag kommer hem igen efter vistelse nr 2 i Småland.

 


Dagen efter

Dagen efter men samtidigt dagen före.

Igår sjöng jag tillsammans med kören i Väckelsång. Konserten gick faktiskt bra. Inte fantastisk men helt ok, och responsen var väldigt positiv.
Jag är verkligen glad att jag får vara med och sjunga i kören. Jag kan nästan påstå att det är i Väckelsång kyrka och församlingshem som min musikaliska grund lagts. Hur som helst hade jag aldrig varit där jag är nu utan kören pianot och den underbara kantorskan.

Innan konserten igår pratade jag lite med en man som är far till en mycket duktig operasångerska. Han fick mig att verkligen inse att man måste kasta sig, våga chansa och ligga på för att komma någonstans. Jag blev väldgt inspirerad av samtalet och därför ska det bli extra skönt att åka tillbaka till Stockholm imorgon.

Ja, för denna dagen är som sagt inte bara dagen efter utan även dagen innan. Det är dagen före jag får se min älskade stad igen. Tre veckors uppehåll från skolan är en lång tid, men efter att ha listat upp vad jag borde gjort under dessa veckor och efter en riktig inspirationskick kommer de veckor som är kvar att rasa fram.


Landsbygdens djupa tystnad

Borde sova nu. Ska sova snart.

Jag har fastnat i den där "dagen-efter-känslan". Lyssnar fortfarande Simon and Garfunkel och känner mig riktigt harmonisk och lugn. Det är kanske så när man inte är ute så ofta.

Nu sitter jag i alla fall ute i Smålands djupa skogar och är helt förundrad över den tystnad som råder här ute. Det är blandade känslor inför denna tystnad. Det är givetvis rofullt, men samtidigt är det en slags klaustrofobisk känsla, men man vänjer väl sig och snart ska jag ju tillbaka till min kära stad med stort S.  

Denna helgen har jag sagt hej då till andrahands-lägenheten och till min roomie. Vi kommer givetvis ses igen och det är nog som hon sa häromdagen: Nu kan vi ju bli vänner på riktigt.
Vi hade i alla fall ordentlig avslutning på denna tid i fredags då vi for till stan och skakade våra lurviga. Det får vi göra om.






Ok, erkänner att detta inlägg var meningslöst, men jag lovar att återkomma med något betydligt mer intressant snart.

Borde sova nu. Ska sova nu. Ska bara...

Flyter på livets stora flod

Jag är nästan lite rädd att säga det, men mitt liv flyter verkligen på som aldrig förr. Det känns som om jag bara svävar med, nästan passiv. För att ge ett exempel på mitt härliga liv:

Jag springer med lätta steg till bussen, hinner med men sjabblar mig lite då jag har mycket att bära. När jag kommer hem märker jag att mitt Sl-kort är borta!! Jag lyckas ändå ta det väldigt väl, men beklagar mig lite eftersom jag förmodligen då måste köpa ett nytt...och det är ingen rolig utgift. En timme senare ringer en busschafför och säger att hon hittat ett Sl-studentkort och underar om det är mitt. Då har kvinnan suttit och letat upp mitt nummer på internet. Är det inte sådana människor, sådana hjältar som gör ens dag?

Jo, det är de, men också en massa andra saker, så om att sången går bra, solen skiner. Och det är bara exempel som bidrar till mitt faktiskt riktigt goda och harmoniska humör.

Men jag ska inte vara rädd att säga att livet flyter på. Varför skulle det sluta göra det egentligen? Det handlar bara om att slappna av, tänka positivt och tro på sig själv i alla situationer. Så därför, kommer morgondagen bli minst lika bra!


Aahhhh, vilken härlig dag!

Om jag tyckte gårdagen var härlig, vet jag inte vad jag ska kalla denna dag! En kombination av positiv inställning, vackert väder och en helt underbar sånglektion (förmodligen mest den sista aspekten), gör att jag svävar på moln. Jag ler för mig själv och nästan skrattar. Hade jag inte haft lite hut i kroppen hade jag förmodligen skuttat runt på Hötorget och trallat. Men som sagt, jag har fortfarande lite förstånd.

Ville bara meddela att min dag varit helt fantastiskt, vilket förhoppningsvis gör att morgondagen blir minst lika bra! :)


Finkultur och designkläder

Jag har redan tagit lördagskväll. Sitter med tända ljus, trota att solen, hör och häpna, inte har gått ned än. Men jag känner mig så "Lördagskväll" nu. Jag har inhandlat lite nötter som jag ska knapra på när jag ska se Rosenkavaljeren.

