Gott nytt år

Idag är det nyårsafton. Denna dag innebär i många fall höga förväntningar och ångest som oftast slutar i kaos och besvikelser. Därför är det skönt att i år fira hos grannarna med trevligt umgänge och god mat och dryck. Helt opretantiöst och utan några förväntningar. Rätt och slätt väldigt trevligt. 

Idag är ytterligare en fantastiskt vacker dag. Jag skippade dock min morgonpromenad då det är så otroligt kallt. Kanske gör jag ytterligare ett försök lite senare.

Inför det nya året har jag väl egentligen inga höga förväntningar, men drömma kan man ju alltid. Eller snarare drömmer gör jag ju alltid, så visst finns det tankar kring hur det skulle kunna bli. Ett nyråslöfte kan till exempel se ut som följande:

*Följ mitt hjärta och mina känlsor.
Detta är visserligen något jag redan gör, och skulle jag jag göra det ännu mer kan det bli för mycket.

*Älska mig själv. Det är också något som jag redan gör, och som jag inte borde göra mer.

*Låt detta bli sångens år. Ja, men det låter ju faktiskt inte illa. Nu har jag börjat på kmh och jag är ju här av en anledning, nämligen att jag vill vidare. Jag vill utvecklas, lära mig, stärka mig så att jag sedan kan gå vidare och uppfylla min dröm. Att focusera på min dröm, mitt mål och arbeta för det, är givetvis något jag redan gör, men säkert kan koncentrera mig mer på. Och i och med att jag focuserar på min dröm följer jag mitt hjärta, alltså får jag in det med. Ja, låt detta bli sångens år.

Gott nytt år och låt nu 2010 bli ett fantastiskt år för dig och för alla. För ni vet-det blir vad man gör det till. ;)

One of these days

Idag har det varit en riktig slapp dag. Jag och min lillasyster har myst och kollat på film och filmerna har givetvis varit romantiska. Vi började med att se Lady Chatterleys älskare, en fransk filmatisering av den kända boken. Sedan såg vi Under solen som gick på svt idag. Egentligen är jag inte mycket för varken Helena Bergström eller Rolf Lassgård, men miljön är ju faktiskt riktigt vacker. Och så gillar jag ju lyckliga slut.

Hur som helst har jag "one of these days". Min vänbo vet vad jag menar. Jag är full av känslor och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag spelar en massa piano, lyssnar på musik (just nu lyssnar jag på Tristan och Islode) och har även varit ute och gått i det underbara vinterväder som åter kommit till oss.

Jag kommer nog få svårt att sova inatt. Men förhoppningsvis har det gått över tills imogron, får då ska vi in till stan och handla på mellandagsrean! Och då mina vänner gäller det att man har energi och huvudet med sig. :)

Nähä, nu ska jag fortsätta denna romanstiska dag med att se Förnuft och känsla, en serie i svt.


Annandag jul

Ah, dessa dagar är så härliga. Man har inte en massa måste under dagarna utan man kan bara njuta, vara tillsammans och ta det lugnt. Julen har än så länge varit härlig. På julafton sjöng jag i kyrkan. Det var andra året kyrkan fick vara en del av mitt julfirande på julafton och det är så otroligt mysigt.

Den 6 januari ska vi i kören i Väckelsång ha jul/trettondagskonsert. Det är några sånger jag måste kolla en del på. Jag ska bland annat sjunga en duett som förra året spårade ut lite. Detta året blir det revanch. Ikväll ska vi i kammarkören sjunga sånger som hör julen till i Öjaby kyrka. Det är helt enkelt lite sång och musik såhär på julen. Dessutom måste jag lära mig de sånger jag fick av min sångpedagog innan jul plus en hel del annat. Ja, jag har i alla all att göra, och det är ju faktiskt ganska skönt.

Och imorgon fyller jag ju 20. :)


Dagens julsång-24 dec

0 dagar kvar

Dagensjullåt:

Christmas song

Motivering
GOD JUL

GOD JUL

Nu alla vänner, är det dagen före dopparedagen och jag sitter vid datorn. Jag tar bara en paus och tänker efter en stund. Det är inte lätt att ha massor av känslor och tankar igång. Jag behöver en break, få fira jul med famljen och bara vara utan att känna efter så mycket utan låta känslor och tankar komma bäst de vill. Inga beslut kan ändå fattas varken idag eller imorgon.

Jag läste idag om singlar som spenderar julen ensamma. Det är verkligen fruktansvärt att behöva vara ensam på famljernas största högtid. Även om man inte har några traditioner eller inte firar jul alls, är det hemskt att behöva vara ensam. Man förstår verkligen hur gott ställt man ändå har det. Man kan klaga på både det ena och det andra, men man har det hur som helst mycket bättre än väldigt många.

Jag såg igår en otorligt mysigt film. Det var ingen märkvärdig på några sätt, men den gav mig en sådan mysig känsla och längtan. Julen är verkligen en högtid för närhet, famlij, kärlek och vila. Låt inte stress, oenighet eller hat förstöra julstämmningen. Njut av högtiden och var glad för alla ni har runt omkring er! Det tänker jag göra.

Ha en riktigt God Jul!!


Dagens julsång-23 dec

1 dag kvar

Dagens jullåt:

Jag viskar en bön

Motivering
Läste i dagens metro om de singlar som firar jul ensamma. Det är ju fruktansvärt att få känna sig ensam på denna famlijehögtid. Jag tycker vi alla kan skänka dem en tankte. Må ingen få vara ensam nu.
(Tycker egentligen man ska lyssna på Peter Jöbacks version, men kunde inte hitta den)

Dagens julsång-22 dec

2 dagar kvar

Dagens jullåt:

Christmas in you-Jill Johnson

Motivering
Stämmer så väl in på mig just nu. Famljen ställer verkligen upp i vått och torrt och nu är jag här och ska fira årets mysigaste högtid.

Livet på landet

Jag kan verkligen inte luta förundras över hur vackert det är ute nu. Det är som att gå i ett julkort. Landskapet är helt otroligt vackert och det är alldeles tyst. Bara knarrandet under mina fötter hörs.

Det är annars full fart i huset. Det städas och ordnas och mellan varven övar jag sång och piano. Jag pluggar främst sånger inför julafton då jag ska sjunga på en julbön. Ett problem är att jag glömt noten på en av sångerna i Stockholm. Hade jag varit hemma hade jag dragit till musikbiblioteket och letat upp den, men nu är jag mitt ute i skogen, så jag får hitta på något annat sätt. Det ordnar sig.

Nähä, mina vänner, nu ska jag och lillasyster ut och hugga en lämplig gran. Önska oss lycka till, det kan behövas...

Dagens julsång-21 dec

3 dagar kvar

Dagens jullåt:

All I Want For Christmas Is You-Mariah Carey


Motivering
Ja, jag veet, jag har haft denna innan, men den är så mysig. Tänk att det bara är tre dagar kvar. :)

Dagen julsång-20 dec

4 dagar kvar

Dagens jullåt:

Winter wonderland

Motivering
Dte var precis vad jag kände att jag gick i idag. Att vara ute i detta vädret var som att gå i en vintertavla. Helt fantastiskt!! Jag försöker verkligen njuta av denna tiden.


Känslopussel

Hemma i Smålands skogar. Jag har inte skådat ett liknande vinterväder på mycket länge! Tänk om vi kunde få en så här vacker julafton!!

En bussresa från Stockholm till Växjö på sju timmar lämnade verkligen uttrymme till eftertanke. Jag kom underfund med mycket, men det var inte förrän idag som jag verkligen kunde lägga alla bitar på plats. Detta med hjälp av de människor som känner mig bättre än mig själv-min mamma och min lillasyster.

Nu vet jag varför jag varit på sådant strålande humör på sista tiden, varför jag gått runt och lett, varför jag varit så nöjd med mig själv och varför jag älskar Stockholm. Det blir helt enkelt inte alltid som man tänkt sig, och jag har nog bestämt mig för inte hålla emot mer.

Nu ska jag gå och sova. Imorgon väntar städning i vårt stora hus!