Jag var i valet och kvalet om jag skulle gå på Onegin istället. Jag har så länge velat se denna balett med Tjajkovskij's musik, men jag får nog vänta med att se den till den 26 mars.
Jag bestämde mig i vilket fall för att stanna hemma och se Strauss Rosenkavaljeren som går i SVT2 ikväll. Jag hade helt enkelt inte så mycket lust att ge mig ut igen, även om det är helt fantastiskt soligt väder ute.

Jag önskar er en trevlig lördagskväll och hoppas att ni tar ert förnuft till fånga och ser på Rosenkavaljeren istället för Melodifestivalen.

By the way. Jag har hittat en designer som faktiskt puffar ned Burberry från plats ett i favoritlistan. Jag kan i och för sig bara utgå ifrån årets vårcollection med ack, vad den inspirerar och ökar mitt ha-begär. Designern är Donna Karan. Gå gärna in på hemsidan och titta, njut, låt dig inspireras och drömma dig bort.





Rosenkavaljeren från tv-soffan...eller datorbordet?

Imorgon tänker jag försöka skaka liv i mitt mobila bredband och slå på SVT-Play (hoppas innerligt att SVT-Play sänder detta program). Imorgon kl. 20.00 sänder nämligen SVT2 Rosenkavaljeren av Strauss. Sändingen är från festspelen i Baden-Baden och Renée Flemming, Diana Damrau och Jonas Kaufmann är bara några av de som kommer medverka. För mer info kan ni få här.  


Det är i stunder som denna som man önskar att man ändå hade en tv, men jag håller tummarna för SVT-Play och för mitt Mobila Bredband, som visseligen har en tendens att svika när man minst vill det.

Hade för övrigt sånglektion idag efter en evighets uppehåll. Hur som helst kan två veckor kännas som just en evighet. Liksom varje gång kändes väldigt skönt att träffa min fina sångpedagog. Det är så otroligt lätt att man glömmer och lägger till med saker när man jobbar på egen hand i en evighet (två veckor). Tur har jag i alla fall som har någon som påminner mig om andning och allt annat som har med sångkonsten att göra.

 


God natt

Nu är det läggdags, för längesedan! Vad har hänt med min diciplin? Jag la mig alltid kl. 22 innan, men på senaste tiden har det inte riktigt blivit så. Jag tror det beror på mina betydligt längre dagar i skolan...vilket i och för sig borde betyda att jag är tröttare och vill lägga mig tidigare, men nej.

Idag har jag fastnat vid musik av Emil Sjögren. Jag fick idag en not på en dansk sång (av Sjögren), som jag förmodligen ska sjunga nästa vecka och i och med att den ska framföras nästa vecka krävs en hel del arbete. Därför har jag ikväll suttit och översatt och knopat ut uttal. Jag hittade ingen inspelning med en sångare/erska, men däremot en skiva med sånger av Emil Sjögren arrangerat för violin och piano. Snacka om att det var vackert!!! Så det var alltså där jag fastnade...och fortfarande sitter i.

Men nu ska jag ändå gå och lägga mig. Sängen ropar och det är dags att svara.

Fokus

Är nyss hemkommen efter en lång dag, eller ska jag säga en lång musikhistoria och rolig scenframställning?! Hur som helst är jag hemma och känner mig väldigt inspirerad efter scenframställningen. Det är verkligen ett ämne jag vill fördjupa mig i och på våra lektioner försöker jag supa in så mycket som möjligt. Jag tycker inte bara att det är fruktansvärt kul utan även intressant. Jag börjar se ett mönster vad gäller focusering och att "ta in rummet". I nästan alla praktiska tillfällen, om det så är sånglektion eller yogapass, handlar det om att finna det fokus som sätter kroppen i ett slags utgångsläge. Alla använder bara olika namn på det och även olika sätt att ta sig dit.
På scenframställningen jobbar vi med riktningsövningar, "lekar" och liknande, på ergonomin övar vi på att stå upprätt och stabilt, på yogapasset (framför allt i avslappningen på slutet) ska man känna kroppens tyngd mot golvet. Ja, tillfällerna är många och tillvägagångssätten är minst lika många. Det är hur som helst väldigt intressant.

När jag kom hem efter denna långa dag fick jag en otroligt trevlig överraskning. På tröskeln låg nämligen Tidskriften Opera och väntade på mig i sin nya skinande pärm. Jag tror det finns riktiga gottebitar att läsa, så om jag hinner ska jag sjunka in i operans värld lite senare. Men nu väntar middagen...som jag själv håller på att laga...nu...så jag borde nog se till så att det inte bränner vid...


RSS 2.0