Dagens julsång-19 dec

5 dagar kvar

Dagens jullåt:

Julen är här

Motivering
Det är precis vad jag känner just nu. Nu fejjar, bakar och myser folk i fulla drag, liksom jag. Tänk att vädret är så fantastiskt!! NJUT! :)

Dagens julsång-18 dec

6 dagar kvar

Dagens jullåt:

Driving home for christmas

Motivering
Ja, idag beger jag mig från Staden till Landet och famljen. Nu ska det firas jul och nyår i form av mys, god mat och dryck, musik och härligt umgänge. Farväl Stockholm, vi ses om några veckor.

Avsked

Det är med blandade känslor jag imorgon lämnar Stockholm. Det ska givetvis bli väldigt mysigt att komma hem och få umgås med famljen, sjunga i kyrkan och bara mysa, men samtidigt har jag så mycket gott här nu. Musiken är mitt liv och det känns som om den numer finns i Stockholm. Detta har blivit min bas. I början kände jag nog att min musik var kvar i Småland, men nu har den flyttat upp och det gör att jag trivs så otroligt bra. Jag trivs med skolan, de människor som jag träffar där, med lärarna och med staden i stort.

Snön faller nu lite mer stilla än i går, och det gör mig lugn. Jag behöver det. Jag tänker klarare och ser det vackra och fina i allt. På ett sätt är det nog ändå bra för mig att åka till Småland och bara göra ingenting.

Ingeting blir det nog i och för sig inget av. Jag har fått tre sånger, två pianostycken och teoriläxa. Jag ska sjunga vid 4 tillfällen och fira både jul och nyår.

Men det är en konstig känsla att både längta hem till familjen och samtidigt inte vilja lämna staden.

Men tusan, jag är ju tillbaka om tre veckor. :)


Dagens julsång-17 dec

7 dagar kvar

Dagens jullåt:

O helga natt-Jussi Björling

Motivering
Jag visste att denna melodi var tvungen att komma igen i denna kalender, det är ju en fantastisk sång och framför allt finns den i så otroligt många versioner. Sist la jag upp en version med Pavarotti och tycker därför att vår svenska tenorhjälte Mr Björling ska få visa vad han kan, och visst är det minst lika bra!? Han var fantastisk. :)

Kärlek. Romantik.

Kärlek. Romantik. Varför känns det som om man i vår tid inte har uttrymme för att leva ut dessa ordentligt. Låta det få ta tid, låta det kittla utan att det i praktiken händer så mycket, låta längtan få öka känslorna. Det är verkligen triggande med det hemlighetsfulla och mystiska.

Jag refererar givetvis till de ryska böcker jag läst på sista tiden så som Anna Karenina och Krig och fred. Där får allt ta sin tid. Blickar som utbyts, drömmar om möten och trånande längtan. Låter man ta den tiden idag, tröttnar den andre. Folk vill ha snabba resultat och utveckling...

..men det vill inte jag. Jag vägrar ge efter. Jag vill ha blickar, drömmar och längtan, inte kasta mig in i något bara för att.

Ja, kärlek och romantik. Det kan verkligen vara fantastiskt om man bara låter det ta tid och verkligen leva i det.



Lite för stort ego för mitt eget bästa

Sitter nu med tända ljus, lyssnar på julmusik och rimmar på klappar som jag köpt. Ja, nu är det verkligen jul. Snart ska jag bege mig till Engelbrecktskyrkan där vi i sångklassen ska ha konsert k. 18.00. 
 
Imorgon är det sista dagen i skolan innan jag tar lov. Morgondagen bjuder på sångektion, gehörslektion, instudering och slutligen terminsprov. Jag är ännu inte nervös och vet inte om jag borde vara det, men jag måste hur som helst plugga text ikväll.

Igår var jag och min vänbo på The Studio och tog lite bilder. Jag har två saker att erkänna angående det besöket. För det första hade jag inga höga förväntningar och de blev inte bättre nä rvi var på plats och för det andra blev jag vädigt nöjd med bilderna. Jag trodde verkligen inte att jag skulle göra mig bra på bild. Och vem vet, det gör jag kanske inte, men mitt sjävförtroende är kanske lite för högt för min egen hälsa just nu.
Att se sådana kort på sig själv är verkligen ett utmärkt sätt att boosta sitt självförtroende, men jag behövde liksom inte det nu, det är allt för bra som det är. Hur som helst skiter jag i att må dåligt över det utan fortsätter njuta av mitt ego.




Dagens julsång-16 dec

8 dagar kvar

Dagens jullåt:

Frosty the snowman-Nat "King" Cole

Motivering
Nu är det dags för alla barn och kanske även vuxna att bygga "Frosty". Ja, visst känns det som om julen är här nu?!

Dagens julsång-15 dec

9 dagar kvar

Dagens jullåt

Hej mitt vinterland

Motivering
När jag vaknade idag och drog upp gardinen var det precis det jag tänkte-Hej mitt vinterland. Snön ligger nu vit och det känns verkligen som om julen är här.

Dagens julsång-14 dec

10 dagar kvar

Dagens jullåt:

Let it snow-Dean Martin

Motivering
Nu ar äntligen snön kommit! Som vi har längtat!

Dagens julsång-13 dec

11 dagar kvar

Dagens jullåt

Luciatåget i Växjö domkyrka

Motivering
Det är inte annat än att man blir lite stolt över Växjö och skolornas framträdande. Sedan sträcker man sig självklart lite extra när min lillasyster står i den vädiga kören. Se, lyssna och njut, om ni inte redan gjort det.

Dagens julsång-12 dec

12 dagar kvar

Dagens jullåt:

Su mare luccica

Motivering
Detta är en välkänd melodi i dessa tider. Här i sin rätta miljö-i hasen på en italiensk tenor.

Sångens makt

Ok, jag erkänner. Jag har inte sovit en blund inatt. Kändes liksom inte som om det fanns någon mening när jag ändå skulle upp så tidigt. Ja, jag har ju förklarat det där innan med hur man känner sig efter en konsert.

Jag tycker för övrigt att vi alla ska vara nöjda. Vi gjorde bra i från oss. För egen del kände jag att jag kunde släppa tankar på teknik och kunna leva mig in i musiken mer. På konsert måste man bara kunna lita på att det sitter någon slags teknik i ryggmärgen. Tänker man för mycket på tonbildning och dylikt når man aldrig fram till publiken och framför allt blir det ingen egen njutning av det. Den njutning man själv får av att ryckas med i musiken är ju anledningen till att man står och övar och kämpar hela dagarna.

Nu ska jag strax bege mig till hemlandet där jag i helgen ska lussa tillsammans med vår kära kör. Som jag längtat! :) Jag ska även passa på att smaska på mammas lussebullar och träffa familjen.

Ha en trevlig helg!!

 


Dagens julsång-10 dec

14 dagar kvar

Dagens jullåt:

Härlig är jorden

Motivering
Jag vet inte om detta verkligen är en julspalm, men hur som helst förknippar jag den dit. Den är i viklet fall väldigt vacker.

Dagens julsång-9 dec

15 dagar kvar

Dagens jullåt:

När det lider mot jul

Motivering
Det lider verkligen mot jul nu. Ungefär bara två veckor kvar. Det innebär givetvis en del stress, men att lyssna på jul/lucia-sånger får en att gå ned i varv.

Det är svårt att hitta bra klipp på youtube, men leta gärna vidare själv.

Music for a while, shall all your cares beguile!

"Du kan komma tillrätta med ett problem genom att se realistiskt på det utan överdriven känslosamhet."

Detta är vad jag läste i horoskopet idag. Jag får för mig att det handlar om en grej (ingen tanke nämnd). Jag går en heldag i skolan. Kommer hem med ångest och panik inför tentan imorgon. Sätter mig och försöker plugga och bestämmer mig efter ett tag att det får räcka.

Sätter på musik och all ångest försvinner och jag ser på saker i ett annat perspektiv. Då förstår jag..."ett problem". Då stämmer ju faktiskt horoskopet riktigt bra. Tänk vad musik kan göra!


Dagens julsång-8 dec

16 dagar kvar

Dagens jullåt:

Jul, jul strålande jul-Nordqvist

Motivering
Vi är nu inne i luciaveckan och denna sång är nästan ett måste där. Personligen tycker jag i alla fall att den ska höras i kör eller i alla fall flerstämmigt. Hur som helst, lyssna på den och njut.

love is all around me but not with me...

Ja, var ska jag bara börja!! En riktig bittermåndag, eller snarare en bitter Kajsa på en helt vanlig måndag.

Jag sov bort min tvättid idag på morgonen, en blunder som även hade som följd att jag inte hann ta någon promenad. Hade jag hunnit det, hade förmodligen dagen blivit så mycket bättre.

Eftersom jag inte kollat upp när Masterclassen började idag (något som den vanliga Kajsa skulle ha gjort), fick jag för mig att vara där runt 10. Synd för mig att masterclassen började kl. 13.30. Men då blev det ju mycket övning gjord i alla fall...

...men den tiden hade jag snarare behövt till att plugga inför formlära-tentan på onsdag. I och med att de grejerna var hemma, kunde jag inget göra.

Det känns verkligen som om kärleken spirar överallt omkring mig just nu, och det är givetvis väldigt trevligt, men det hade ju inte gjort något om det drabbat mig med.

Nej, jag är inte bitter, jag är bara inte mig själv av någon anledning. Mina principer skiter jag i, som att gå och lägga sig alldeles för sent så man försover sig...till exempel... Jag är inte alls lika välplanerad som vanligt, jag går bara omkring och är allmänt tankspridd. Jag hoppas det går över snart...

Men nu måste jag i alla fall plugga till den där jäkla tentan. Jag måste försöka gå och lägga mig tidigare så jag får sova ikapp lite...men det är frågan hur mycket sömn det blir när man har en massa sentenser, perioder, fraser, fragmenteringar och annat att jobba med.

Dagens julsång-6 dec

18 dagar kvar

Dagens jullåt:

Blue christmas-Elvis Presley

Motivering
Denna sången har en alldeles egen betydlese hemma. Inte för textens innehåll, utan för att den är först på den julskiva vi alltid spelar i juletid. Så när introt kommer sprids verkligen julen i hela kroppen.

Meditativa promenader

Igår var jag åter på Operan och såg Valkyrian. Det var minst lika magiskt denna gång. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men det känns verkligen som om denna opera (och resten av Nibelungens ring), har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Jag kan helt enkelt inte få nog. Sista föreställningen för denna period är på tisdag, så passa på!

Det blev en sen kväll igår. Jag hade absolut ingen lust att sova. Så som det kan bli när man varit på en bra föreställning eller konsert, bubblade det alldeles för mycket känslor och tankar inom mig. När klockan ringde idag var jag därför inte allt för pigg, men drog mig upp ändå. Jag vet inte om det var för alla känslor musiken i operan skapar, men något hade satt lite griller i huvudet på mig. Därför snörade jag på mig promenadskorna och gav mig ut.

Promenader är bra på många sätt. Ibland behöver man ta en promenad i stillhet, njuta av livet och alla känslor som svallar. Ibland när man är fylld av stora känlsor av ilska, sorg eller kärlek behöver man en promenad liksom för att reda ut sina tankar. En sådan promenad är inte stillsam. Känslorna ger så mycket energi att man far fram som en frustande tjur och man behöver det. Så småningom kommer man in i en rytm som liksom blir meditativ och snart tänker man klart igen. Idag behövde jag en promenad av den senare sorten och tänkt vad det gör susen.

Nu ska jag dra igång med städningen, sedan kommer pappa och Mona för att stanna i staden över helgen.


Dagens julsång-5 dec

19 dagar kvar

Dagens jullåt:

When you wish upon a star

Motivering
Denna sången hör egentligen till julen bara för att Benjamin sjunger den på Kalle Ankas Jul på Svt. Egentligen har den väl ingen direkt koppling till just julen, men man kan ändå tolka den på det sättet. Det är en mycket fin tanke sången.

When you wish upon a star
Makes no difference who you are
Anything your heart desires
Will come to you


If your heart is in your dream
No request is too extreme
When you wish upon a star
As dreamers do


Fate is kind
She brings to those who love
The sweet fulfillment of
Their secret longing


Like a bolt out of the blue
Fate steps in and sees you through
When you wish upon a star
Your dreams come true

Nätverket

Igår tog jag med min vänbo på Operahögskolans uppsättning av en helt ny opera av Sven-David Sandström och Claes Fellbom. Jag måste erkänna att jag inte hade väldiga förväntningar vad gäller musiken. Anledningen till det var att jag var väldigt trött, och jag kan ibland tycka att modern musik på något sätt kräver mer koncentration för att kunna uppskatta den. Hur som helst blev jag positivt överraskad. Visst, ibland var det svårt att hänga med, men det gjorde liksom inte så mycket i det stora hela.

Anledningen till att jag gick dit var dock inte i första hand för själva operans skull, utan de som var med i den. Det är vekligen kul och inspirerande att se unga sångare/erskor. De som medverkade var sistaårselever och är alltså i princip klara. De är ju verkligen mycket duktiga, och det är som sagt väldigt inspirerande.

Nu ska jag strax iväg så jag hinner öva lite innan musikteorin går av stapeln. Efter det väntar gemensam sånglektion. Efter det tänkte jag ta helg, gå och julhandla klappar och annat mys. Om jag hinner, och det får jag se till att göra ska jag även gå och se Valkyrian igen. Måste få se den igen innan den slutar visas.


Dagens julsång-4 dec

20 dagar kvar

Dagens jullåt:

It's the most wonderful time of the year-Andy Williams

Motivering
Yes, det kan nog hålla med om. Det är verkligen en väldigt mysig högtid då familjen förs samman igen och man bara myser tillsammans. Dit längtar vi. :)

Dagens julsång-3 dec

21 dagar kvar

Dagens jullåt

All I want for christmas is you-Mariah Carey

Motivering
Ja, man kan fundera i en evighet vad man vill ha till jul, men egentligen vill väl alla bara umgås med nära och kära. Kunna älska och bli älskad tillbaka.

Dagens julsång-2 dec

22 dagar kvar

Dagens jullåt:

Gör portarna höga-Wennerberg

Motivering
Fick höra denna igår, av en slump, och fylldes av en sådan värme och glädje. Detta är en riktig favorit och då vill jag givetvis dela med mig. Jag hittar odck ingen bra version att länka till, men leta gärna reda på den själv.

I-landsproblem

För att fortsätta på samma tråd som igår. Det är som sagt lätt att hitta saker i vardagen som man gärna vill ha men inte kan få. Svårare är att hitta något man vill ha och som man faktiskt kan få. Inte sant? I dessa tider, när juletid närmar sig, och min 20-årsdag är vardande vill folk veta vad man önskar sig. Man ska alltså komma på något man vill ha...som man också ska få. När jag tänkte efter kom jag bara på omöjliga, abstrakta saker. Det är ett dumt i-landsproblem att inte kunna komma på något man vill ha. Men det var bara en tanke som flög genom mitt huvud igår.

Hur som helst har denna dagen till skillnad från igår innehållit lite mer energi, så imorgon kommer jag nog vara återställd. Det är så kul med sången nu. Jag har hittat ett bra utgångsläge och har kunnat börja jobba mer med placering utan bekostnad på ett avspänt läge. Svårt att förklara i ord, men det känns i vilket fall väldigt bra. Sen hittar man inte alltid rätt, klangen far lite fram och tillbaka mellan mask och längre bak, men jag har blivit mer medveten. Att jag känner när tonen försvinner bak är ju en början, sen ska man bara se till att kunna göra något åt det.

Imorgon väntar en konsert, som ett avslut av sång-och pianoseminariet som vi haft nu några veckor. Vi framför alla två franska romanser var. Det ska blir kul. Dessutom ska jag träffa Ilmo Ranta imorgon för enskild instuderinglektion. På torsdag träffas vi i grupp och har gemensam instudering.

Dagens julsång-1 dec

23 dagar kvar

Dagens jullåt:

O holy night-Pavarotti

Motivering
En fantastisk sång, sjungen av en fantastisk tenorröst!!! Nu mina vänner är det äntligen december, nu börjar det på allvar. ;) Ha en underbar dag.

RSS 2.0